Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Singapūras: brangiausiame pasaulio mieste vis dar nuplakama rykštėmis

Dėl brangiausio pasaulio miesto vardo galima ginčytis. Brangiausi miestai nuolat keičiasi vietomis, tačiau niekas nepaneigs, kad Singapūras yra viena brangiausių pasaulio vietų gyventi. Gal tik kiek keisčiau, kad aplink Singapūrą esančios valstybės yra tikrai pigios ir nė viena jų nė trupučio neprilygsta jam. Jis yra tarsi lobių sala skurdžių kaimynų apsuptyje.
Singapūras – ant nedidelės salos išaugęs megapolis
Singapūras – ant nedidelės salos išaugęs megapolis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad tai brangus miestas, pajutau jau ieškodamas nakvynės. Buvau pratęs nakvoti pietryčių Azijoje už kelis eurus, o čia staiga bum, ir nakvynės kaina pašoka keliskart.

Nustebino tai, kad ieškant nakvynės pastebėjau, jog pigesni viešbučiai giriasi turėdami langus. Pradžioje galvojau, kad kokio prastumo turi būti viešbutis, kuris savo pranašumu nurodo langą. Gal čia kokia klaida, maniau. Pasirodo, kad čia realybė. Langas yra laikomas pranašumu, nes daugelis pigių viešbučių turi kambarius be langų. Turintys langus yra brangesni. Taip yra dėl to, kad Singapūre vieta yra aukso vertės, viešbutukų kambariai yra konstruojami labai maži ir visiems neužtenka langų.

Pigiausi miesto viešbučiai yra Singapūro Chinatown rajone. Jie ten mažiukai, o dauguma kambarių yra belangiai. Mūsų kambarys su dviem dviaukštėmis lovomis buvo gal aštuonių kvadratinių metrų dydžio. Jame tilpo tik lovos, ir buvo dar kokie du laisvi kvadratiniai metrai, kad turėtum vietos į tas lovas įlipti. Keturiems žmonėms tame kambaryje vienu metu nebuvo vietos net stovėti. Bet užtat mes turėjome langą. Žiūrėjome per jį ir jautėmės pakylėti. Nesvarbu, kad dėl vietos trūkumo per langą vienu metu galėjo žiūrėti tik vienas žmogus. Ir tas tik užsilipęs į vienos iš lovų antrą aukštą.

Toks mano sovietinio Šeškinės daugiabučio virtuvės ploto kambariukas kainavo 80 eurų už parą, ir tai buvo vienas pigiausių variantų apsigyventi Singapūre.

V.Mikaičio nuotr./Keliautojai su tėčiu Aleksu
V.Mikaičio nuotr./Keliautojai su tėčiu Aleksu

Singapūre brangi ne tik vieta. Čia daug kas brangu. Pirmiausia krito į akis alkoholio kaina. Tik atskridę, kupini to džiugaus jaudulio, kuris apima atvykus į dar nelankytą šalį, oro uoste nusprendėme įsigyti vyno. Sužinojus, kad butelis mums kainuos 20 eurų, pakylėjimo jausmas kiek prislopobet vis dėlto tą butelį nusprendėme įsigyti. Ir tik priėjus prie kasos ir paaiškėjus, jog esame atvykę iš Kvala Lumpūro, butelis pabrango iki 35 eurų. Kažkaip keistai jie ten skaičiuoja kainas duty free zonoje. Jos priklauso nuo to, iš kokios šalies atvykęs pirkėjas.

Už tiek pirkti paprasčiausio vyno jau nebedrįsome, užpykome ir nusprendėme mesti šį kvailą įprotį visur išgėrinėti.

Bet tik iki vakaro. Vakare tame pačiame Chinatown rajone susėdus papietauti, neatsispyrėme pagundai užsisakyti po bokalą alaus. Jis kainavo 6 eurus. Trumpai tariant, jei į Singapūrą vykstate su tikslu prisigerti, tai pergalvokite šią mintį dar kartą.

V.Mikaičio nuotr./Singapūro Chinatown
V.Mikaičio nuotr./Singapūro Chinatown

Kodėl vis miniu Chinatown rajoną? Nes jame pigiausia tiek apsistoti, tiek pasimaitinti, tiek apsipirkti. Neištaigingi pietūs kokioje nors kiniškoje užkandinėje kainuos apie dešimt eurų. Bet čia be alaus. Alus yra visur brangus. O štai suvenyrų kainos čia nudžiugins. Jos nedidelės, o pasirinkimas milžiniškas. Chinatown geriausia įsigyti lauktuvių artimiesiems.

Tik jau išvykęs iš Singapūro sužinojau, kad miesto viešajame transporte negalima valgyti. Už tai gali būti taikoma net tokia archajinė bausmė kaip nuplakimas rykštėmis. Gerai, kad viešėdamas mieste nesugalvojau pasistiprinti metro ar miesto autobuse. Būčiau pasivaišinęs ne tik maistu, bet ir rykštėmis. Vis dėlto įdomu, kaip tas bausmės vykdymas atrodo. Sunku įsivaizduoti, kaip vienas moderniausių pasaulio miestų gali taikyti tokią viduramžių bausmę. Iškart prisimenu kino filmą apie Tadą Blindą.

Kita vertus, gal mes ko nors nežinome, gal čia naudojamos kokios nors išmaniosios rykštės, o ne tos, kuriomis buvo plakamas jau minėtas herojus. Gal jos pačios suranda pažeidėją ir jį išplaka, pavyzdžiui elektra. Taip ir nesužinojom šito, nes nevalgėme metro.

V.Mikaičio nuotr./Singapūro oro uoste
V.Mikaičio nuotr./Singapūro oro uoste

Bet sužinojome, kad miesto transportu važiuoja labai mandagūs ir paslaugūs žmonės. Atsiskaityti už važiavimą turėjome tik stambią kupiūrą, iš kurios vairuotojas neturėjo grąžos. Nespėjus netgi klausiamai apsidairyti, bent keli keleiviai ėmė naršyti savo piniginėse ketindami pasmulkinti mums kupiūrą. O vairuotojas vis paslaugiai pranešinėdavo, kad artimiausioje stotelėj išlipti mums dar nereikia.

Įdomus tie singapūriečiai. Jie nėra vienos tautos atstovai, jie išvis nėra jokios tautos atstovai. Juos vienija ne tautinis identitetas ar kokia nors ideologija, o pragmatizmas ir materializmas. Šių dalykų pagrindu tie žmonės iš nieko sukūrė klestinčią valstybę. Sakydamas iš nieko, turiu galvoje, kad Singapūre beveik nėra jokių gamtos išteklių kaip kokiame nafta pertekusiame Katare ar Bahreine. Žmonės čia tiesiog beprotiškai daug dirba.

V.Mikaičio nuotr./Kur pasisuksi - blizgantys dangoraižiai
V.Mikaičio nuotr./Kur pasisuksi - blizgantys dangoraižiai

O valstybė jiems skolinga nelieka. Ji jiems duoda butus. Sako, kad net 80% Singapūro gyventojų butų priklauso valstybei. Žinoma, valstybė ne tik duoda, bet ir ima. Ji diktuoja sąlygas. Ji netgi nustato taisykles, kas tuose butuose turi gyventi. Dažniausiai šios taisyklės yra dėl etninio balanso. Valstybė nenori, kad gyvenamieji rajonai formuotųsi etniniu pagrindu ir susidarytų vadinamieji getai, todėl matematiškai nustato, kiek viename ar kitame daugiabutyje turi gyventi kinų, indų ar malajų.

Tai gana grubus žmogaus teisių pažeidimas, bet valstybės atstovai teigia, kad valdžios įsikišimas būtinas siekiant suvienyti šalį ir užtikrinti, kad jos piliečiai turėtų lygias galimybes.

Taigi Singapūras toli gražu nėra demokratiška šalis. Valstybė kontroliuoja labai daug gyvenimo sferų. Šalyje nėra laisvos spaudos. Tai apmaudu, bet, kita vertus, Singapūras yra ne tik labai turtinga, bet ir turbūt viena lygiausiai savo gerovę šalies žmonėms paskirstanti valstybė, todėl per daug protestų dėl spaudos laisvės ir nekyla.

V.Mikaičio nuotr./Žalias skverelis
V.Mikaičio nuotr./Žalias skverelis

Ką jau čia protestuosi, kai visi gyvena turtingai, o Singapūro pasas yra vertingiausias pasaulyje. Kadangi dauguma Singapūro gyventojų yra kinų kilmės, tai dėl visiškos demokratijos nebuvimo per daug stebėtis nereikia. Kinai yra kinai, jau nuo amžių amžinųjų jie taip išmokyti, kad reikalus turi kontroliuoti valdžia.

Singapūro valdžia ir pati neslepia, kad šalyje yra kontroliuojama žiniasklaida ir motyvuoja, kad Singapūras yra maža ir etniškai nevienalytė valstybė, todėl paleidus vadžias ilgai nereiktų laukti kol šalyje įsivyraus chaosas.

V.Mikaičio nuotr./Singapūro dangoraižiai
V.Mikaičio nuotr./Singapūro dangoraižiai

Keliauti Singapūre patogu, nes kad ir kur bevyktum, tai nebus tolima kelionė. Atstumai čia nedideli, o viešasis transportas yra patogus, greitas ir nebrangus. Centrinis Singapūras, paplūdimiai, muziejai bei vienas žymiausių pasaulio zoologijos sodų yra pasiekiami ranka iš bet kurios miesto vietos. Vakarais siūloma pasigrožėti krantinėje leidžiamais įspūdingais fejerverkais.

Galėčiau girtis, kokie nepakartojami buvo Singapūro fejerverkai ir kad nieko panašaus nebuvau matęs gyvenime, bet nemeluosiu – nespėjome mes į juos. Vykdami iš oro uosto užtrukome ilgiau nei planavome, ir jie buvo ką tik pasibaigę. Daug dėl to bambėjome, tačiau nurimus emocijoms susitaikėme, nes kas gi beliko. Be to, Singapūre yra ką pamatyti ir be jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius