-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvių įspūdžiai iš Vietnamo – apie virtuvės legendas, gatvės maistą ir kavą su kiaušiniu

Mūsų žvilgsniai sunkiai galėjo aprėpti maisto galybę, kurią išvydome, vos tik atvykę į Vietnamą. Prireikė poros dienų, kad suprastume – šioje įspūdingo grožio šalyje maistas yra vienas svarbiausių gyvenimo malonumų. Jis visur!
Gatvės maistas Vietname
Gatvės maistas Vietname / Rūtos Šulcienės nuotr.
Temos: 2 Kelionės Vietnamas

Nuo mažų maisto vagonėlių ar vaisių pardavėjų gatvėje iki didžiulių restoranų. Girdėjome ne vieną nuomonę apie Vietnamo virtuvę, apie jos spalvas, skonius ir kvapus. Bet kai patys ją išvydome, supratome, kad vietnamietiška virtuvė – tai žmonių virtuvė, kurią pažinti nėra taip paprasta – tam reikia laiko, bet pamatyti ją bent akies krašteliu ir, žinoma, paragauti – daugiau nei verta.

Mūsų pažintis su Vietnamo virtuve prasidėjo nuo legendų ir istorinių detalių paieškų. Vietnamo sostinėje Hanojuje apsilankėme muziejuje, kur turėjome galimybę pamatyti, kaip virtuvė atrodė prieš daugiau nei pusantro šimto metų. Ji buvo tokia mažytė!

Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname

Visi mūsų matyti virtuvės rakandai muziejuje – itin paprasti, jų nedaug, bet, pasak mūsų gido, puikiai atliko savo vaidmenį. Dairėmės po virtuvę ir mūsų akį patraukė visiems taip puikiai pažįstamos vietnamietiškos skrybėlės.

Sužinojome, kad jos ne tik puikiai saugo nuo saulės ir lietaus, bet ir puikiai atlieka krepšio daržovėms vaidmenį. Prisipažinsime, jog vos palikę muziejų, akylai stebėjome, kaip vietiniai gyventojai naudoja savo skrybėles. Ir tikrų tikriausia tiesa – skrybėlė ar prieš kelis šimtus metų, ar šiomis dienomis, puikiai vaidina net kelis vaidmenis!

Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname

Toliau besidairant po muziejuje įkurtą virtuvę, mūsų žvilgsnį ir vėl patraukė sukabinti krepšiai, ant kurių buvo vaizduojami veidai. Paklausus apie juos, išgirdome legendą apie Vietnamo virtuvės dievus, kurių, pasirodo, užrūstinti tikrai nevalia. Pasak legendos, kiekvienų namų virtuvė turi tris dievus, kurie akylai saugo, kas vyksta virtuvėje, su kokia meile yra gaminamas maistas, ko jai trūksta ir ko per akis.

Mėnulio metų pabaigoje, dvyliktojo mėnesio 23 dieną virtuvės dievai pasikinkę karpius iškeliauja vandeniu pas aukščiausias dievybes, tam, kad atskleistų, kaip sekasi kiekvienai šeimai virtuvėje. Visos surinktos ir aikščiosioms dievybėms perduotos žinios sulaukia atsako – virtuvės dievai ir vėl sugrįžta į namus prieš pat naujųjų mėnulio metų pradžią ir su savimi parsineša namams skirtas gėrybes.

Namai, kuriuose tikima šia legenda, šiai dienai ruošiasi itin atsakingai. Dažniausiai močiutė ar mama paruošia ką nors ypatingai gardaus. Pagaminti gardėsiai, vaisiai ir kitos gerybės yra aukojamos šiems Dievams ir visa širdimi yra tikimasi, kad nauji mėnulio metai virtuvei ir visiems namams bus itin vertingi.

Po išgirstos legendos, ėmėme po kruopelytę rinkti ir istorines detales apie maistą Vietname, tam, kad suformuotume dar įdomesnį vaizdinį, kad ragaudami galėtume daugiau mąstyti, lyginti ir kalbėtis. Jau žinojome, kokią svarbą turi geografija ir klimatas Vietnamo virtuvei. Bet tik pažinties su maistu metu sužinojome, jog nemenką įtaką Vietnamo virtuvei turėjo ir išorinės įtakos bei tradicijos.

Rūtos Šulcienės nuotr./Gatvės maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Gatvės maistas Vietname

Kaip gaminti, kokiais gamybos procesais pasikliauti ir be kokių virtuvės rakandų neapsieinama vietnamiečiai išmoko iš kinų tautos. O kas svarbiausia būtent kinai Vietnamo žmonėms perdavė 5 skonių koncepciją – kiekviename patiekale turi būti balansas tarp sūraus, saldaus, rūgštaus, kartaus ir aštraus. Pasirodo, patiekale gali dominuoti tik vienas ar du iš penkių skonių, bet reikia nepamiršti, jog iš tiesų jų yra visi penki, tik jei patiekalas pagamintas teisingai, jie visi taip harmoningai susiję, jog jų net nepajusi.

Geografija ir kinų įtaka nebuvo paskutinis žingsnelis vietnamietiškos virtuvės kūryboje. Tokius virtuvės skonius, kokius ragaujame šiandien, lėmė ir prancūzai. Į Vietnamą jie atvyko XIX amžiuje ir neabejotinai praturtino vietnamietišką virtuvę. Prancūzai į Vietnamą atsivežė šparagus, avokadus, kukurūzus ir pomidorus. O šalia jų ir vyną! Ne tik atsivežė, bet ir išmokė, kaip gardžiai gaminti, viską derinti su kitais produktais ir, žinoma, patiekti.

Rūtos Šulcienės nuotr./Gatvės maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Gatvės maistas Vietname

Jei Vietname netikėtai užplūstų jausmas, kad esate Europoje – už tai padėkoti taip pat turėtumėte prancūzams, kurie išmokė Vietnamo žmones kepti gardžią baltąją duoną ir bandeles.

Prancūzai čia atvežė ir išplėtojo mažų jaukių kavinukių tradicijas. Kavinukėse galima paskanauti ne tik Vietname užaugintos kavos, bet ir kavos iš viso plačiojo pasaulio ir, žinoma, suvalgyti gardžiausių ledų porciją.

Patikėkite manimi, išsirinkti, kur išgerti puodelį gardžios kavos, gali būti ypatinga misija – net galva apsisuka nuo pasiūlos. Ir dar jei esate užkietėjęs sumuštinių mylėtojas, jų Vietname tikrai verta ragauti. Šviežia ir šilta balta duona ir jūsų asmeninis kūrybingumas – puiki kombinacija, kuri tikrai privers apsilaižyti pirštus ir pavers jūsų pusryčius gatvėje ypatingais.

Jau paminėjau, kokia svarbi Vietnamo virtuvei yra geografija ir klimatas. Tikra tiesa, kad čia tobula vieta augti ryžiams. Todėl ryžiai Vietname yra valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tačiau reikia paminėti, kad Vietnamas garsėja ne tik ryžiais. Čia auginama žalioji arbata, keliaujant į Šiaurę nuo Hanojaus galima pamatyti arbatos plantacijas.

Žalioji arbata Vietname itin populiari, jos galima paragauti kiekvienuose namuose. Tik jos stiprumas priklauso nuo namų savininko – ji gaminama pagal jo supratimą ir norimus skonius. Dar viena įdomi detalė – mažesniuose miesteliuose ar ne tokiose prabangiose kavinukėse, užsisakius bet kokį kitą karštąjį gėrimą, galite tikėtis ir žaliosios arbatos puodelio nemokamai. Mums tai buvo itin keista! Bet po keleto kartų išdrįsome paklausti, iš kur atkeliavo ši tradicija.

Mums papasakojo, kad vietnamiečiai, ypatingai senosios kartos, kiekvieną svečią sutinka su ypatinga pagarba, o puodelis žalios arbatos – tai būdas šiai pagarbai išreikšti. Manome, kad tai itin graži ir ypatinga tradicija.

Nors mums tai buvo itin netikėta, bet pasirodo, kad Vietnamas garsėja ir kavos auginimu. Tikrų tikriausia staigmena! Apie kavą su kiaušiniu išgirdome vos tik atvykę. Įdomi kombinacija, įdomus vaizdas, o skonis turi būti įvertintas ne tik kavos specialistų, bet ir tų, kurie kavą geria itin retai. Kava su kiaušiniu tikrai verta bent vieno mėginimo ir jūsų asmeninio įvertinimo!

Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname

Vietname galite išmėginti ir tikrai stiprią kavą, bet galite rinktis ir įvairiausius skonius. O ką jau kalbėti apie šaltosios kavos pasirinkimą. Juk žinote, čia labai karšta, tad negalintiems išgyventi be kavos ir norintiems atsigaivinti – tai puikus sprendimas ir pasirinkimas.

Vietnamas gali pasigirti ir įvairiausių prieskonių auginimu ir gamyba. Amplitudė plati nuo pipirų iki cinamono. Kaip žinia, oras suteikia galimybes auginti pačius įvairiausius prieskonius. Tad keliaudami į Vietnamą nepabijokite surinkti kuo daugiau informacijos apie įvairias plantacijas, liksite tikrai maloniai nustebinti.

Apie vaisių galybę Vietname galėtume net ir diskusiją sukelti! Nuo mums įprastų obuolių iki saldžiausių mangų, pasiflorų, rambutanų ir neįprasto kvapo ir skonio duriano. Rinktis tikrai yra iš ko. Mums patiems atradimu tapo rambutano vaisiai. Vis nedrįsome jų paragauti, kol vieną dieną niekaip nepavyko atsakyti maloniai gatvės vaisių pardavėjai. Kas galėjo patikėti, kad po plaukuota raudona žieve slėpsis vaisius primenantis vynuoges, tik keliskart saldesnis.

Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname
Rūtos Šulcienės nuotr./Maistas Vietname

Vykstantiems į Vietnamą, tiesiog būtina nepabijoti ragauti dar niekur nematytus vaisius. O kad tai būtų dar įdomiau – pirkite vaisius iš vaisių pardavėjų gatvėje, nes jos tikrai šarmingos! Jei sėkmė šypsosis – galėsite pasijusti jų kailyje ir pamėginti palaikyti jų vaisių krepšius. Ir dar! Tiems, kas mėgstate riešutus ir džiovintus vaisius turime ypatingą pasiūlymą – Vietname būtinai pamėginkite lotuso sėklų. Jų skonį nusakyti sunku, bet paragauti tikrai verta.

Vietnamas pilnas atradimų. Reikia tik nepabijoti prisėsti lauko kavinukėje ir tiesiog besti pirštu į patinkantį paveikslėlį. Reikia nepabijoti pasiklysti mažose gatvelėse ar tiesiog pasibelsti į nežinomas duris, nes už kiekvienų durų tikrai rasite maisto, kuris bus patiektas su šypsena.

Nepabijokite pasiklysti turguje, ten apsisuks galva nuo pasiūlos ir šūksnių: „Ei, pone, pirkite pas mane“. Bet tikrai bus, kur paganyti akis, o bakstelėjus pirštu, tikrai nusipirksite kažką, ko dar neragavote. Ir jei keliai atves į Vietnamą, būtinai apsilankykite ir eiliniame prekybos centre. Ten į jus bus nukreipti žmonių žvilgsniai, bet tikrai rasite produktų, kurių gatvėje tiesiog negalite įsigyti. Bus įdomu.

Tik reikia paminėti, jog parduotuvės eilėje galite būti apstumdyti ar netgi nustumti. Vietnamo prekybos centruose galioja itin keistos taisyklės. Mėginome jas perprasti. Bet pasimokyti dar reikia.

Tad keliaukite ir lai jūsų akys būna plačios, o skrandžiai pasiruošę naujiems įspūdžiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius