Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Romantiškoji Sarema – idiliška ramybė ir akmenuoti paplūdimiai

Estijos sala Sarema – tai visų pirma graži gamta ir idiliška ramybė. Sala gali net pasirodyti nuobodi, nes važiuojant aplink ją matome vieną ir tą pati peizažą – žalius miškus, tvarkingus vienkiemius, mažas parduotuves.
Kelionė Saremoje
Kelionė Saremoje / Boženos Mozyro/Małgorzatos Mozyro nuotr.

Buvau ištroškusi ramaus poilsio, taip pat norėjau pabūti prie jūros, bet lietuviškas pajūris vasarą gąsdina žmonių antplūdžiu. Tad šį kartą pasirinkau didžiausią Estijos salą Saremą. Maršrutą paįvairinome nakvyne Latvijos Kemeriuose. Ten aplankėme Didįjį Kemerių raistą, kur gausu pelkės ežerėlių. Dar vieną naktį praleidome Estijos sostinėje Taline, kur visada smagu praleisti dieną.

Į Saremos salą iš žemyninės Estijos patogiausia keltis iš Virtsu kaimo. Keliavome penkiese automobiliu – už keltą sumokėjome 22 eurus. Kelionė gana trumpa, bet viduje galima suspėti pavalgyti arba išgerti kavos.

Gyvenome „Tehumardi“ kempinge – labai rekomenduoju šitą vietą. Apvažiavome visą salą ir nieko geresnio nematėme. Mediniai namukai yra aukščiausios klasės, modernūs ir su visais patogumais.

Kempingas yra nuostabiajame pušų miškelyje, visai šalia jūros ir, ko gero, būtent ten yra geriausi paplūdimiai saloje. Šiaip Sarema tikrai negali pasigirti gerais, smėlėtais paplūdimiais – jie yra daugiausia akmenuoti, bet pliažai būna pustuščiai, tad netgi per pati sezoną galima išsimaudyti nuogiems.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Ką būtina pamatyti Saremoje:

Panga skardis – ši mistinė, pripildyta kosminės energijos vietovė Saremoje patiko labiausiai. Praleidome ten kone visą pusdienį. Skardis tikrai įspūdingas, jo aukštis siekia 21 metrą, nuo jo galima palydėti į jūrą besileidžiančią saulę. Vaizdas yra vienas iš tų, kurie ilgam lieka atmintyje.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Sorve švyturys ir pusiasalis, esantis piečiausioje Saremos salos dalyje – antra pagal įdomumą ir grožį vieta saloje. Kadaise ten buvo sovietų karinė bazė, šalia yra karinis muziejus. Dabar galima pasivaikščioti pakrante, pavakarieniauti kavinėje, užlipti i švyturį.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Kuressaare yra vienintelis šios salos miestas, kuriame yra net keli naujų automobilių salonai, didžiuliai prekybos centrai. Pats miesto centras labai jaukus, būtinai užeikite į protestantų bažnyčias – jos kitokios negu mūsų, labiau minimalistinės. Miesto pasididžiavimas – Kuressaare viduramžių pilis-tvirtovė. Šalia pilies yra geriausias žuvies restoranas saloje – „KU-KUU“. Kiekvieną dieną yra naujas meniu su tos dienos žuvimi. Kaina apie 10 eurų, porcija didžiulė, žuvis šviežia ir puikiai pagaminta.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Kaali meteoritų krateriai kaip ir nedaro didelio įspūdžio, bet sakoma, kad jie yra unikalūs visoje Europoje. Susidarė maždaug prieš 4000 metų ir yra vieni vėliausiai Žemėje susidariusių smūginių kraterių. Be to, ten yra vienintelis didesnis krateris, atsiradęs žmonių apgyvendintoje vietovėje. Pagrindinis Kalio krateris atrodo kaip didelė, taisyklingų formų žalia bala. Man didesnį įspūdį paliko žuvienė, valgyta restorane, esančiame visai šalia lankomos vietos.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Angla vėjo malūnai – penki autentiški malūnai, kuriuos galima lankyti ir viduje. Malūnai yra vienas svarbiausių salos simbolių, jų atvaizdas yra ant įvairiausių prekių, parduodamų Saremoje, tad aplankyti privaloma.

M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje
M.Mozyro nuotr./Kelionė Saremoje

Vilsandi nacionalinis parkas – tai šios kelionės topas. Po keletų dienų saldaus nieko neveikimo saloje, nusprendžiau paieškoti, ko nors kaitinančio kraują. Ir radau!

Vilsandi yra atskira sala, kuri yra kaip ir sujungta su Sarema, bet… tik vandens taku. Salą galima pasiekti brendant nuo vienos salos prie kitos. Kadangi niekas iš mano pakeleivių neišdrįso palaikyti man kompanijos, ėjau visai viena.

Maršrutą iš Saremos iki Vilsandi sudaro apie 5 km, bet reikia vis bristi per vandenį, kuris giliausioje vietoje siekia pilvą. Kelionėje nesutikau jokių žmonių, taigi aprėpianti tyla net cypė ausyse. Mane lydėjo tik paukščiai. Galima pasijusti taip, lyg pasiliktum pasaulyje visai vienas. Pati Vilsandi sala yra žinoma kaip ornitologijos centras ir nacionalinis parkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius