Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika, Amerika! Sveikina Amerikos Kaunas

Šiandien mūsų herojus – JAV didmiestis Bostonas. Jis turi daug įvairių epitetų, tokių kaip JAV laisvės lopšys, šalies mokslo centras, šviečiantis miestas ant kalvos ir dar daugiau. Nesu girdėjęs, kad kas nors jį būtų pavadinęs Amerikos Kaunu. Man šovė į galvą tokia mintis ir netrukus paaiškinsiu kodėl.
Bostonas – jaukus miestas
Bostonas – jaukus miestas / Vaido Mikaičio nuotr.

Tęsiant kelionę Naujosios Anglijos regionu, važiuojame į Masačiusetso valstijos sostinę Bostoną. Tai vienas tų retų atvejų kai didžiausias valstijos miestas yra kartu ir jos sostinė.

Dažniausiai sostinėmis būna maži ir nesvarbūs valstijų miestai. Nuo Providenso iki Bostono kiek daugiau nei valanda tuo pačiu I-95 greitkeliu. Nespėji nei įsikurti automobilyje, o jau išlipti reikia.

Vaido Mikaičio nuotr./Šįkart atvykome į Bostoną traukiniu
Vaido Mikaičio nuotr./Į Bostoną patogu atvykti ir traukiniu

Surandame tolimus gimines, gyvenančius Bostono priemiestyje, ir su juoda duona bei skilandžiu skubame pas juos. O jie ne šiaip primityvūs naujųjų laikų pinigo ieškotojai, bežiūrintys „Šuriko nuotykius“ ar „Brat-2“ ir beaiškinantys, kaip Landsbergis privertė juos emigruoti.

O ne, jie tarpukario Kauno inteligentų, pasitraukusių į Vakarus kartu prezidentu Valdu Adamkumi, palikuonys. Dar būdami maži besibaigiant karui kartu su tėvais ir daugybe tūkstančių kitų lietuvių pabėgę nuo artėjančio raudonojo tvano.

Idealizuojantys smetoninę Lietuvą, ministrus vadinantys ministeriais ir šnekantys tuo nuostabiu „smetoniško“ Kauno dialektu, kuriuo mes šnekėtume iki šiol, jei nebūtume patyrę komunistinio rojaus. Susitikimas su giminėmis buvo mano pirmoji asmeninė Kauno sąsaja su Bostonu. Tarpukario Kauno, ne dabartinio.

Švyturys ant miestų kalvų

Laisvės lopšiu Bostonas vadinamas neatsitiktinai. Miestas buvo pirmoji stotelė, kurioje išsilaipino iš Europos atplaukę imigrantai. Darbininkai, menininkai, amatininkai, nusikaltėliai ir šiaip visokie prašalaičiai nepritapę ar ko nors prisidirbę Europoje. Bostonas jiems buvo naujo gyvenimo pradžia.

Vaido Mikaičio nuotr./Žaliosios erdvės vilioja pailsėti
Vaido Mikaičio nuotr./Žaliosios erdvės vilioja pailsėti

Pirmasis Bostono gubernatorius miestą vadino „švytinčiu miestų ant kalvos“ taip jį sutapatinęs su bibline Jeruzale į kurią plūdo žydai slėpdamiesi nuo pikto pasaulio.

Dabar Bostonas yra vienas seniausių ir garbingiausią istoriją turinčių, vienas turtingiausių ir įtakingiausių JAV miestų. Kodėl taip yra? Nes jame gyvena daug protingų europiečių palikuonių, kurie moka ir nori dirbti. Be to, investuoja didelius pinigus į technologijas, sveikatos apsaugą, mokslą ir finansus.

Be to, Bostonas yra mokslo miestas. Nuo rugsėjo iki birželio kas penktas Bostono gyventojas yra universiteto studentas. Pagal studentų skaičių, tenkantį miesto plotui, Bostonas pirmauja visame Vakarų pusrutulyje. Pats žinomiausias universitetas, be abejo, yra Harvardas.

Jis įsikūręs šalia Bostone esame Kembridžo miestelyje. Tai tarsi didelis studentų miestas. Tai yra antroji ir nebe asmeninė sąsaja su Kaunu. Kaunas irgi yra Lietuvos mokslo ir studentų miestas.

Vaido Mikaičio nuotr./Holokausto takas
Vaido Mikaičio nuotr./Holokausto takas

Amerikietiška Europa

Galbūt kaip tik dėl to Bostonas yra tarsi amerikietiška Europa. Čia atvyksta žmonės iš Čikagos, Niujorko, Los Andželo ir aikčioja, žavisi, jaučiasi kaip Europoje. Į Europą vykti net ir nebereikia. Panašiai kaip sovietmečiu rusai vykdavo į Baltijos šalis ir jausdavosi kaip Vakaruose.

Tai nėra melas. Bostonas tiek architektūra, tiek žmonėmis ir jų mentalitetu panašesnis į Europos, o ne į JAV miestus. Tam turi įtakos ir šaltas klimatas ir gana uždaras Naujosios Anglijos gyventojų mentalitetas. Dėl jo miestas ne tiek daug pritraukia kitų rasių atvykėlių. Bostonas yra bene daugiausia baltųjų gyventojų turintis JAV didmiestis.

Vaido Mikaičio nuotr./ Išeivių iš Anglijos rajonas – Nort End
Vaido Mikaičio nuotr./ Išeivių iš Anglijos rajonas – Nort End

Dar vienas panašumas į Europą yra gatvių išplanavimas. Atvykę europiečiai sumodeliavo miesto gatves kaip namie. Amerikietiškais kvartalais statomos gatvės Bostoną aplenkė. 

Trumpai tariant, europietis didelio kultūrinio šoko, lankydamasis Bostone, nepatirs. Bailesniam keliautojui Bostonas gali būti puiki repeticija ir rengiantis išvysti tikrąją Ameriką.

Apžiūrėti miesto – metro

Mūsų smetoniniai giminaičiai griežtai atsisakė mus išleisti į miestą automobiliu. Pasiūlė apsispręsti, ar norime maloniai praleisti laiką, ar suprakaitavę blaškytis po gatves.

Iš tiesų apie vairavimo problemas Bostone esu girdėjęs ne iš vienų lūpų. Patys amerikiečiai sako, kad vairavimo malonumą Bostone keičia vairavimo prakeiksmas. Mieste sudėtingas gatvių išdėstymas bei ženklinimas, daug vienpusio eismo, apie kurį tu sužinai tik tada, kai jau reikia sukti į reikalingą gatvę, nemandagūs ir nekantrūs vairuotojai, spūstys, brangus ir retas parkavimas ir kartais nesuprantamos kelių eismo taisyklės.

Viena jų – vairuotojai visada privalo praleisti pėsčiuosius, nesvarbu, kurioje vietoje šie kerta gatvę. Arba dar viena – dviratininkai yra lygiaverčiai eismo dalyviai, tad gali be sąžinės graužaties užimti kad ir visą važiuojamąją dalį.

Tiek to, galvojame, pasistatysime automobilį toliau nuo centro ir keliausime metro. Tai buvo nekvailas sprendimas, nes, nors pats miestas didelis, centras gana kompaktiškas. Jį ištirti galima pėsčiomis, nors pavaikščioti teks.

Vaido Mikaičio nuotr./Miesto parkas pilnas žmonių: vyksta kažkokie užsiėmimai
Vaido Mikaičio nuotr./Miesto parkas pilnas žmonių: vyksta kažkokie užsiėmimai

Bostone yra patogus metro, kursuoja net tramvajai, kas yra dar vienas panašumas į Europą. Kitur JAV labai mažai kur yra išlikusių tramvajų. Bet štai taksi paslauga Bostone yra viena brangiausių, lyginant visus JAV didmiesčius.

Kad nesiblaškyti ir kompaktiškai apvaikščioti miesto centrą, siūlau rinktis Laisvės taką. Jis eina pro žymiausius miesto objektus ir siekia Bostono uostą. Jis net specialiai pažymėtas raudonomis plytelėmis šaligatvyje.

Man labiausiai patiko „North End“ kvartalas. Tai vienas seniausių miesto kvartalų, jame vaikščiodamas pasijunti tarsi senajame Dubline. Šį rajoną emigrantai airiai pasistatė norėdami, kad naujas miestas būtų nors kiek panašus į jų tėvynę. Besivaikščiodami po miestą pakilkite į „Prudential Center“ dangoraižį ir pasigrožėkite miestu iš viršaus. Gražus miestas perlas akims.

Na, o dabar pereikime prie maloniausios dalies apie Amerikos Kauną. Atpėdinus prie seniausio miesto turgaus pastato „Faneuil Hall“ mes papuolame į alėją, kuri yra labai panaši Laisvės alėją. Tik Bostono alėja yra gerokai trumpesnė.

Čia miestiečiai mėgsta pietauti, skaityti knygas arba tiesiog sėdėti ant suolelio ir stebėti gatvės muzikantus. Aplink šią gatvę ir yra žymiausi miesto architektūros statiniai bei restoranai ir kavinės.

Ir tai dar ne viskas. Dar yra krepšinis. Kai krepšinį žaidžia „Celtics“ Bostono arena visuomet perpildyta. Skirtingai nei daug kur JAV, vietiniai į krepšinį neateina kaip į teatrą.

Kaip Kaunas eina iš proto dėl savo Žalgirio, taip vietiniai pakvaišę dėl savo „Celtics“. Savo komandos palaikymu jie nenusileidžia kauniečiams. O ir spalvos dar žalia ir balta.

Vaido Mikaičio nuotr./Numatytos krepšinio varžybos
Vaido Mikaičio nuotr./Čia galima pasirgti už mėgstamą krepšinio komandą

Prieš varžybas aplink areną pardavinėjami netgi marškinėliai papuošti tos dienos varžovams skirtais įžeidimais. Šito Kaune nemačiau.

Kaip Kaunas eina iš proto dėl savo Žalgirio, taip vietiniai pakvaišę dėl savo „Celtics“.

Smagu Bostone nueiti į krepšinį, nepraleiskit progos. Sumokėjau gal ir daugokai tuokart, bet nesigailiu.

Paliekame Naujosios Anglijos sostinę ir judame dar į šiaurę.

Ten jau baigiasi miestai, retėja miesteliai, mažėja žmonių ir prasideda miškingos, mistinės J.Irvingo ir S.Kingo aprašytos žemės – Naujasis Hempšyras ir Meinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius