-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Miestas vaiduoklis, kurį pražudė aukso troškulys

Bodis – miestas JAV, Kalifornijoje. Tai miestas vaiduoklis, tačiau nereikia galvoti, kad jame nėra ką įdomaus nuveikti, rašo leidinys „The Travel“.
Bodis
Bodis / Wikipedia nuotr.

Auksas, ginklai ir miestai vaiduokliai – trys atributai, kurie siejami su Amerikos laukiniais Vakarais. Prieš daugiau nei pusantro šimto metų šalyje išties buvo galima sutikti ant arklių jojančius kaubojus, kurie nevengdavo mirtinų susirėmimų su ginklais – tai stereotipinis senosios Amerikos peizažas.

Šiandien kai kurie iš tokių miestelių vis dar egzistuoja. Yra miestelių vaiduoklių, kurie išliko nepaliesti technologijų proveržio ir verslo plėtros. Juose lankantis atrodo, kad laikas tose vietose tiesiog sustojo.

Būtent toks miestelis yra Bodis.

Viską lėmė auksas

Bodžio miestelis Kalifornijoje buvo įkurtas 1859 metais – iš pradžių tai buvo nedidelis kalnakasių miestelis. Tačiau jis plėtėsi greitai ir jau vos po dešimtmečio jame buvo skaičiuojami tūkstančiai gyventojų.

Žmonės iš visos Amerikos traukė į šį kraštą, nes norėjo išbandyti savo laimę vienoje iš miestelyje buvusių aukso kasyklų.

Bodis klestėjo dešimtmečius ir davė daug finansinės naudos aukso karštinės apimtiems gyventojams. Tačiau jau po trisdešimties metų aukso kasyklų našumas ėmė mažėti, kasyklose buvo randama vis mažiau tauriojo metalo. Tuo metu aplink esantys kiti sėkmingesni miestai ėmė traukti Bodžio gyventojų dėmesį.

Jau XIX amžiaus pabaigoje anksčiau klestėjęs Bodžio miestelis artėjo prie miesto vaiduoklio statuso.

Miestelyje gyventojų sparčiai mažėjo ir XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje Bodis buvo galutinai apleistas žmonių.

Stovėti liko tik pastatai ir tuščios gatvės.

Bodis dabar

Šiandien Bodis lankytojams primena, kad su laiku viskas nenuspėjamai keičiasi, t. y. kas klestėjo, gali virsti dykviete.

Dabar šis miestelis yra valstybinis istorinis parkas, kuris traukia lankytojus iš visos šalies – šį kartą ne dėl aukso kalnų, o dėl vaiduoklių miesto statuso.

Skaičiuojama, kad kiekvienais metais miestelį aplanko per 200 tūkst. smalsuolių.

Iniciatyvi grupė žmonių įkūrė Bodžio fondą, kuris rūpinasi, kad miestelis išliktų toks, koks buvo visada. Šis fondas šiandien rengia įvairias ekskursijas miestelyje ir Bodžio valstybiniame istoriniame parke, o visas iš to gautas pajamas skiria vietovei prižiūrėti.

Kartu su gidu šiandien čia galima leistis į specialų turą sutemų metų – tai tarsi istorijos pamoka apie Bodžio gyvenimą, o kelionės metu aplankomos ir miestelio kapinės. Taip pat galima apžiūrėti šalia miestelio esančias kalvas, prieplauką, iš arčiau pažvelgti, kaip atrodė ankstyvosios rančos ir fermos, kurios buvo paplitusios, kai po miestelį klajojo aukso ieškotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius