Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių nuotykiai Islandijoje: dviračiu nuvažiavo 785 kilometrus „mirties keliu“

„Po Islandiją dviračiu keliauju jau antrus metus iš eilės ir bandau žmonėms parodyti šį nuostabų gamtos kampelį“, – LRT RADIJUI sako dviratininkas ir keliautojas Andrius Sakalauskas. Visai neseniai iš įspūdingais kraštovaizdžiais žavinčios salos Europos šiaurėje grįžęs vyras dviračiu sudėtingomis oro sąlygomis nuvažiavo net 785 kilometrus.
Lietuvių nuotykiai Islandijoje: dviračiu nuvažiavo 785 kilometrus „mirties keliu“
Lietuvių nuotykiai Islandijoje: dviračiu nuvažiavo 785 kilometrus „mirties keliu“ / Asm.archyvo nuotr.

Nors dauguma Islandijoje besilankančių turistų renkasi keliauti išnuomotais automobiliais ar vyksta į specialius turus autobusais, keliautojas A.Sakalauskas su dar septyniais žmonėmis keliavo dviračiais. Pasak jo, kelionė buvo sunki – teko įveikti nemenkus iššūkius.

„Kelionė tikrai buvo su prieskoniais. Mūsų tikslas buvo iš šiaurinio Islandijos miesto pervažiuoti visą salos centrą, vadinamą ištvermės arba mirties keliu, kuris Islandijoje žymimas F26, ir pasiekti rytinį krantą. Su keliomis išimtimis ir nuotykiais mums tai pavyko. Neapsiėjome be pagalbos, tačiau planai buvo įvykdyti“, – pasakoja A. Sakalauskas.

Dviratininkų planus Islandijoje ne kartą sujaukė suprastėjusios oro sąlygos: „Didžiausias iššūkis buvo priešpriešinis vėjas. Dviratininkui tai yra pagrindinis priešas. Didžiausi nuotykiai vyko tuomet, kai mes patekome į audrą pačiame Islandijos viduryje, kur nėra jokio serviso, 150 kilometrų spinduliu nėra jokių parduotuvių, net gyventojų. Vėjas tuo metu buvo toks stiprus, kad dviratininką nuo dviračio metė į kelkraštį.“

Pakliuvus į audrą lietuviams prireikė ir islandų pagalbos. Tiesa, esant tokioms oro sąlygoms Islandijoje laukti gelbėtojų tenka ilgai. „Pasiskambinome konsultacijai pagalbos numeriu, bet kai mums pasakė, kad pagalba greičiausiai atvyktų nebent po penkių valandų, tęsėme žygį, tačiau iš dviračių žygio jis tapo pėsčiųjų“, – kalba A. Sakalauskas.

Tačiau pagalbos keliautojams vis tiek reikėjo, greičiau pajudėti iš audros zonos trukdė sunkūs turistiniai nešuliai – palapinės, maisto ir vandens atsargos, virtuvės reikmenys, svėrę po apie 40–45 kilogramus. Galų gale A.Sakalauską ir kitus dviratininkus išgelbėjo nacionalinio parko darbuotojai, džipu pavėžėję juos iki saugios užuovėjos.

„Po Islandiją dviračiu keliauju jau antrus metus iš eilės ir bandau žmonėms parodyti šį nuostabų gamtos kampelį ir jo grožį. Jei kas manęs prašo palyginti Islandiją su kita šalimi, sakau, kad tai yra nepalyginama“, – sako A.Sakalauskas.

Pasak keliautojo, labiausiai į šiaurę nutolusią Europos sostinę Reikjaviką turinti Islandija žavi įvairove: „Žalius kalnus keičia dykumos, kai kurie reljefai primena Škotiją – per tas praleistas dienas atrodo, kad buvau kokiose šešiose skirtingose šalyse.“

Visai neseniai iš 10 dienų trukusios kelionės po Islandiją grįžo ir LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ vedėjas Ramūnas Grumbinas. Keturiais ratais varomu automobiliu keliavęs vyras taip pat žavisi paslaptinga salos gamta ir norinčius apsilankyti Islandijoje taip pat įspėja dėl oro sąlygų.

„Labai neįprastas peizažas – sala, kuri praktiškai auga akyse. Įspūdžiai didžiuliai, tik vienas dalykas – orams reikia pasiruošti. Islandijoje turizmo sezonas yra tik liepą ir rugpjūtį, bet ir jo metu orai būna sunkiai pakeliami. Vairuojant automobilį viskas yra gerokai paprasčiau“, – būsimiems keliautojams sako R.Grumbinas.

Reportažą žiūrėkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius