Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pūgą JAV patyrusi Gintarė Tamulytė: „Buvo baisu, bet dabar jau galime džiaugtis gražia žiema“

JAV, Pensilvanijoje, jau du mėnesius gyvenanti kaunietė Gintarė Tamulytė vos prieš kelias dienas pavydėjo Lietuvoje esantiems draugams tikros žiemos. Svajonė apie sniegą išsipildė su kaupu – savaitgalį Soudertono miestelyje, kuriame laikinai įsikūrusi moksleivė, prisnigo tiek, jog ji su draugėmis negalėjo išeiti iš namų – duris buvo užrėmusios sniego pusnys.
Sniegas trumpam įkalino žmones namuose
Sniegas trumpam įkalino žmones namuose / Gintarės Tamulytės nuotr.

„Į JAV atkeliavau mokytis prieš du mėnesius. Gyvenu Pensilvanijos valstijoje nedideliame miestelyje – Soudertone. Atvykau iš karto po Padėkos dienos, oras buvo tarsi pavasarį: švietė bei maloniai šildė saulė, dangus buvo giedras, oro temperatūra svyravo tarp 10 ir 17 laipsnių šilumos.

Šilta, kaip pavasarį, buvo ir per Kalėdas ir Naujuosius metus: vyravo 15 laipsnių šiluma.

Išėję į lauką supratome, kad tai nėra juokai. Pradėjo snigti, kilti vėjas – artinosi audra

Sausio 22 dienos vakarą apie 16 val. švietė saulė, buvo apie 6 laipsnius šilumos. Tą vakarą mokykloje vyko renginys, skirtas pagelbėti vėžiu sergantiems žmonėms. Visa mokykla stebėjo varžybas.

Po jų, apie 20 val., turėjo vykti mokyklos šokiai, tačiau komentatorius pranešė, kad likęs renginys yra atšaukiamas dėl artėjančios stiprios pūgos“, – pasakojo Gintarė.

Kadangi anksčiau jokių artėjančios pūgos požymių nebuvo matyti, tai išgirdę visi tik nusijuokė.

„Tačiau išėję į lauką supratome, kad tai nėra juokai. Be abejo visiems buvo linksma, nes pagaliau sulaukėme sniego, kurio neturėjome taip ilgai.

Jaunesni vaikai iš karto puolė žaisti sniego karą, juokas tryško per kraštus. Bet trumpai, nes iš karto pajutome stiprėjantį vėją. Be to, ėmė vis smarkiau snigti“, – kalbėjo JAV besimokanti kaunietė.

Gintarės Tamulytės nuotr./Penktadienio vakarą Gintarė dar spėjo pasiekti namus, kur saugiai pralaukė, kol baigsis audra
Asmeninė nuotr./Į varžybas mokykloje atėjusi Gintarė nė neįtarė, kad pasibaigus joms pasipils pranešimai apie artėjančią audrą.

Visi suskubo keliauti namo. „Paprastai pareiti nuo mokyklos iki namų užtrunku apie 15 min, o šįkart dėl slidaus kelio ir gausaus sniego užtrukau apie 30–40 min. Dar važiuodamos namo klausėme vietinių radijo stočių pranešimų. Visi ragino nedelsiant grįžti namo, o jeigu ten jau esi – neiti į lauką“, – pasakojo Gintarė.

Gintarės Tamulytės nuotr./Sniego pusnys pasiekė keliaaukščių namų langus
Gintarės Tamulytės nuotr./Sniego pusnys pasiekė keliaaukščių namų langus

Netrukus buvo paskelbta ekstremali situacija. Pasak merginos, pavojaus signalai sklido visur: per radiją, televiziją, portaluose ir socialiniuose tinkluose.

„Kuo daugiau klausiau, tuo baisiau darėsi... Vos įžengusi pro namų duris gavau pranešimus iš draugų, jog jie nevyko namo, o apsistojo pas artimuosius ir draugus, gyvenančius netoliese mokyklos, kadangi iki namų nebūtų spėję grįžti“, – kalbėjo lietuvė.

Gintarės Tamulytės nuotr./Sniegu užverstos gatvės ir namai
Gintarės Tamulytės nuotr./Sniegu užverstos gatvės ir namai

Kadangi audra siautė savaitgalį, atšaukti pamokų mokyklose nereikėjo.

„Nežinau kaip kitos mokyklos, tačiau mano šis pirmadienis laisva diena, tad pamokos nevyksta. Taigi, yra laiko nuspręsti, ar verta uždaryti mokyklą antradienį.

Gintarės Tamulytės nuotr./Sniegas trumpam įkalino žmones namuose
Gintarės Tamulytės nuotr./Sniegas trumpam įkalino žmones namuose

Sekmadienį keliai pagaliau buvo nukasti, tačiau dauguma žmonių vis dar įstrigę namuose. Pavyzdžiui, netoli mūsų esantis trijų aukštų namas yra dabar apsnigtas iki antrojo aukšto langų. Mūsų namo visos durys užblokuotos. 

Gintarės Tamulytės nuotr./Norėdamas atidaryti duris, namo šeimininkas iš antrojo aukšto į lauką leidosi per langą
Gintarės Tamulytės nuotr./Norėdamas atidaryti duris, namo šeimininkas iš antrojo aukšto į lauką leidosi per langą

Namo šeimininkui teko lipti per langą, jog atkapstytų pagrindines namo duris. Buvo ganėtinai juokinga stebėti, kaip jis, bandydamas atsistoti lauke, įklimpo iki pusės į sniegą. Iš vidaus negalėjome suprasti, kad sniego yra tiek daug!“ – pasakojo Gintarė.

Namo šeimininkui teko lipti per langą, jog atkapstytų pagrindines namo duris.

Ji prisipažino, jog pirmą kartą gyvenime matė tiek daug sniego.

„Kalbėjau su namo šeimininku ir klausiau jo, ar čia tiek sniego būna kasmet?

Jis atsakė, kad tai pirmi metai, kai sniego teko laukti taip ilgai (pavyzdžiui, 2015 m. sniego buvo jau prieš Padėkos dieną), tačiau tiek daug sniego šioje vietovėje nėra buvę nuo 1922 metų“, – pasakojo mergina.

Gintarės teigimu, tokia situacija, kurioje ji atsidūrė, truputį neramino. Juolab kad nieko panašaus, gyvendama Lietuvoje, ji nebuvo patyrusi. Dėl jos nerimavo ir Lietuvoje esantys artimieji.

„Audros metu, kai visi skelbė ekstremalią situaciją, išsigandau. Galvoje sukosi įvairiausi klausimai: jeigu dabar tiek daug sniego, kas bus po poros valandų, o ką jau kalbėti apie rytojų? Ar užteks maisto atsargų? (Jo tikrai reikės, kadangi name kartu gyvena 16 moksleivių iš įvairių šalių ir priimančioji šeima). Pro langus galėjau girdėti švilpiant beprotišką vėją, patys langai barbeno taip stipriai...“ – sakė lietuvė.

Gintarės Tamulytės nuotr./Sniege „palaidotos“ mašinos
Gintarės Tamulytės nuotr./Sniege „palaidotos“ mašinos

Nuo penktadienio vakaro siautusi pūga pradėjo rimti sekmadienį. Tuomet oro temperatūra buvo pasiekusi 15 laipsnių šalčio. Tačiau vėliau sušilo iki 4 laipsnių šilumos. 

„Dabar jau ramu, tad galime iš visos širdies džiaugtis sniegu“, – prisipažino Gintarė. 

Išbandymą gausiu sniegu šį savaitgalį patyrė ne tik Soudertono miestelio, kuriame yra lietuvė, gyventojai. Skelbiama, kad milžiniška pūga JAV jau pasiglemžė beveik dvi dešimtis gyvybių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius