-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Metų keliautojo „Lietuvos Kolumbas 2017“ vardą jos autoriui pelniusi istorija – apie kelionę per visą Afrikos žemyną

Kiekviena kelionė ypatinga. Vis dėlto kai kurios tokios, kad klausantis jų atrodo, jog girdi išgalvotą, o ne tikrą istoriją. Būtent tokia kelionės istorija keliautojui Danui Pankevičiui šiemet pelnė garbingą titulą – jis paskelbtas „Lietuvos Kolumbu 2017“.
Etiopija. Mursi genties moteris ir kūdikis
Etiopija. Mursi genties moteris ir kūdikis / Dano Pankevičiaus nuotr.

Nors 170 pasaulio šalių jau aplankiusio lietuvio patirtyje – daugybė nepamirštamų kelionių, ši – solo kelionė per visą Afrikos žemyną užima ypatingą vietą.

Dano Pankevičiaus nuotr./Kongo Demkratinė Respublika. Danas su kareiviu džiunglėse
Dano Pankevičiaus nuotr./Kongo Demkratinė Respublika. Danas su kareiviu džiunglėse

Į ją D.Pankevičius leidosi 2016-aisiais. „Keliavau vienas per visą Afrikos žemyną nuo Egipto iki piečiausio Afrikos taško Pietų Afrikos Respublikoje (PAR). Nusprendžiau keliauti tik sausuma, kad turėčiau galimybę kuo labiau pajausti visą Afriką“, – sakė keliautojas.

Sumanymas pasiteisino. Kelionės metu jis turėjo galimybę stebėti, kaip keičiasi gamta iš dykumos į stepes, galiausiai – džiungles ir kalnus. Maršrutas driekėsi ir per pačias uždariausias bei karo draskomas šalis. Tačiau tokie „menki“ pavojai keliautojui buvo nė motais.

Maža to, norėdamas „apsunkinti“ savo keliavimą, jis atsisakė minties nuomotis mašiną ir ja važiuoti.

„Keliavau taip, kaip paprasti vietiniai žmonės keliauja. Man visada atrodo, kad tuomet atsiveria didesnės bendravimo galimybės, galiu būti arčiau jų. Daug ėjau pėsčiomis, taip pat naudojausi arkliais ir jų traukiamais vežimais, kupranugariais, dviračiais, motociklais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis. Plaukiau mediniais luotais ir valtimis upėmis ir jūra“, – pasakojo D.Pankevičius.

Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Luotas
Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Luotas

Jau ne vienoje savo kelionėje vienu pagrindinių tikslų jis įvardina galimybę pažinti atokiose vietose gyvenančias tautas. Ši kelionė nebuvo išimtis.

„Ir šįkart ypač didelį dėmesį skyriau pačių atokiausių ir civilizacijos beveik nepaliestų genčių lankymui. Gyvendavau su jomis kaip vietinis pačiomis primityviausiomis sąlygomis, valgiau ir gėriau tą patį, ką ir jie. Apsistodavau jų molinėse ar šiaudinėse lūšnose, urvuose“, – prisiminimais dalinosi keliautojas.

Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Daasanach genties kaimelis
Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Daasanach genties kaimelis
Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija, Mursi gentis
Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija, Mursi gentis

Jam pasisekė pamatyti ne tik buitį, bet ir sudalyvauti įvairiose šventėse, ceremonijose, kurios pašaliniams mažai žinomos.

„Dalyvaudavau genčių ceremonijose, stebėdavau jų kasdienybę, padėdavau buityje. Skubėjau tai pamatyti, užfiksuoti vaizdinėmis priemonėmis, nes už 20 ar 30 metų to nebeliks – esu įsitikinęs. Civilizacija dideliu greičiu skverbiasi ir į atokiausias vietas“, – pasakojo D.Pankevičius.

Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Hammer gentis prie vandens
Dano Pankevičiaus nuotr./Etiopija. Hammer gentis prie vandens

Per Afriką jis keliavo dešimt mėnesių – nuo 2015 m. rugsėjo iki 2016 m. birželio. Šios kelionės biudžetas – 12-14 tūkst. eurų.

Tačiau kelionė per Afriką – ne vienintelė, į kurią jis leidosi 2016-aisiais.

„Pernai grįžau į Šiaurės Korėją po 5 metų pertraukos. Norėjau palyginti, kaip pasikeitė šalis ir jos žmonių gyvenimas, valdant naujam ir, sakoma, liberalesniam šalies lyderiui“, – sakė pašnekovas, Šiaurės Korėją aplankęs pernai rugsėjį ir ten praleidęs 12 dienų. Ši kelionė jam kainavo maždaug 3 tūkst. eurų.

Po šios kelionės buvo nusprendęs organizuoti grupę iš Lietuvos ir lydėti ją po Šiaurės Korėją. Tačiau pasikeitęs šios uždaros šalies valdžios tonas turistų atžvilgiu privertė planus keisti ir grupinės kelionės datą nukelti neribotam laikui.

D.Pankevičius neslepia, kad Lietuvoje būna retai. Pavyzdžiui, pernai čia praleido vos 1,5 mėnesio. Visą kitą laiką keliavo užsienyje. Be jau minėtų šalių, spėjo pabuvoti ir įvairiose Europos valstybėse.

Savo aistra keliauti jis nori užkrėsti ir kitus. Tad nuo praėjusių metų aktyviai kelionių patirtimis ir nuotraukomis bei vaizdais dalinasi socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje paskyroje „Danas Around The World“.

Taip pat savanoriškais pagrindais ir neatlygintinai važinėja po mokyklas ir veda pamokas moksleiviams, norėdamas pasidalinti savo žiniomis bei supažindinti su kitokiu, jiems nematytu ir negirdėtu, pasauliu.

Ilgą laiką sakęs, jog jaučia didelę televizijos kamerų bei tiesioginio eterio baimę, šiemet įveikė ir ją: nuo 2017 m. birželio pradėjo vesti televizijos laidą, kurioje pasakos apie keliones – savo lankytus egzotiškus kraštus, dalinsis patarimais.

Pirmadienį, birželio 5-ąją, 12 val. D.Pankevičius lankysis ir 15min studijoje, kur taip pat papasakos apie kitokį keliavimą.

Siųsti klausimus jam galima užpildžius apačioje esančią klausimų formą.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius