-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 22 /16:46

Everestas įveiktas – Edita Nichols įkopė į pačią kalno viršūnę

Pusantro mėnesio aklimatizacijos kalno papėdėje, treniruočių, nuobodaus gyvenimo bazinėje stovykloje, šalčio ir orų išbandymų tik dėl šios vienos dienos. Pasiekusi paskutinę stovyklą ant Everesto keteros, Edita Nichols gegužės 22-osios naktį išėjo į paskutinį žygio etapą. Peržengusi 8 km aukščio ribą, naktį aprimus orams ji stengėsi pasiekti viršūnę sudėtingu Šiauriniu šlaitu. Trečiadienio popietę Lietuvą pasiekė neoficiali žinia apie Editos triumfą.
Everesto kalnas
Everesto kalnas / „Mobotix“ nuotr.

Papildyta 16.46 val. Trečiadienio popietę Lietuvą pasiekė neoficiali žinia, kad Edita Nichols jau įveikė Everestą.

„Skubu pranešti, kad šiandien Edita 8 val. ryto pasiekė Everesto viršūnę! Grupė jau saugiai nusileido į C3. Sveikinimai Editai!“ – skelbiama interneto svetainėje konferencijos.lt.

Praėjusių kelių dienų įvykiai

Nuo Šiaurinio balno, 7000 m aukščio virš jūros lygio, prasideda sunkiausia Everesto atkarpa. Čia trūksta deguonies, čia stūgauja šalti vėjai, čia alpinistų gyvenimas atšiaurus ir sudėtingas. Pavyzdžiui, iš pirmos keteros stovyklos į antrąją 7800 m aukštyje alpinistai kopė 6 valandas. Ten ir pasiliko ilgesniam laikui, dėl stiprių vėjų.

„Antrojoje stovykloje mes užtrukome diena ilgiau nei tikėjomės – dėl stiprių vėjų. Jie per pavojingi kopti aukščiau. Visi grupės nariai tiesiog gulime ramiai miegmaišiuose, miegame su deguonies kaukėmis, bet naudojam nedaug papildomo deguonies“, – paskambinusi beveik nuo 8 km aukščio pasakojo Edita.

Iš trečios ir ketvirtosios (8300 m) keterų stovyklų žinios jau buvo nuteikiančios daug optimistiškiau. Panašu, kad neprognozuojami baisūs Šiaurinio Everesto šlaito vėjai nurimo ir jau greitai sužinosime, ar Editai pavyko įveikti paskutinę atkarpą.

Dar viena mirtis

Šiaurinis šlaitas ir toliau negailestingas alpinistams. Šį kartą neišgyveno kinas alpinistas sekmadienį sėkmingai užkopęs į Everesto viršūnę, tačiau nesugebėjęs saugiai nusileisti. Vyrą pakirto aukščio liga ir išsekimas.

Editos žygio tikslus ir visą kelionės eigą surasite čia.

Savo žygiu lietuvė nori atkreipti dėmesį ir surinkti lėšų skurdžiam Afrikos regionui, Saheliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius