-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Portugaliją už 1509 litus (III): trys dienos – trys visiškai skirtingi miestai

Palikęs Portą tariau jam „iki pasimatymo!“, kadangi žinau, jog ateityje į šį nuostabų žemės kampelį dar sugrįšiu. Jau penkta mano kelionės diena. Turiu pradėti leistis į Portugalijos pietus. Kita stotelė – maždaug už 70 kilometrų esantis Aveiras. Už kelionę traukiniu sumoku 3,9 euro.
Kaip ir Venecijoje, Aveire taip pat plaukioja gondolos
Kaip ir Venecijoje, Aveire taip pat plaukioja gondolos

Šis miestas yra dažnai vadinamas Portugalijos Venecija dėl savo kanalų bei juose plaukiojančių gondolų. Tiesa, skirtingai nei Italijoje, vietoje irklų dirba varikliai. Nors šalyje vis dar siaučia finansinė krizė, čia nedarbingumo lygis itin žemas – vos 5 proc.

Aveire gali pasijausti lyg Venecijoje
Aveire gali pasijausti lyg Venecijoje

Praleisti dieną Aveire yra tikrai pakankama pilnai pažinčiai su juo, tad ilgai neužsibuvęs traukiu į trečią pagal dydį Portugalijos miestą – Koimbrą (port. Coimbra). Bilietas traukiniu atsieina 5,25 euro.

Koimbra – studentų miestas

Aukštai danguje kybanti saulė žada daug. Vienas mano mėgstamiausių užsiėmimų kelionėse yra savotiškas orientacinis žaidimas – surasti tau priklausančios nakvynės tašką. Aišku, paprasčiausia yra įsivesti į išmaniojo telefono GPS vietos pavadinimą ir tiesiog sekti nuorodomis, bet daug žaviau naudotis iš turistų informacijos centro pasiimtu žemėlapiu arba patikrinti vietinių žinias. Kol kas šioje kelionėje dar neteko klaidžioti.

Statula skirta atminti triskart buvusį Portugalijos premjerą, kuris gimė Koimbroje
Statula skirta atminti triskart buvusį Portugalijos premjerą, kuris gimė Koimbroje

Mano viešbutukas įsikūręs priešais senąją katedrą, kuri buvo pradėta statyti dar 1604 metais. Visai netoli įsikūręs seniausias Portugalijoje bei į seniausių pasaulyje dešimtuką patenkantis Koimbros universitetas. Jis duris atvėrė anksčiau už katedrą – 1290 metais. Universiteto bibliotekoje guli per 300 tūkst. knygų.

Turint vieną geriausių universitetų šalyje, nestebina faktas, jog apie 20 proc. miesto populiacijos sudaro studentai.

Pro Koimbrą elegantiškai teka Mondego upė. Tuo tarpu pats miestas įsitaisęs ant didžiulės kalvos, kaip ir dauguma kitų Portugalijos miestų. Būtų nuodėmė nepaminėti fakto, jog viduramžiais daugiau nei šimtą metų (1131-1255 m.) šalies sostinės vardas priklausė būtent šiai vietovei.

Pro Koimbrą teka Mondego upė
Pro Koimbrą teka Mondego upė

Jeigu būdamas Porte džiaugiausi radęs pietus už 6 eurus, tai Koimbroje mano uoslė buvo dar geresnė – už 5,5 euro mano skrandis su pasimėgavimu suvirškino tirštą daržovių sriubą, menkę su daržovėmis bei taurę portveino.

Peničė – vieta, į kurią traukia banglentininkai

Nauja diena – naujas miestas. Analogiškai ir visiškai kitoks oras. Jau mano kelionėje nusistovėjo algoritmas, kad jeigu išvakarėse džiaugeisi šiluma, puikiu oru, tai rytoj lauk blogiausio. Todėl pirmas dalykas, kurį nusipirkau atvykęs į Peničę (Peniche – port.), buvo skėtis.

Peničė apdovanota nuostabia gamta
Peničė apdovanota nuostabia gamta

Peničė – tai apie 160 km į pietus nuo Koimbros nutolęs miestelis, įsikūręs Atlanto vandenyno apsuptame pusiasalyje. Tai yra priežastis, kodėl daugybė banglenčių, kaitavimo, burlenčių bei „bodyboarding“ mėgėjų renkasi būtent šią vietą.

Tai buvo mano pirmoji pažintis su Atlanto vandenynu. Tiesa, hostelio administratorė įspėjo, jog po stiprios liūties yra pavojinga vaikščioti ant stačių skardžių, nusidriekusių per visą pusiasalį. Neretai pasitaiko nuošliaužų, tačiau kada, jeigu ne dabar.

Visas vakarinės Portugalijos kraštovaizdis yra vertas mažiausiai „Oskaro“. Ramiai ir neskubant praleisti daugiau nei valandą šalia ošiančio bei uolas daužančio vandenyno, negalvojant apie jokius darbus, rūpesčius, yra tiesiog neįkainojamas dalykas. Tai man daug svarbiau nei aplankyti svarbias turistines vietas, jas nufotografuoti ir užsidėti varnelę.

Patogi kelionė autobusu

Norėčiau paminėti puikios kokybės Portugalijos autobusų linijos „Rede Expressos“. Būtent su šios įmonės transportu apie tris valandas keliavau iš Koimbros į Peničę. Kodėl aš ją reklamuoju? Už panašios trukmės kelionę, lyg iš Kauno į Šiaulius, sumokėjau 12,5 euro. Sėdynės autobuse tokio pat minkštumo bei patogumo, kaip ir jūsų boso kėdė biure. Galbūt su elektros lizdais jau nieko nebenustebinsiu, tačiau bevielis internetas ne tik veikė viso reiso metu, bet dar buvo ir ganėtinai greitas.

Šioje taupioje 18 dienų kelionėje aš nakvoju tik hosteliuose. Dėl daugelio priežasčių. Visų pirma – žmonės. Susipažįsti su daugybę skirtingų tautybių žmonių, kurie turi vis kitą savo kelionės ar gyvenimo istoriją. Antra – kaina. Ypač keliaujant ne turistiniu sezonu, o vėlyvą rudenį, kainos yra ypač kritusios, o ir svečių skaičius sumažėjęs. Tiek Aveire, tiek Peniče miestuose miegojau vienas 6 ir 4 lovų kambariuose. Visą tai sudėjus, gali pasijausti lyg namie.

Apsistojus hostelyje ne sezono metu yra didelė tikimybė kelių lovų kambaryje miegoti vienam.
Apsistojus hostelyje ne sezono metu yra didelė tikimybė kelių lovų kambaryje miegoti vienam.

Artimiausias keturias naktis nakvosiu viename hostelyje. Būtent tiek laiko praleisiu Portugalijos sostinėje Lisabonoje. Laukia nauji nuotykiai, žmonės bei istorijos. Apie jas – kitame įraše.

Pirmųjų septynių dienų išlaidos:

20,38€ – skrydis Vilnius-Milanas.
9€ – abipusis bilietas iš Bergamo oro uosto į Milaną ir iš jo.
10,35€ – pietūs ir vakarienė „McDonald's“.
19,99€ – skrydis Milanas-Portas.
1,85€ – metro bilietas iš oro uosto į miesto centrą.
3€ – du kepsniai vietinėje užeigoje.
1,3€ – alaus butelis.
3€ – Walking tour.
0,7€ – Tradicinis portugališkas keksiukas Pastel de nata.
2,5€ – vakarienė „McDonald's“.
0,72€ – keturi bananai.
6€ – pietūs vietinėje užeigoje.
0,16€ – 1,5L mineralinio butelis.
0,79€ – sausainiai.
30€ – nakvynė trims naktis „Alive“ hostelyje.
3,9€ – traukinio bilietas Porto-Aveiro.
0,2€ – Aveiro miesto žemėlapis.
1€ – keturi bananai.
18€ – nakvynė Aveiro hostelyje „Rossio“.
5,25€ – traukinio bilietas Aveiro-Koimbra.
5,5€ – pietūs Koimbroje (menkė, sriuba, taurė vyno).
13€ – nakvynė Koimbros hostelyje „Serenata“.
12,5€ – autobuso bilietas Koimbra-Peničė.
3€ – skėtis.
16€ – nakvynė Peničės hostelyje „GeekCo“.

Iš viso: 188,09€ (649,44 Lt)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius