Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvio kelionė Tibete: patekimas į uždraustus vienuolynus ir 5 tūkst. m aukštis

Kaip susidraugavęs su vietiniu tibetiečiu patekau į uždraustus vienuolynus. Grėsminga šimto vienuolių diskusija ir didingieji Potalos rūmai. Kelionė per Tibetą: 5000 m aukščio pervažos, ledynai, įspūdingo grožio kalnų grandinės. Nakvynė jako kailio palapinėje Everesto Bazinėje stovykloje, 5200 m aukštyje.
Kelionė Tibete
Kelionė Tibete / Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr.

Pirmąją pasakojimo dalį skaitykite čia

Trečią dieną vos išėjus pro duris prie manęs prieina vienas mažutis pagyvenęs tibetietis ir užkalbina labai gražia anglų kalba. O, galvoju, pirmas tibetietis, padoriai kalbantis angliškai. Įsikalbėjome, ir pasirodo, kad jis mokytojas ir tuo pačiu vienuolynų ir šventyklų restauratorius. Vaikščiojau su juo ilgą laiką po miestą. Bendravome, susidraugavome. Jis mane nuvedė į daug vietinių šventyklų, kur nėra nė vieno turisto. Jis pažįsta daugumą vienuolių, todėl mane įleido į tokias vietas, kur pats nebūčiau įėjęs.

Pasitaikė labai draugiškas, bendraujantis ir malonus žmogus, kuris papasakojo įdomių dalykų tiek apie Tibetą iš dvasinės pusės, tiek apie okupantus. Vietinis viską papasakoja daug dvasingiau nei oficialus gidas. Nuėjome apžiūrėti jo naujų, dar neiškabintų tapybos darbų. Kartu su juo praleidau beveik visą dieną – nuėjome į vietinius arbatos namus, papasakojo apie savo žmoną, didelę šeimą.

Įdomu, kad senovės Tibete dažnai tradicinę šeimą sudarydavo du broliai ir paskirta žmona. Jie dalindavosi žmona po lygiai. Maniškis laužė tradicijas – žmona su niekuo nesidalino. Vakare, prieš atsisveikinant, užsirašė mano adresą ir pažadėjo mano šeimai nutapęs mandalą atsiusti į Lietuvą. Labai įdomu, ar atsiųs.

VIDEO: Kelionė į Tibetą: Himalajai, Vienuolynai, Everesto Bazinė Stovykla

Be turo Tibete praleidau 2 dienas. Kitiems sutiktiems turistams turų įmonės liepė samdytis gidus už 150 dolerių per dieną, bet aš išsireikalavau nemokamo laisvo laiko. Grįžau į naują kambarį, o ten jau laukė mano naujasis kambariokas dešimčiai dienų. Jaunas, 20-metis vokietukas. Susipažinome, pasijuokėme, išgėrėme neskanaus alaus. Atrodo, sutarsime neblogai. Trečią naktį pagaliau išsimiegojau, nes dingo galvos skausmas. Deja, vokiečiui buvo pirma naktis, ir jam dar teks kentėti.

Naują dieną jau su grupe vykome į vienu metu buvusį didžiausią pasaulyje Drepung vienuolyną. Jame ankščiau gyveno apie 10,000 vienuolių. Salės labai gražios, kolonos dengtos spalvotais kilimais. Vienuoliai žiūri iš padilbų, kartais nori paliesti ranką.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Po pietų vykstame į Sera vienuolyną. Čia gražiai su vietiniais einu vidinį šventyklos ratuką. Vienuoliai teplioja nosis vietiniams vaikams, ir vienas besišypsodamas sako man pasilenkt. Pateplioja nosies galą ir man, kad labiau sektųsi.

Vienuolyno kiemelyje buvo susirinkę daug vienuolių. Jie atliko keistą procedūrą – plojo rankomis, aktyviai kalbėjosi, kartais šaukė. Pasirodo, vyko tradicinė diskusija. Taip jie kiekvieną dieną mokosi ir vienas kitam uždavinėja klausimus. Iš šono pažiūrėjęs nesuprasi, ko jie čia plekši delnais. Mokytojas stovi ir suploja rankom iš visų jėgų. Mokinys sėdi ir atsakinėja į klausimus. Pliaukštelėjęs mokytojas ištiesia kairę ranką, atverdamas delną ir laukdamas atsakymo. Diskutuojama porą valandų apie budizmo filosofiją ir gyvenimą. Gal ir atrodo kažkiek agresyvu, bet taip nėra. Tai dvasinis, tradicinis diskusijų būdas. Labai buvo įdomu šalia stovėti ir juos stebėti. Kai šypsodamasis išėjau, dar ilgai galvoje regėjau šį vaizdinį.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Vakarėjant parveža atgal į Lasą. Per langą matau vidury miesto paliktą žalią netvarkomą krūmyną. Čia yra miesto plaučiai. Augalija palikta tam, kad generuotų miestui deguonį. Turiu daug laisvo laiko, todėl nusprendžiau eiti toliau negu iki senamiesčio. Viešuoju transportu naudotis negaliu, nes keliauti savarankiškai yra uždrausta. Prie deguonies trūkumo kūnas jau prisitaikė, todėl galėsiu intensyviai prasieiti. Sostinė yra apsupta kalnų, jie ir bus mano tikslas.

Gerą valandą ėjau iš miesto. Niekur nėra turistų. Priėjau didelę upę, o už jos – pasakiško grožio kalnai. Ten vaikščiodamas praleidau porą valandų. Keista, kaip organizmas prisitaiko prie deguonies trūkumo. Deguonies ore nepadaugėjo, bet kūnas veikia normaliu režimu.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Yra vienas kalnas Tibete, į kurį niekas niekada neįkopė – Kailash. Jis status ir visus metus dengiamas sniego. Vietiniai sako, kad reikia pasiversti paukščiu norint pasiekti viršūnę. Temstant vėl priėjau prie Potalos rūmų. Jie man gražiausi, kuomet įžiebia apšvietimą. Aikštėje gausiai susirenka žmonių, šoka fontanai. Per visą dieną įšildytas grindinys naktį sėdint ant jo šildo minkštąją.

Kitą dieną iš pat ryto einam į Potalos rūmus. Prieš einant į juos, visiems buvo privaloma viena diena aklimatizacijos. Nes joje prastai besijaučiantiems draudžia naudoti deguonies balionėlius dėl ugnies pavojaus. Didelė rūmų dalis – medinė.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Įėjimas griežtai sustyguotas pagal paskirtą laiką. Tenka aukštai kopti laiptais. Fotografuoti viduje draudžiama. Kai kurios rūmų salės labai gražios, koridoriai siauri, daug laiptų. Daug piešinių ant sienų, auksinių Budos statulų. Po rūmų aplankome ir Jokhang šventyklą. Grupėje susidraugauju su amerikiečiu, šveicaru ir savo kambarioku vokiečiu. Visi labai linksmi vyrai. Vakare grįžtame į miestą ir vedžioju juos po tas pačias vietas, kurias man aprodė vietinis senukas. Visiems čia patinka labiau nei rūmuose. Čia yra tikra, ir nėra turistų. Kadangi vokietis nuo atvykimo negali užmigti, vaistinėj nusipirko migdomųjų. Prieš miegą išgėrė 3 piliules ir atsijungė lovoje bepasakodamas bajerį.

Ryte atsikėlęs ir susikrovęs daiktus laukiu prie viešbučio transporto vykti į kitą miestą. Atvyksta mažas mikroautobusiukas. O grupelė vis renkasi. Šiaip ne taip visi sulendame. Žiūrime, kad dar ateina žmonių. Net atlenkus papildomas kėdutes visi netelpa. Na ką, papuoliau, kaip ir ankstesni turistai. Visi dideli ir platūs vyrai, fiziškai netelpa. Gidui matau, kad tai nerūpi – sako, kad susispausime. Išlipau su juo šnekėtis. Po to jis išsiaiškino, kad tokiu maršrutu vyks dar vienas kitos įmonės autobusiukas, galiu perlipti į jį. Nors ir gaila buvo palikti savo šaunią kompaniją, bet ilgai negalvojau, nes reikės važiuoti 4 dienas.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Nauja grupė buvo be galo faina. Iš viso pasaulio susirinkę spalvoti žmonės. Gidė irgi tikra linksmuolė. Šokome, dainavome autobuse, kad užmuštume laiką. Važiavome gal 7 valandas. Per langą atsivėrė įspūdingo grožio kalnai, upės. Jeigu įsijungi atitinkamą muziką ausinuke, jauti tikrą hipnozę bežiūrint į spalvotus ir snieguotus kalnus. Beje, 47 proc. pasaulio populiacijos priklauso nuo iš Tibeto sniegynų ištekančio gėlo vandens.

Sustojome ant 5000 m. aukščio pervažos. Oras buvo nekoks, lijo. Bet buvo galima pamatyti daug gražių aviganių šunų ir su jais nusifotografuoti.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Vėliau dar sustojom keliose gražiausiose vietose. Gaila, kad lyja, vaizdai būtų dar įspūdingesni. Pakeliui pravažiuojame pro ežerus, ledyną, šventuosius kalnus. Kartais išlenda saulė, ir kalnai nusidažo įvairiomis spalvomis. Nesinori atitraukti akių nuo lango. Visur iškabintos spalvotos maldininkų vėliavos sukuria dar įdomesnę atmosferą. Iš vietinių ir aš nusipirkau juostą iš vėliavų. Ant jų yra atspausti šventi raštai apie taiką, užuojautą, galią ir išmintį. Spalvos simbolizuoja 5 elementus: žemę, vandenį, ugnį, orą ir dangaus platybes.

Aplankėme Pelkor vienuolyną, labai įdomus. Kampuose sėdi vienuoliai ir gieda gomuriniu balsu. Jaučiasi dvasinga atmosfera, sunku perteikti žodžiais. Tokiose vietose susimąstai apie dvasinius dalykus, o mums įprastus materialius stumi į šalį. Daiktai ir jų kultas, kuris lydi mus namuose, čia padėtas į šalį. Daiktai pradžiugina tik trumpai, o vėliau išvis ne. Dvasinis turtas išlieka ilgam. Sustojus pietų, toje pačioje kavinukėje sutinku savo buvusią grupę. Pasidaliname įspūdžiais, prisijuokiame, ir vėl kas sau.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Shigatse miestas. Kadangi praktiškai visą dieną sėdėjau autobuse, einu pasivaikščioti. Vakaras, maisto turgus jau nedirba. Liko tik iškabintos ožkos – šviežios be kailio ir vytintos. Vientisos, nepjaustytos. Daiktų turgus dar atidarytas, bet jame nėra turistų.

Tuomet laukė nakvynė ir kelionė Everesto bazinės stovyklos link, kurios aukštis 5200 m. Kopti labai sunku, jaučiasi stiprus deguonies trūkumas. Nuolatos tenka sustoti ir pailsėti. Labai didelis noras eiti, kuo greičiau pamatyti Everestą. Bet kai tik paspartinu žingsnį – pasigailiu, vos gaudau kvapą. Ir pagaliau prieinu galutinį šiandienos tašką. Toliau neinu, nes nespėsiu grįžti į palapinę iki nakties. Prasiskleidžia debesų uždanga, ir pasirodo aukščiausias pasaulyje kalnas. Didingas.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Sėdžiu, žiūriu, mąstau. Magiška vieta, žodžiais neperteiksi. Skatina pabūti su savimi, apmąstyti visą savo gyvenimą. Ką esi gero padaręs. Susidėlioti kelią į priekį. Palieku dalelę savęs, pakabinu vėliavų juostą. Dar palandžioju po ant kalno esantį nedidelį vienuolyną ir turiu eiti žemyn iki stovyklos, nes jau tamsu ir šalta. Gal rasiu kelią atgal iki stovyklos. Everestas dar porą kartų pasirodo visu gražumu. Nors aplink jau tamsu, į Everesto viršūnę dar vis šviečia saulė. Simboliška.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Stovykloje stovi gal 30 palapinių. Bet ne paprastų, o iš jako kailio. Sako, gerai laiko šilumą ir nepraleidžia vandens. Viduje stovi krosnelė. Spėkite kuo kūrenama? Ogi sudžiūvusiu jako mėšlu. Ant jos gamina maistą. Nieko ypatingo – makaronų sriuba, bet bent jau niekuo neatsiduoda.

Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete
Algirdo Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Tibete

Maistas prastai lenda, nes galvoje sukasi mintys apie Everestą ir magiją, kuri supa šią vietą. Gavau deguonies balionėlį, kad naktį geriau miegočiau. Bet kadangi nusipirkome alaus, tai apsvaigę viską išuostėme nesulaukę miego. Gaila, miegas buvo nekoks, toks kaip pirmomis dienomis Tibete.

Bus daugiau

Daugiau skaitykite Journey.lt Kelionė į Tibetą, o naujus autoriaus straipsnius galite sekti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius