Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavydėtinas Evelinos pabėgimas nuo karantino už Atlanto: 7 aplankytos šalys ir pirmąkart ragauta iguana

Rudenį, kai imta vis garsiau kalbėti apie griežtesnius ribojimus, „Karantino kuchnios“ įkūrėja Evelina Stundžienė nusprendė susidėti daiktus ir leistis į 3,5 mėnesių kelionę po Kolumbiją, Meksiką, Belizą, Dominikos Respubliką, Panamą ir kitas vietas. Kaip pati sako, užteko pirmo karantino užsidarius tarp keturių sienų. Todėl antrąjį ji praleido pažindama naujus kraštus, o svarbiausia – kone visai savęs nevaržydama ir gyvendama įprastą gyvenimą.
Evelina Stundžienė
Evelina Stundžienė / Asmeninio albumo nuotr.

Antrą karantiną praleido už Atlanto

Pirmą karantiną Evelina, kaip ir daugelis, praleido namuose, tačiau, kaip pati sako, jai užsidarymas tarp keturių sienų visai neįgriso. E.Stundžienė mėgsta būti namuose, gaminti maistą, be to, ji visą gyvenimą dirba iš namų, todėl didelių pokyčių nepajautė.

„Žinoma, trūko draugų ir išėjimų į miestą, tačiau, jei atvirai, mano gyvenimas smarkiai nepasikeitė. Galbūt net tapo įdomesnis, nes po kelių karantino dienų sugalvojau įkurti feisbuko grupę „Karantino kuchnia“, kuri tapo puikia pramoga tiek man, tiek kitiems karantine esantiems žmonėms“, – sako Evelina.

Vis dėlto atėjus rudeniui, jai pamažu galvoje ėmė gimti planas Kalėdas sutikti ne Lietuvoje. Tačiau pradėjus garsiau kalbėti apie galimus apribojimų griežtinimus, Evelina nusprendė į kelionę leistis iš karto ir švenčių nelaukti.

„Priėmiau sprendimą bėgti, kol galiu ir dar nėra masiškai atšaukiami skrydžiai. Pasidomėjusi pamačiau, kad skristi į Meksiką yra itin pigu, todėl nieko nelaukdama įsigijau bilietą į vieną pusę ir išskridau“, – pasakoja E.Stundžienė.

Evelina tikina, kad baimės dėl koronaviruso sukeltos nežinomybės nejautė ir į kelionę leidosi jausdamasi saugiai, mat žinojo, kad tuo metu situacija už vandenyno geresnė nei Europoje.

„Nuolat stebėjau su COVID-19 susijusias naujienas, domėjausi, kurios šalys atsidaro, kokie yra naujų susirgimų skaičiai, kur reikalingas testas, o kur privaloma izoliuotis. Tai ir lėmė mano pasirinktą maršrutą“, – aiškina E.Stundžienė.

Nuolat stebėjau su COVID-19 susijusias naujienas, domėjausi, kurios šalys atsidaro, kokie yra naujų susirgimų skaičiai, kur reikalingas testas

Iš pradžių ji svetur būti ketino tik apie mėnesį, tačiau kai pamatė, kad situacija tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje negerėja, nenorėdama palikti saugesnės vietos, namo grįžti neskubėjo. Be to, būdama komunikacijos specialiste, ji dirbti galėjo iš bet kurio pasaulio kampelio.

„Visa kelionė vyko ekspromtu, turėjau tik planą vykti į Meksiką, o paskui žiūrėti, kas bus toliau. Taip pat keliavau po Belizą, Kolumbiją – jose jau esu nemažai mačiusi iš seniau, tačiau pavyko aplankyti ir naujų vietų. Teko pirmą kartą lankytis Kosta Rikoje, Panamoje, Dominikos Respublikoje, Kiurasao saloje“, – vardina E.Stundžienė.

Darbą derino su atostogomis

Atvykusi į Meksiką, pirmomis savaitėmis Evelina, kaip pati sako, bandė palaikyti normalų miestietišką gyvenimą, vaikščiodavo mieste, apžiūrinėdavo objektus, tik dėl saugumo stengdavosi vengti muziejų ir kitų uždarų patalpų.

„Vėliau vykau į kelis miestus prie jūros, o galiausiai specialiai skridau į Los Močio miestą tam, kad galėčiau įgyvendinti įspūdingų vaizdų kupiną kelionę traukiniu į Čihuahua“, – pasakoja Evelina.

Asmeninio albumo nuotr./Evelinos Stundžienės akimirkos iš kelionės
Asmeninio albumo nuotr./Evelinos Stundžienės akimirkos iš kelionės

Nors dažnai buvo kalbama, kad gyvenimas Meksikoje pandemijos metu kur kas laisvesnis nei Lietuvoje, E.Stundžienė tikina, jog karantinas jautėsi ir ten, tik ne taip stipriai. Mažiausiai ribojimų ji patyrė Kiurasao saloje, kur vienintelis reikalavimas buvo dėvėti kaukę parduotuvėje.

„Gyvenamąsias vietas rinkausi pakankamai privačias, o kartais net atokias, tad mano laiko leidimas nebuvo itin paveiktas apribojimų. Nedalyvavau jokiuose vakarėliuose ir tikrai stengiausi išvengti viruso, kad galėčiau nevaržoma keliauti į kitas vietas“, – sako Evelina.

Pakeliavusi Meksikoje, E.Stundžienė toliau įspūdžių leidosi ieškoti į Kolumbiją. Nors dažnai kalbama, kad ji yra viena iš nesaugiausių šalių, Evelinos nuomone, tai ganėtinai pasenęs stereotipas. Kadangi ji ten nemažai keliavusi yra jau anksčiau, sako, kad nerimauti nereikėtų.

„Ten vykti nusprendžiau, nes sienos buvo atviros ir man pavyko įšokti į traukinį, kai ši šalis nereikalavo COVID-19 testo, kurių atlikti iš viso teko penkis, – pasakoja Evelina. – Kartais yra itin sunku pasidaryti testą reikiamu metu, kad jis būtų suderintas su tavo skrydžiu – jie turi būti ne senesni nei 48–72 valandų, priklausomai nuo šalies, į kurią keliauji.“

Kartais yra itin sunku pasidaryti testą reikiamu metu, kad jis būtų suderintas su tavo skrydžiu

Kadangi Bogotoje buvo taikomas griežtas karantinas, Evelina patraukė į Kartachenos ir Medeljino miestus, kuriuose apribojimų beveik nejautė. Ten ji gyveno sau įprastą gyvenimą, kai pusę dienos praleisdavo dirbdama prie kompiuterio – visai kaip Lietuvoje.

„Tiek Meksika, tiek Kolumbija neturi bendrų apribojimų visai šaliai – abiejose valstybėse yra miestų su griežta komendanto valanda ir vietų, kuriose apribojimų beveik nėra, – sako Evelina. – Pati esu pripratusi daug keliauti ir dirbti, todėl ir šį kartą viskas vyko pagal man jau gerai pažįstamą receptą. Iš pradžių dirbu, o antroje dienos pusėje užsiimu, kuo noriu.“

Asmeninio albumo nuotr./Evelina Stundžienė
Asmeninio albumo nuotr./Evelina Stundžienė

Pastebėjo atpigusias nakvynių kainas

Nors abiejose šalyse Evelina jau lankėsi anksčiau, ji džiaugėsi galimybe ten sugrįžti dar kartą. O labiausiai E.Stundžienei patiko pabėgimas nuo lietuviškos žiemos ir griežtų apribojimų.

„Buvo smagu sugrįžti į seniau pamiltą Kolumbiją ir Meksiką – abi jos yra gana didelės, todėl ten visada rasi kažko naujo. Mane nustebino Panamos modernumas, kuris priminė Singapūrą, tik kiek purvinesnę jo versiją. Ir, žinoma, maistas – pirmą kartą Kiurasao saloje paragavau iguanos, kurios skonis buvo panašus į vištienos“, – šypsosi Evelina.

Kalbama, kad keliauti karantino metu yra pakankamai pigu, todėl daugelis keliautojų šiuo metu privalumu naudojasi. Su tuo sutinka ir Evelina, tačiau, jos manymu, labiausiai sumažėjo nakvynių kainos, o visa kita išliko panašu.

„Gyvenamųjų vietų kainos daug kur atpigo dėl turistų nebuvimo, o skrydžiai tarp minėtų šalių niekada nebuvo labai brangūs. Brangiausias pragyvenimas buvo Kiurasao saloje, tačiau tai yra mažų salų problematika, kadangi ten viskas įvežama iš svetur“, – aiškina E.Stundžienė.

Asmeninio albumo nuotr./Evelinos Stundžienės akimirkos iš kelionės
Asmeninio albumo nuotr./Evelinos Stundžienės akimirkos iš kelionės

Pagrindinis skirtumas, kurį Evelina pastebėjo keliaudama karantino metu – daug uždarytų lankytinų objektų. Be to, akivaizdžiai sumažėjo turistų, palyginus su skaičiumi, kuris būdavo anksčiau.

„Daug uždarytų muziejų, kai kurios parduotuvės, restoranai... Vis dėlto jei atostogų metų labiausiai mėgstate gulėti paplūdimyje, didelio skirtumo nepajusite. Nudžiugins nebent tai, kad ten dabar kur kas mažiau žmonių“, – sako E.Stundžienė.

Nors kai kurie keliaudami karantino metu patiria nesklandumų, Evelinos kelionė klostėsi sklandžiai. Anot jos, tik iš Dominikos Respublikos teko greičiau pabėgti dėl sugriežtintų apribojimų.

Šiandien Evelina jau baigė savo kelionę ir neseniai grįžo į Lietuvą, tačiau pripažįsta, kad rankų sudėjusi nesėdi – jau kuria naujus atostogų planus.

„Kelionių niekada nebus per daug, tik dabar pirmenybė mėginsiu skirti toms, į kurias galėsiu kartu pasiimti savo šunį Cookie, nes be jos negaliu gyventi, – šypsosi E.Stundžienė. – Išvykti į tokią kelionę buvo tikrai verta. Labai džiaugiuosi ir vertinu, kad turėjau galimybę taip praleisti karantiną, bei puikiai suprantu, kaip man pasisekė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius