Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linksmybės vokiškai: iš paplaukiojimo Dunojumi sausas negrįši

Kiekvienos vasaros vidury pietų Vokietijoje esantį Ulmą apima linksmas pamišimas – tūkstančiai gyventojų sėda į gumines, medines, o neretai ir pačių iš įvairiausių medžiagų susimeistrautas valtis, nuleidžia jas į per miestą tekantį Dunojų ir patraukia pavandeniui, laistydami vienas kitą, stumdydamiesi, triukšmaudami ir kitaip vaikiškai šėliodami.
Dunojus, Ulmas, Pietų Vokietija
Nabada - spalvingas vandens paradas, iš kurio negresia grįžti sausam. / Eglės Digrytės nuotr.

Tai – Nabada, kas pietų Vokietijoje vartojama švabų tarme reiškia „žemyn Dunojumi“. 

Nabada yra spalvingas vandens paradas, vykstantis kasmet, taip pat ir šiemet. Jo dalyviai – įvairių grupių, klubų, asociacijų ir bendrijų nariai bei pavieniai gyventojai – įsitaiso guminėse, medinėse, o neretai ir pačių iš įvairiausių medžiagų susimeistrautose valtyse ir apie 16 val. ima iš širdies linksmintis. 

Pastarųjų tvirtumo niekas netikrina – jei laivelis pakeliui išyra ar dėl kitos priežasties nugrimzta į dugną, lieki pats kaltas. Žinoma, upėje pilna gelbėtojų, bet jų darbas yra daugiau nukreipti užsižiopsojusius plaukikus reikiama kryptimi, o ne tempti krantan skęstančiuosius.

Nuo vandens paviršiaus iki dugno tėra geras metras, tad kai kurie dalyviai per miestą besidriekiančią Dunojaus atkarpą įveikia ne patogiai įsitaisę, pavyzdžiui, plastikinės palmės pavėsyje ir su gaivinančiu gėrimu rankoje, o pėstute.

Bet net toks gylis netrukdo drąsuoliams iš tų menkučių valčių nardyti į vandenį.

Įvairiai išpuošti laiveliai ne tik demonstruoja jų šeimininkų išmonę ir humoro jausmą, bet ir dažnai pašiepia politikus ar savitai atspindi miesto bei šalies aktualijas.

Eglės Digrytės nuotr./125-ąjį jubiliejų šiemet švenčiančios aukščiausios pasaulyje Ulmo bažnyčios kopija. Tiesa, bokštas gerokai įsmukęs į vidų
Eglės Digrytės nuotr./125-ąjį jubiliejų šiemet švenčiančios aukščiausios pasaulyje Ulmo bažnyčios kopija. 

Esama ir vadinamųjų oficialių valčių – tam tikros grupės gali savaite anksčiau pasiūlyti savo temą ir įsitaisyti maždaug ant 25 kv. m dydžio platformų, kurios per Nabadą plaukia pritvirtintos prie dviejų 7 m ilgio medinių baržų.

Šiemet tokių buvo trys dešimtys – kai kurios priminė vikingų laivus, raketas, o viena – pagrindinę Ulmo bažnyčią – pačią aukščiausią pasaulyje, buvo ir laivų, „apraudančių“ vos prieš keletą mėnesių iš Ulmo gatvių išnykusių trumpam išnuomojamų automobilių „Car2go“.

VIDEO: Vandens paradas Nabada Ulme (Vokietija), 2015

Atšaukia tik dėl lietaus ar potvynio

Iš Nabados negresia grįžti sausam – jei savo noru neišsimaudysi Dunojuje, gali neabejoti, kad gausi nemažą dozę vandens iš gretimos valties. Šis plaukimas nėra lenktynės – niekas nesistengia finišą pasiekti pirmas.

Kur kas svarbiau pasilinksminti, o svarbiausia – aplaistyti kuo daugiau žmonių. Tiesa, žiūrovų laistyti negalima, tik kitus dalyvius.

Kur kas svarbiau pasilinksminti, o svarbiausia – aplaistyti kuo daugiau žmonių. Su puodeliais ar rieškučiomis čia nieko doro nenuveiksi – reikia kibiro ar rimto vandens pistoleto.

Tiesa, yra viena taisyklė – galima laistyti tik ant kitų dalyvių, bet ne ant žiūrovų.

Todėl renginys yra proga pasimėgauti pusnuogiais kūnais – per šventę matosi ne tik valtyse prisėdę vyrai vienomis glaudėmis ar vos bikiniais prisidengusios merginos. Tokiais kostiumais jie vaikšto ir Dunojaus pakrante, ir mieste.

Plaukikų keliamas šurmulys susipina su muzika, kurią gyvai atlieka irgi valtyse įsitaisę atlikėjai. Žiūrovai, kurių priskaičiuojama iki 60 tūkst., gali išrinkti ne tik įdomiausią teminį laivą, bet ir geriausią muzikinį pasirodymą.

Visa ši beprotybė tęsiasi 7 km ir baigiasi koncertu Friedrichsau parke. Minios žmonių taip pat įsitaiso Ulmo ar kitapus Dunojaus esančio Naujojo Ulmo baruose ar linksminasi tiesiog gatvėse.

Eglės Digrytės nuotr./Ulmą ir Naująjį Ulmą jungiantis tiltas per Dunojų
Eglės Digrytės nuotr./Ulmą ir Naująjį Ulmą jungiantis tiltas per Dunojų.

Daugelis kavinių ir restoranų lauke pristato stalų, kuriuos mikliai apsėda lankytojai, o gėrimus ir užkandžius pardavinėja tiesiai pro atvirus langus ar nuo laikinų prekystalių.

Nabadai gali sutrukdyti nebent prastas oras – per lietų ji neorganizuojama. Todėl Ulmo gyventojai, ypač planuojantieji aktyviai dalyvauti plaukime, jau nuo liepos pradžios ima uoliai tikrinti orų prognozes ir spėlioti, ar renginio dieną skėčius bus galima palikti namie.

Jei Nabada atšaukiama, centrinėje miesto aikštėje į maždaug 70 m aukštį iškeliami raudoni krepšiai. 2008 metų liepos 21-ąją plaukimą teko atšaukti dėl potvynio ir sustiprėjusios vandens srovės.

Eglės Digrytės nuotr./Iš „Lego“ kaladėlių sukurta Nabados scena
Eglės Digrytės nuotr./Iš „Lego“ kaladėlių sukurta Nabados scena.

Šiam renginiui Ulmas ruošiasi išties rimtai. Pirmadienio rytą įkišusi nosį į vieną parduotuvę pasijutau lyg atsidūrusi folkloro festivalyje – pardavėja, vidutinio amžiaus moteriškė, vilkėjo tradiciniu kostiumu.

O štai žaislų parduotuvė iš „Lego“ kaladėlių ne tik sudėliojo visą Nabados sceną, bet ir spėliojo, kaip plaukimas galėjo atrodyti prieš 65 mln., 100 tūkst., 10 tūkst. ar porą šimtų metų ir pabandė pavaizduoti, kaip atrodys ateityje.

Daugelis parduotuvių ir įstaigų nuo pietų apskritai užsidarė – darbuotojai turėjo ruoštis didžiosioms plaukynėms ir laistynėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius