Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamestų žaislų kiemas Lvove primena vaikystę

Siaubo istorijų meistro Stepheno Kingo romano vertas vaizdas, trilerio kadras ar tiesiog seniai prabėgusios vaikystės ilgesys. Tokios mintys aplanko užklydus į Pamestų žaislų kiemą Lvove, apie kurį žino net ne kiekvienas šio didžiausio vakarų Ukrainos miesto gyventojas.
Pamestų žaislų kiemas
Pamestų žaislų kiemas / Ilonos Piekutės nuotr.

„Šitas!“ – išsprūsta dar tik artėjant prie seno neišvaizdaus daugiabučio kiemo. Pliušiniai zuikučiai, meškučiai, lėlytės ir tigriukai žvelgia į tave stiklinėmis ir plastmasinėmis akutėmis. Šimtai pamestų žaislų, kuriuos kadaise glostė, glamonėjo ukrainiečių, o gal ir kito pasaulio krašto vaikų rankos.

Kieme yra ne tik pliušiniai žaislai ir lėlės, bet ir žaislinės mašinos, dviračiai, šokdynės. Viskas, kuo žaidžia vaikai.

Ekspozicija vis plečiasi, čia atkeliauja nauji žaislai, o pradingsta tik vienetai, nors kiemo niekas nesaugo, o į jį plūsta turistai iš viso pasaulio.

Taip pat ir Lietuvos, nors lietuviškai pasiskaityti apie Pamestų žaislų kiemą neįmanoma – gandas apie šią vietą, matyt, sklinda iš lūpų į lūpas.

Atvykėlių jau nebepastebi

Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas
Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas

Kieme yra ne tik pliušiniai žaislai ir lėlės, bet ir žaislinės mašinos, dviračiai, šokdynės. Viskas, kuo žaidžia vaikai. Žaislai senose sovietmetį menančiose spintose, ant kelmų, sienų. Čia pat – sūpynės, kurios, kaip ir pridera siaubo romanui, pajudintos nejaukiai sugirgžda.

Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas
Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas

Šalia – smėlio dėžė, kurioje, rodos, prieš kelias akimirkas žaidė mažyliai. Viename iš šio kiemo namų gyvenantis Oleksijus sakė jau seniai pripratęs prie turistų.

„Gyvename savo gyvenimą. Juolab kad svečiai tokiame kieme kažkodėl prityla“, – juokėsi jis. Iš tiesų pro pravirą langą sklido gaminamų pietų garsai ir kvapai, šeimininkė kažką čirškino keptuvėje...

Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas
Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas

Kaip atsitiko, kad šis kiemas tapo Pamestų žaislų kiemu? Pasak Oleksijaus, vienu metu kieme pradėjo gausėti daiktų, visiškai nesusijusių su žaislais. Kažkas atnešė senų batų porą, knygų, muzikos instrumentų. Nors iš pradžių visi jie tilpo kieme, dabar atsitiktinių daiktų stengiamasi vengti. Jis prižiūrimas – kas rytą namo gyventojai kiemą pašluoja.

Ketino įkurti radinių biurą?

Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas
Ilonos Piekutės nuotr./Pamestų žaislų kiemas

Nors tiksliai nėra žinoma, sakoma, kad Pamestų žaislų kiemo įkūrėjas – tame name gyvenantis Vasilijus Petrovičius. Jis, prie namų radęs du numestus žaislus, juos priglaudė kieme po stogu.

Kiti pasakoja, kad namo gyventojai iš pradžių ketinę įkurti savotišką radinių biurą. Tačiau kai jame atsirado daugybė žaislų, nutarė erdvę po savo langais užleisti vien jiems.

Kad tai arčiau tiesos, kieme liudija senos radiolos, fotoaparatai, grafinai ir arbatiniai su nudaužytomis nosimis, net rašytojų ar vadų portretai.

Užsibūna vyresni lankytojai

Įdomu ne tik žvalgytis po Pamestų žaislų kiemą, bet ir stebėti kitus atvykėlius. Dažniausiai jaunimas čia ilgiau neužsibūna. Kelios nuotraukos atminimui – ir į kitas garsias Lvovo vietas. O vyresnio amžiaus turistai užsibūna ilgiau.

Nieko keisto – dauguma čia esančių žaislų iš sovietmečio. Su tokiais gal jie patys, gal jų tėvai žaidė. Kieme rengiamos ir fotosesijos, o tam labai tinka makabriškas atspindys apmusijusiame veidrodyje.

Jei ieškosite, žinokite: Pamestų žaislų kiemas Lvove yra Kunigaikščio Levo gatvėje 3. Nors daug kas šiame mieste susiję su liūtais, neįprastoje ekspozicijoje žaislinių žvėrių karalių rasime vos kelis. Kas žino – neišmetė jų jaunieji lvoviečiai ar nežaidė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius