Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika, Amerika. Naujasis Džersis – populiariausia JAV valstija

Kodėl populiariausia? Nes ji yra tankiausiai apgyvendinta valstija šalyje. Nes būdama labai maža plotu ji yra net šešta pagal gyventojų skaičių visose JAV. Ir vis dar augai. Tai daug pasako apie Naująjį Džersį: žmonės juk nesikrausto gyventi ten, kur jiems negera.
 „Liberty state park“ parkas Džersio mieste
„Liberty state park“ parkas Džersio mieste / Vaido Mikaičio nuotr.

Kodėl žmonės nori gyventi Naujajame Džersyje?

Naujasis Džersis yra labai turtinga ir klestinti valstija. Pagal įvairius skaičiavimus, ji yra antra arba trečia turtingiausia valstija visose JAV. Čia dideli atlyginimai ir vienos mažiausių degalų kainų. Čia gyvena daug protingų, daug uždirbančių, turinčių gerą išsilavinimą ir daug pasiekusių amerikiečių. Daugiau nei bet kur kitur.

Vaido Mikaičio nuotr./Naujojo Džersio valdytojai sėdi sostinėje Trentone. Čia – savivaldybė
Vaido Mikaičio nuotr./Naujojo Džersio valdytojai sėdi sostinėje Trentone. Čia – savivaldybė

Be to, Džersis yra idealioje vietoje – pačiame galingiausio rytinio JAV megapolio centre. Naująjį Džersį iš visų pusių supa reikšmingi JAV didmiesčiai. Rytuose yra Niujorkas, vakaruose – Filadelfija, pietuose – Baltimorė ir Vašingtonas.

Šie miestai yra dideli, finansiškai stiprūs, reikalaujantys daug darbo jėgos ir siūlantys gerus atlyginimus. Todėl Naujasis Džersis atitinka daugumos turtingesnių ir vidutinės klasės amerikiečių gyvenimo supratimą – dirbti dideliame mieste, o gyventi ramioje vietoje netoli darbo. Džersis tam yra ideali vieta.

Vaido Mikaičio nuotr./Švyturys Sendi Huke, Naujasis Džersis
Vaido Mikaičio nuotr./Švyturys Sendi Huke, Naujasis Džersis

Vasarą Niujorko, Pensilvanijos bei paties Džersio gyventojai sėda į automobilius su šeima, draugais ir meilužiais bei traukia į „Jersey shore“. Dėl to savaitgaliais Džersio pakrantė išsipučia, išpampsta ir dūsta nuo pramogautojų.

Pažįstu šią valstiją labai gerai. Geriausiai iš visų kitų, nes kurį laiką teko čia gyventi, dirbti ir keliauti. Viskas čia yra patogiai „šalia“.

Tačiau tai dar ne viskas, kas lemia Džersio populiarumą. Valstija nėra tik tiesiog priklausanti nuo didelių miesto artumo ir besišildanti jų spinduliuose. Kaip sako patys valstijos gyventojai, viską, ko tau reikia, rasi gyvendamas Naujajame Džersyje.

Paradoksalu, bet tų aplinkinių didmiesčių ir jų priemiesčių gyventojai savaitgaliais mielai lekia iš savo miestų pailsėti į Džersį ir mėgaujasi švariu oru, gamta, puikia virtuve, parduotuvėmis ir svarbiausia – jūra. Tai yra Atlanto vandenynu ir paplūdimiais.

Naujojo Džersio pakrantės juosta garsėja savo smėlio paplūdimiais. Ji turi pavadinimą – „Jersey Shore“.

Vasarą savaitgaliais Niujorko, Pensilvanijos bei paties Džersio gyventojai sėda į automobilius su šeima, draugais ir meilužiais bei traukia į „Jersey shore“. Dėl to savaitgaliais Džersio pakrantė išsipučia, išpampsta ir dūsta nuo pramogautojų.

Visgi tai nėra visiškai panašu į mūsų pajūrį per ilguosius savaitgalius. Džersio pakrantė yra labai ilga, pramogos joje išdėstytos labai plačiai, todėl norint gauti visapusišką malonumą, dažniausiai reikalingas automobilis.

Ten nėra taip, kad toje pačioje vietoje pasideginu, pasimaudau, išgeriu alaus ir einu į naktinę Palangą.

Tiesą sakant, praleidau Džersio pakrantėje gana daug laiko ir apskritai neatsimenu, kad kas nors atvirai šlitinėtų girti ir gąsdintų praeivius. Jei tokių ir pasitaiko, policija atsiranda bematant ir greit sutvarko reikalus. Tas retai atsitinka, nes JAV apskritai nėra įprasta prisigėrus rodyti visą savo grožį.

Vaido Mikaičio nuotr./„Jersey shore“ krantinė Belmare
Vaido Mikaičio nuotr./„Jersey shore“ krantinė Belmare

Viena problema yra, deja, panaši kaip pas mus. Tai vairavimas išgėrus. Tiesa, amerikiečiai dažniausiai tą daro ne todėl, kad nori parodyti savo vairavimo įgūdžius, o dėl jau minėtos priežasties.

Geriausi valstijos barai yra išsisklaidę po atskirus miestelius, tad automobilis tiesiog būtinas, norint grįžti namo. Žinoma, kai kurie naudojasi taksi paslaugomis, bet dauguma tiesiog sėda prie vairo. Tai blogai, bet visi taip daro.

Prie namų – po kelis šeimos automobilius

Tai išryškina vieną didžiausių Naujojo Džersio nepatogumų. Priminsiu, kad tai labai tankiai apgyvendinta valstija. Ji beveik neturi bekraščių laukų, miškų ir kitų neužstatytų plotų. Valstijos gilumoje yra keli nacionaliniai parkai, tačiau artėjant prie Džersio pakrantės, miesteliai keičia miestelius.

Sykį važiavau autobusu nuo pakrantės iki Filadelfijos. 120 kilometrų kelionė truko be proto ilgai – daugiau nei tris valandas. Autobusas važiavo per tankiai apgyvendintas teritorijas ir stojo kiekvienoje stotelėje. Automobiliu greitkeliais šį atstumą nuvažiuotum du kartus greičiau.

Dėl tokio tankaus apgyvendinimo, valstijos visuomeninis transportas nesugeba prasukti pro kiekvieno gyventojo trobą, todėl šeimos turi po kelis automobilius ir visur jais važinėja. Taip pat ir į ekskursijas po barus. Grįžtant įkaušusiems tereikia susikaupti ir vairuoti pavyzdingai, nes policija nestabdo, jei nepasirodai įtartinas arba kas nors neįskundžia.

Daug ką pasako faktas, kad valstijos greitkelis pavadintas „NJ Turnpike“ yra vienas labiausiai apkrautų kelių šalyje, o Džordžo Vašingtono tiltas, jungiantis Naująjį Džersį su Niujorku, yra labiausiai apkrautas tiltas pasaulyje.

Džersio pakrantėje ir didesniuose miestuose visuomeninis transportas išvystytas gerai. Kiek tolstant į vakarus prasideda nepatogumai. Naujasis Džersis nėra vienas miestas, kaip daug kas galvoja, todėl skirtingai nei Niujorke, nuosavas automobilis čia ne prabanga, o būtinybė.

Daug ką pasako faktas, kad valstijos greitkelis pavadintas „NJ Turnpike“ yra vienas labiausiai apkrautų kelių šalyje, o Džordžo Vašingtono tiltas, jungiantis Naująjį Džersį su Niujorku, yra labiausiai apkrautas tiltas pasaulyje.

Džersyje galioja įstatymas, kad vairuotojui neleidžiama pačiam piltis degalų į automobilį. Degalinėse visada laukia darbuotojai ir viską padaro už jus. Arbatpinigių palikti nebūtina.

Vaido Mikaičio nuotr./Niuarko katedra
Vaido Mikaičio nuotr./Niuarko katedra

„JAV pažastis“ ir kiti valstijos miestai

Nors valstijoje gyventojų skaičius vienas didžiausių JAV, didelių miestų joje nėra. Naujojo Džersio sostinė yra nedidelis ir niekuo per daug neišsiskiriantis Trentono miestas. Tai būdinga daugumos valstijų sostinėms JAV.

Didžiausias miestas yra Niuarkas (277 tūkst.), turintis didelį oro uostą. Reikėtų pasakyti, kad šis miestas yra beveik Niujorko priemiestis. Tačiau tai nėra vieta, kurią labai mėgtų turistai.

Mieste didelę daugumą gyventojų sudaro juodaodžiai ir lotynų amerikiečiai. Baltųjų yra gal tik ketvirtadalis. Anksčiau Niuarkas garsėjo nusikalstamumu, tačiau pastaraisiais metais miesto valdžia daro viską, kad sutvarkytų šitą reikalą. Jai visai neblogai sekasi, nusikalstamumas mažėja, tačiau Niuarkas vis tiek neturi gero vardo. Valstijos gyventojai patys miestą kartais pavadina JAV pažastimi.

Antras pagal dydį miestas yra Džersis, kuriame, anot statistikos, gyvena 247 tūkst. žmonių. Rasine gyventojų sudėtimi, dydžiu ir atmosfera jis primena Niuarką ir nėra pats mėgstamiausias turistų. Tačiau jame yra vieta, dėl kurios visi privalo atvažiuoti. Tai „Liberty state park“ parkas prie Hudsono upės. Nuo jo atsiveria pasakiškas vaizdas į kitapus upės esantį Manhataną.

Vaido Mikaičio nuotr./Atlantik Sitis – rytinės pakrantės Las Vegasas
Vaido Mikaičio nuotr./Atlantik Sitis – rytinės pakrantės Las Vegasas

Tačiau bene žymiausia Naujojo Džersio valstijos vieta yra Atlantik Sičio miestas. Tai sumažintas rytinės pakrantės Las Vegaso variantas. Tiems, kam per toli skristi į Las Vegasą, gali pasitenkinti apsilankę Atlantik Sityje.

Tik nakvoti ten nepavyks, policija iškrapštys.

Naujajame Džersyje yra griežtai draudžiama paplūdimiuose ne tik nakvoti, bet apskritai būti tamsiu paros metu. Taip pat patariama nesitrainioti po Atlantik Sičio priemiesčius, mat ten baltaodžiams gali būti netgi labai nesaugu.

Be to, jis turi didelį pranašumą prieš pasaulio lošimų sostinę, nes yra prie vandenyno. Pralošus visus pinigus galima nemokamai pasimaudyti ir pasideginti paplūdimyje.

Vardindamas didelius miestus, supančius Naująjį Džersį, nepaminėjau, kas yra jo šiaurinėje dalyje. Ogi Sopranai! Jie ten gyveno ir vykdė savo nešvarius darbelius. 

Kuriam laikui palikime šitą spalvingą valstiją ir vykime automobiliu į šiaurę. Ten vėsiau ir panašiau į Europą. Apie tai bus kitas mano tekstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius