-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokykimės iš italų – kur atostogauja patys siciliečiai?

Kiek daugiau nei 1 proc. Sicilijos teritorijos sudaro jai priklausančios nedidelės salos. Kiekvienos kraštovaizdis – unikalus ir nė kiek neprimena Sicilijos. Dažnas šios salos gyventojas atostogas ar savaitgalį praleidžia vienoje iš jų. Lietuviams, skrendantiems iš Kauno į Trapanį, patogiausia aplankyti Favinjanos (it. Favignana) salą, į ją iš Trapanio kas pusvalandį kursuoja keltai.
Favinjanos įlankos
Favinjanos įlankos / Gabijos Karlonaitės nuotr.
Temos: 2 Italija Sicilija

Ar verta? Tikrai taip – ir ne pusdieniui, o mažiausiai kelioms dienoms. Planuodama atostogas Sicilijoje norėjau aplankyti nors vieną šios vietovės salelę. Palerme gyvenantys draugai rekomendavo Favinjaną kaip pigiausią, bet tikrai ne prasčiausią variantą.

Favinjana nuo Trapanio nutolusi 16 km. Tai didžiausia ir tankiausiai apgyvendinta Egadijos salyno sala. Salyną sudaro trys gyvenamos salos – Favinjana, Maretimas ir Levancas. Visas jas galima aplankyti iš Trapanio kursuojančiais keltais. Iki valandos trunkanti kelionė keltu į Favinjaną kainuoja 6–8 Eur.

Nebūtinai prabangi sala

Favinjana garsėja žydro vandens įlankomis ir uolėtomis pakrantėmis. Lankomiausios jų – Cala Rossa, Blue Marino, Cala Azzura. Nors saloje kursuoja nedideli autobusai, dauguma poilsiautojų šioje 9 km pločio saloje važinėja motoroleriais arba dviračiais.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Paplūdimys Blue Marino
Gabijos Karlonaitės nuotr./Paplūdimys Blue Marino

Vos išlipus iš kelto, pasitinka dviračių nuomos punktas. Dviratę transporto priemonę galima išsinuomoti už 5 Eur dienai. Toks įkainis maloniai nustebino, tuo labiau, kad už tą pačią kainą dviračius leidžiama pasilikti ir visą parą.

Atidžiau paieškojus, nakvynės kainos irgi nekandžioja. Nuomojamų būstų platformos „Airbnb.com“ arba „Booking.com“ rodo, kad sezono metu saloje nakvynės kaina prasideda nuo 50 Eur žmogui, bet siciliečiai pataria rinktis saloje esantį kempingą „Camping Egad“. Jo šeimininkai siūlo ne tik vietą palapinei ar kemperiui pasistatyti, bet ir medinius arba molinius namelius.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Saloje važinėjama dviračiais arba motoroleriais
Gabijos Karlonaitės nuotr./Saloje važinėjama dviračiais arba motoroleriais

Nakvynė žmogui mediniame kempingo namelyje vasaros metu kainuoja 15 Eur, o ne sezono metu kainos beveik perpus mažesnės. Tiesa, svečiai čia priimami mažiausiai dviem naktims. Lygiai tiek ir pakanka išbandyti visus drugelio formos salos teikiamus malonumus – paragauti tuno tiesiai iš žvejo rankų, išsimaudyti žydriausiose įlankose ir sulaukti saulėlydžio ant vienintelio čia stūksančio Šventosios Katerinos (it. Santa Caterina) kalno viršūnės.

Paplūdimių asorti

Favinjanoje atostogavau sezono metu – liepos pabaigoje. Nors tai lankomiausias laikotarpis, bet saloje nė karto neišgirdau angliškai kalbančių poilsiautojų – čia atostogauja daugiausia italai. Dauguma jų čia turi vasarnamius, kuriuose leidžia karščiausias vasaros dienas.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Sakoma, kad salos forma primena drugelį
Gabijos Karlonaitės nuotr./Sakoma, kad salos forma primena drugelį

Kadangi saloje daugiausia uolėtų krantų, pasiimkite plaukimo batus, bus lengviau išlipti iš vandens, ir nepamirškite nardymo akinių – nepraleiskite gražiausios salos dalies, kuri slypi po vandeniu.

Idiliškos jūros išgraužtos įlankos driekiasi aplink visą salą, o garsiausiam trio priklauso Cala Rossa, Cala Azzurra ir Cala Rotonda. Keliaujant nuo vienos iki kitos įlankos, galima aplankyti nemažai grotų uolose: Grotta Azzurra, Grotta dei Sospiri, Grotta degli Innamorati. Kai kurios pasiekiamos tik laiveliu ir yra ypač mėgstamos nardytojų.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Paplūdimys Cala Rossa
Gabijos Karlonaitės nuotr./Paplūdimys Cala Rossa

Rinkdamiesi, kurį krantą aplankyti, atkreipkite dėmesį į vėjo kryptį, nes gali būti, kad dėl stipraus vėjo Cala Azzura bus visai ne mėlyna (kaip atrodo kelionių portalų nuotraukose), bet juoda – nuo jūros atneštų dumblių. Tokiu atveju vykite į kitą salos pusę, į kurią nepučia vėjas.

Salos miestelis turi nedidelį, jaukų uostą, į kurį ir atplauksite iš Trapanio. Siauros miestelio gatvės skirtos tik pėstiesiems. Nedidelis miestelis turi dvi aikštes bei smėlėtą paplūdimį su daug nedidelių kavinių bei restoranų, kurie atsidaro tik sutemus. Visame miestelyje vyrauja ypač jauki ir atpalaiduojanti atmosfera.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Favinjanos įlankos
Gabijos Karlonaitės nuotr./Favinjanos įlankos

Gajūs tunų skerdimo ritualai

Sala nuo seno garsėjo tunų žvejyba – čia jų buvo sugaunama daugiausia visoje Sicilijoje. Dabar vietos gyventojai vietoj tunų žvejoja turistus, bet senąsias tradicijas kasmet prisimena pavasarį vykstančiose tunų skerdimo apeigose Mattanza. 2007 m. jos buvo uždraustos, bet nuo 2016 m. vėl pradėtos rengti parodomosios tunų skerdimo apeigos. Saloje yra žuvies apdorojimo fabrikas, kuriame dabar veikia tunų industrijos muziejus „Ex Stabilimento Florio di Favignana“.

Salos kulinarinį paveldą sudaro jūros gėrybės. Tunas čia vartojamas įvairiausiais būdais – nuo džiovintų ir sūdytų tuno ikrų (it. bottarga) iki sultingų tuno kepsnių. Visos salos maitinimo įstaigos, nuo paprasčiausių užkandinių iki įmantrių restoranų, siūlo turtingą žuvies patiekalų meniu.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Salos užkandžiai taip pat su tunu
Gabijos Karlonaitės nuotr./Salos užkandžiai taip pat su tunu

Lankytis saloje tinka tiek rudenį, tiek karščiausiomis vasaros dienomis – čia visada vėjuota ir gaivu, o rudenį maloniai šilta.

Romantiška atmosfera įsivyrauja vakare, išplaukus paskutiniams keltams su triukšmingais atostogautojais. Tada saloje lieka tik vietiniai ir ramybę mėgstantys poilsiautojai. Pavalgę vakarienę, eidami link viešbučio, nespėsite skaičiuoti krintančių žvaigždžių be galo ryškiame žvaigždėtame nakties danguje.

Gabijos Karlonaitės nuotr./Saulėlydis saloje
Gabijos Karlonaitės nuotr./Saulėlydis saloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius