Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rėgensburgas – miestas, į kurį verta nuvažiuoti net ir tik dėl dešrelių

Įsibėgėjant žiemai vis dažniau norisi kojas pakišti po šilta antklode ir rankose laikant puodelį karštos arbatos pro langą stebėti vėjo vaikomus jau seniai nuo medžių nuplėštus lapus. Kartais norisi lėkti paskui saulę – ten, kur dar šilta, kur dar žydi gėlės, o kartais – dėlioti mintis, nuo kokių kalnų šią žiemą leisimės slidėmis ir kokias lankysime kalėdines muges.
Wurstkuchl
Wurstkuchl / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Žiemą siūlau užsukti į vieną seniausių Vokietijos miestų – Rėgensburgą. Tai puikus metas pasivaikščioti jo pritilusiomis gatvelėmis ir stebėti, kaip miestas pamažu kuria savo kalėdinę magiją. O kol jis ją kuria, pasivaikščiokime...

Rėgensburgas įsikūręs šalia Dunojaus, tad nenuostabu, kad vienas svarbiausių miesto simbolių yra tiltas. Akmeninis Rėgensburgo tiltas (Steinerne Brücke) – seniausias iki šių dienų išlikęs tiltas Vokietijoje. Miestiečiai pasakoja, kad šis kurį laiką laikytas aštuntuoju pasaulio stebuklu, mat pastatytas per labai trumpą laiką – vienuolika metų. Turint galvoje, kad tai buvo XII amžiaus pirmoji pusė, vienuolika metų šitokio tilto statybai buvo tikrai mistiškai trumpas laiko tarpas! Gal koks tilto statytojas savo sielą pardavė velniui? Juk viduramžiai! Ne, ne – legendos apie velniui parduotas sielas sklando Miunchene, o čia Rėgensburgas. Čia kvepia dešrelėmis...

123rf.com nuotr./Rėgensburgas
123rf.com nuotr./Rėgensburgas

Nors dešrelėmis kvepia ir Miunchene – tomis garsiomis baltosiomis. Ir dar Niurnberge – telpančiomis pro rakto skylę. Oi, ta Bavarija ir jos dešrelės... Bet, stop! Mes Rėgensburge! Ir čia yra seniausia pasaulyje dešrelių virtuvėlė-užkandinė – Wurstkuchl. Iš ten sklindantis keptų dešrelių kvapas aplink nosį apsuka visas iki šiol dar laisvai virš Dunojaus lakiojusias mūsų mintis. „Šešias, aštuonias, dešimt ar dvylika?“, – nė nespėjus atsiversti valgiaraščio klausia padavėjas. O jei norite tą apskrudusiąją pasiimti, ją Jums paruoš išsinešimui duonos ragelyje, vadinamame Kipferl, su raugintais kopūstėliais ir garstyčiomis. Mes prisėdame. Šešias ir aštuonias, o kai kas dar ir trintos bulvių sriubos su rageliu. Ir tikiu, kad vėjas, pagavęs nuo mūsų lėkščių viliojantį kvapą, vėl kam nors apsuks aplink nosį.

Kiek vėliau mes bandome fotoaparato objektyve sutalpinti kitą miesto simbolį – Rėgensburgo katedrą. Niekaip. Juk į dangų šaunantys bokštai šimto penkių metrų aukščio! Istorine verte Rėgensburgo katedra nė kiek nenusileidžia Akmeniniam tiltui. Tai vienintelė gotikos stiliaus katedra Bavarijoje ir vienas žymiausių šio stiliaus statinių pietų Vokietijoje. Fasadas išpuoštas įvairiomis detalėmis. Kai kurių vaizduojamų mistinių būtybių reikšmė iki šiol neaiški. Viduje kiek tamsoka, už tai puiki galimybė gėrėtis nuostabiomis langų freskomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas

Jei jau prakalbau apie sakralinius pastatus, Rėgensburge patarčiau apžiūrėti jų dar bent keletą: puošniu brolių Asamų kurtu baroku išdabintą buvusią benediktinų vienuolyno Šv.Emeramo (St.Emmeram) baziliką; Šv.Jokūbo (St.Jakob) bažnyčią, garsią savo nepakitusiu, mistiniais personažais puoštu pagrindiniu įėjimu, dar vadinamu Škotiškaisiais vartais bei pirmąją Bavarijos bažnyčią, vadinamą senąja koplyčia (Alte Kapelle). Tiesa, pastaroji senos koplyčios nė neprimena.

Savo istoriją ne šimtmečiais, o tūkstantmečiais skaičiuojantis Rėgensburgo senamiestis 2006 metais buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Klaidžiojant gatvelėmis galima aptikti ne vieną dar Patricijų laikus menantį pastatą. Labiausiai į akis krenta buvę Patricijų rūmai (Goliathhaus), kurių sieną puošia XVI amžiuje tapyta freska Dovydas prieš Galiotą.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Rėgensburgas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Rėgensburgas

Rėgensburge, kaip ir dera daug ką papasakoti ir parodyti turinčiame mieste, apstu muziejų: sakralinio meno, istorijos, laivybos ir daug kitų. Senamiestyje rasite net uostomojo tabako (Document Schupftabakfabrik) bei Golfo muziejus. Na, o mėgstantys pasidairyti po karališka prabanga dvelkiančias menes, neturėtų aplenkti garsiųjų Thurn und Taxis rūmų. O kur dar nuo Romos legionierių stovyklos laikų išlikęs vienas seniausių miesto statinių Porta Praetoria vartai?

O kur dar prieplaukoje sunkaus Dunojaus vandens glostomais šonais mūsų pusėn nekantriai „žvilgčiojantys“, įvairius maršrutus ir pramogas žadantys laivai. Kitą kartą!

Šiandien dar paklaidžiosime Rėgensburgo gatvelėmis, su vėju pavaikysime dar užsilikusius medžių lapus, pasidžiaugsime iš už debesų išlindusia saule. Ir jau įkvėpsime cinamono ir gruzdintų migdolų kvapo. Juk čia prasidėjusios kalėdinės mugės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas

Rėgensburgas miesto gyventojams ir svečiams siūlo ne vieną kalėdinę mugę. Ieškantys tradicinio bavariško turgelio skuba į Neupfarrplatz aikštę. Dailiais pastatais įrėminta ir didinga renesanso stiliaus bažnyčia pasipuošusi aikštė – puiki vieta kalėdiniam jaukumui. Nepataisomi romantikai sukiojasi Thurn und Taxis rūmų kiemelyje įsikūrusioje mugėje. Na, o rankų darbo dirbinių, ko gero, daugiausiai rasite Lukrecijos turgely (Lucrezia Markt). O kur dar teatro vaidinimai, koncertai, pantomimai ir vaikų laukiamas Nikolaus (Šv.Mikalojus). Žinoma, mugių kvapai atvilios ir iki akmeninio Rėgensburgo tilto. Na, kokia gi mugė be keptų dešrelių?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rėgensburgas

Rėgensburge kalėdinės mugės paprastai prasideda prieš pirmąjį Advento sekmadienį ir baigiasi prieš pat Šv.Kalėdas. Tad jei kelionių vėjai atpūs į tuos kraštus – būtinai užsukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius