Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemokamas „InterRail“ bilietas lietuvę nuvežė į išsvajotą Paryžių

Pirma savarankiška kelionė užsienin – į svajonių miestą Paryžių. Ir ne už tėvų paskolintus ar per vasarą uždirbtus pinigus, o nemokamai. Taip pasisekė kaunietei Laurai Skerath, kuri netikėtai laimėjo aštuoniolikmečiams skirtą „InterRail“ bilietą kelionei po Europą. Taip netikėtai, jog net baiminosi pakliuvusi ant sukčių kabliuko. „Bandyčiau turbūt vėl ir vėl – kuo daugiau keliauti, tuo geriau!“ – pasakojo mergina, iki šiol gyvenanti prieš keletą savaičių įvykusios kelionės įspūdžiais.
Laurą kelionėje lydėjo sesuo Gabrielė
Laurą kelionėje lydėjo sesuo Gabrielė / Asm.archyvo nuotr.

Kaip jau rašė tinklaraštis Euroblogas.lt, jauni europiečiai šiemet pirmą kartą sulaukė unikalios galimybės – leistis į nemokamas keliones traukiniais po Europą. Tiesa, 15 tūkst. „DiscoverEU“ kelionės pasų nebuvo tiesiog dovana 18-ojo gimtadienio proga – reikėjo atsakyti į kelis klausimus apie Europos kultūros paveldą, Europos Parlamento rinkimus ir jaunimą.

Pretendentai turėjo įsipareigoti aplankyti bent vieną Europos kultūros paveldo objektą, dalintis įspūdžiais apie kelionę socialinėje medijoje ir taip tapti „DiscoverEU“ ambasadoriais. Dar keli reikalavimai – kelionė turėjo įvykti tarp liepos ir rugpjūčio, prasidėti vienoje iš Europos Sąjungos valstybių ir tęstis ne ilgiau kaip 30 dienų. Sieną jaunuoliams reikėjo kirsti 1-4 kartus, kitaip tariant, reikėjo aplankyti nuo dviejų iki penkių šalių.

Sėkmė – tik iš antro karto

Būtent tokia informacija, rasta socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime, užkabino dabar jau 19-metę Laurą, Kauno technologijos universiteto pirmakursę. Susižavėjusi kelionės idėja ji ėmė sekti susijusias naujienas. Keliauti, anot pašnekovės, yra jos nepasotinama svajonė, kurią stengiasi visais įmanomais būdais pildyti, o „DiscoverEU“ buvo šansas, kurio, kaip prisipažino, net nesitikėjo kada nors sulaukti.

Tikslių atrankos klausimų šiandien mergina net nebepamena. Gal dėl to, kad iš pradžių teko nusivilti. Laimingieji buvo atrenkami burtų keliu, o Laura tarp jų nepateko.

„Buvau jau nuleidusi rankas, kai vasaros pabaigoje netikėtai gavau laišką, kad laimėjau galimybę keliauti po Europą! – apėmusią euforiją iki šiol pamena ji. – Iš pradžių netikėjau, visaip tikrinau, ar tai kartais ne kokia apgaulė, bet viskas buvo tikra. Negalėjau patikėti savo laime!!!“

Susidomėjusi loterija, Laura siūlė joje dalyvauti daugeliui draugų. Jos pavyzdžiu pasekė tik vienas, deja, jo tokia pat sėkmė nelydėjo. Taigi „grėsė“ važiuoti be bendrakeleivių.

Asm.archyvo nuotr./Amsterdamo kanalai
Asm.archyvo nuotr./Amsterdamo kanalai

Pašnekovė neslepia, kad, nepaisant džiugesio, viduje sukirbėjo nerimas: viena, be tėvų ar globojančių mokytojų į užsienį ji turėjo keliauti pirmąsyk: „Šiek tiek baisoka buvo – iš pradžių, tada sesė nusprendė, kad manęs vienos niekas nenori išleisti ir pasisiūlė kartu važiuoti. Buvo toks palengvėjimas!“

„Facebook“ buvo sukurta grupė, kur laimėtojai galėjo dalintis įspūdžiais, pasakoti, kur tuo metu lankosi ar planuoja keliauti vėliau, galbūt suderinti pasimatymą su kitais tuo pačiu metu tame pačiame mieste esančiais bendraamžiais. Laura prisipažino pamiršusi ten pasigirti, tad kitų laimėtojų kelionės metu jai nepavyko sutikti.

Dvejonių nebuvo – būtinai į Paryžių!

„Keliavau, nes būtinai norėjau pažinti kitus miestus, kitokias tradicijas ir kultūrą, – apie savo motyvus nedaugžodžiauja pašnekovė, studijuojanti vertimą, o be kelionių mėgstanti piešti, rašyti apsakymus ar eilėraščius, tai pat – lankanti kung fu treniruotes. – Bandyčiau turbūt vėl ir vėl – kuo daugiau keliauti, tuo geriau!“

Asm.archyvo nuotr./Paryžiuje Laura suspėjo pamatyti „privalomas“ aplankyti vietas
Asm.archyvo nuotr./Paryžiuje Laura suspėjo pamatyti „privalomas“ aplankyti vietas

Ji nė nedvejojo, kur trauks su nemokamu bilietu. „Aplankiau Prancūziją ir savo svajonių miestą Paryžių. Jau daug metų svajojau apie šį daugelyje dainų apdainuotą miestą ir, kai tik sužinojau, kad turiu galimybę keliauti, rinkausi jį apie nieką daugiau negalvodama. Kita šalis buvo Olandija ir jos sostinė Amsterdamas. Tiesą pasakius, net nežinau, kodėl būtent šitą miestą rinkausi. Kai galiu rinktis iš visų Europos Sąjungos (ES) šalių ir jų miestų, kartais apsvaigsta galva iš laimės!

Turbūt galima sakyti, kad aplankiau visas „privalomas“ lankytinas vietas. Abiejuose miestuose praleidome tik dvi dienas, todėl gerai pažinti nespėjome, bet stengėmės kuo daugiau pamatyti. Paryžiuje aplankėme tokias vietas, kaip Eifelio bokštas, Triumfo arka, iš išorės apžiūrėjome Luvro muziejų. Neblogai pažinti miestą padeda vadinamieji „Hop-On-Hop-Off“ autobusai, kur būna audio-, kai kada – ir tikri gidai. Į ir iš tokio autobuso galima bet kada galima įlipti ir išlipti. Apvažiavome pakankamai daug, kaip dviem dienoms.

Asm.archyvo nuotr./Paryžiuje praleisto laiko užteko tik apžiūrėti Luvrą iš išorės
Asm.archyvo nuotr./Paryžiuje praleisto laiko užteko tik apžiūrėti Luvrą iš išorės

Amsterdame suradome kai ką dar geriau – „Free Walking Tour“! Šituos turus rekomenduoju visiems ir jie, kaip supratau, organizuojami daugelyje Europos miestų. Po Amsterdamą mus vedžiojo vietos žmonės, jų anglų kalba – nepriekaištinga ir laikas visiškai neprailgo.“

Kai kurie laimėtojai improvizavo ir nakvynės vietų ieškojo būdami kelyje. Merginos, kad trumpoje kelionėje išvengtų nesusipratimų, nakvynę ir konkrečias keliones traukiniu užsisakė prieš kraudamosi daiktus. Jos pavyzdžiu Laura siūlo sekti ir kitiems: „Patarčiau nieko nepasilikti paskutinei savaitei. Kiti, girdėjau, viską vietoje planuoja, aš taip negalėjau, man reikia bent kiek užtikrintumo.“

Tikriausiai planavimas jas išgelbėjo nuo nemalonių patirčių: „Ačiū visiems geriesiems dievams, blogų atsitikimų nebuvo, galima sakyti, kad visas ėjo kaip sviestu patepta“, – džiaugiasi tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovė.

Asm.archyvo nuotr./Paryžiaus metro
Asm.archyvo nuotr./Paryžiaus metro

Nuo lapkričio 29 dienos – vėl bilietų dalybos

Projektą dėl nemokamo „Interrail“ bilieto aštuoniolikmečiams europiečiams (jų Bendrijoje priskaičiuojama daugiau nei 5,4 mln.) inicijavo didžiausios Europos Parlamento frakcijos – Europos liaudies partijos – pirmininkas vokietis Manfredas Weberis. Jam įgyvendinti Europos Komisija skyrė 12 mln. eurų.

Kitąmet nuo balandžio iki spalio jaunuoliai vėl galės leistis į nemokamas keliones. Šių metų loterijos antrasis etapas prasidės jau lapkričio 29-ąją ir tęsis iki gruodžio 11-osios. Daugiau informacijos apie programą bus galima gauti per susitikimą lapkričio 29 dieną Europos informacijos centre. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas „Facebook“.

Šiuo projektu norima visiems jauniems europiečiams, nepriklausomai nuo socialinės padėties ar išsilavinimo, taip pat – jaunuoliams su negalia suteikti galimybę pakeliauti po užsienį. Taip įgyvendinama pagrindinė ES idėja – suburti žmones, paskatinti jaunimą pažinti Bendriją ne per politiką, bet per emocijas, leisti patirti, ką reiškia būti ne tik slovaku, vokiečiu ar graiku, bet ir europiečiu.

Asm.archyvo nuotr./Amsterdamo kanalai
Asm.archyvo nuotr./Amsterdamo kanalai

Tai ypač aktualu šiomis dienomis, kai sklinda nemažai klaidingos informacijos. „Jei norime kovoti su stiprėjančiu populizmu, jie (jauni žmonės – red. past.) turi gauti galimybę patys patirti laisvo judėjimo privalumą, kaimynines šalis ir kas vienija žmonių įvairovę“, – rašoma projekto tinklalapyje. Net 80 proc. jaunų europiečių tiki, jog ES reiškia keliavimo laisvę, bet daugiau nei trečdalis neturi pažįstamų kitoje ES narėje.

1972 metais pradėjusi veikti sistema „InterRail“ laikoma kelionių traukiniais be sienų po Europą sinonimu. Įsigijus vieną bilietą, galima laisvai keliauti per 30 šalių. Kiekvienais metais šia sistema pasinaudoja apie 300 tūkst. jaunų žmonių, kuriems kelionės visais tinklo geležinkeliais kainuoja 200-479 eurų (priklausomai nuo kelionės trukmės). Sistemoje dalyvauja daugiau nei 35 geležinkelio ir keltų kompanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius