Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveiki atvykę į tikrąją mafijos tėvynę – Palermo miestą

Galvojate, kad žinote ką reiškia nešvarus miestas? Atvykite į Palermą ir čia tikrai būsite nustebinti. Tiesa, tikriausiai nelabai maloniai. Dėl nepakenčiamų šiukšlynų gatvėse vietiniai kaltina miesto savivaldą, bet pamiršta, kad norint kažką keisti, reikia pradėti būtent nuo savęs.
Žymusis Palermo teatras, kuris yra didžiausias Italijoje
Žymusis Palermo teatras, kuris yra didžiausias Italijoje / Indrės Štarkaitės nuotr.

Antroje verslumo kelionės VOYAGE dalyje pokyčių ieško ir projekto dalyviai, Palermo mieste susitikę su trim labiausiai įkvepiančias idėjas įgyvendinusiais vietos verslininkais bei organizacijomis.

Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo gatvės pilnos šiukšlių
Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo gatvės pilnos šiukšlių

Tačiau apie viską nuo pradžių. Pati sicilietiškoji mafijos arba cosa nostra (liet. mūsų reikalas) idėja siekia XVIII a. Tikriausiai visi esate girdėję apie mafiją ar bent jau matę garsųjį filmą „Krikštatėvis“. Deja, kaip nuolatos pabrėžia vietiniai siciliečiai, kino pramonė ir realybė yra absoliučiai skirtingi dalykai.

Indrės Štarkaitės nuotr./VOYAGE projekto dalyviai su Sicilijos verslininkais
Indrės Štarkaitės nuotr./VOYAGE projekto dalyviai su Sicilijos verslininkais

Mafijos įvaizdžio kultas labai gajus ir dažnai aukštinamas bei nenuspėjamu žavesiu masina ne vieną kino mylėtoją. Tačiau retas kuris žino, kad realybė su kuria tenka gyventojams susidurti Sicilijoje, daugiau nuvilianti nei žavinga.

Įsivaizduokite akimirką, kai atėjęs į darbą randi į spyną pripiltus klijus ir akimirksniu suvoki, kad mafija atėjo ir į tavo gyvenimą.

Griežta hierarchinė struktūra ir subordinacija – grupuotės sėkmės paslaptis. Šeimos verslas, kuris kildinimas nuo citrinmedžių bei apelsinmedžių apsaugos, neoficialiai, bet sėkmingai gyvuoja bei valdo dalį visuomenės ir dabar.

Taisyklės paprastos – jei nemoki duoklės, tiesiog nedirbi. Įsivaizduokite akimirką, kai atėjęs į darbą randi į spyną pripiltus klijus ir akimirksniu suvoki, kad mafija atėjo ir į tavo gyvenimą. Tai, ko reikalauja mafija – mokestis (it. Pizzo). Jis gali būti įvairus, tačiau dažniausiai būna apie 5 proc. nuo visų iš verslo gaunamų pajamų. O tam, kad užtikrintų reguliarų duoklės gavimą, grupuotė paprasčiausiai įdarbina savo statytinį.

Ironiška, kad pizzo sicilietiškai reiškia paukščio snapą. Metaforiškai tai gali reikšti, jog mafija iš verslininkų atsignybia tik mažytį trupinėlį, nepakenkdama įmonės veiklai.

Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo gatvės
Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo gatvės

Pasipriešinti mafijai padeda ir turizmas

VOYAGE dalyviai, susipažinę su Sicilijoje vystomo antimafijos judėjimo nariais, išgirdo, kad mafijos filosofija elementari: įsiskverbti ir užvaldyti žmonių mintis ir taip juos kontroliuoti ir valdyti. Natūralu, kad anksčiau ar vėliau susikūrus kriminaliniam judėjimui, turėjo gimti ir pasipriešinimas.

Addiopizzo veikia kaip prieš mafiją nukreipto judėjimo asociacija, tačiau lygiagrečiai savanoriai įkūrė ir kelionių korporaciją, kuri organizuoja įvairias ekskursijas turistams. Iš šios veiklos gaunamos pajamos leidžia skleisti informaciją apie save bei užsiimti nemokama švietimo veikla mokyklose.

Indrės Štarkaitės nuotr./Susitikimai
Indrės Štarkaitės nuotr./Susitikimai

Organizacija savo nariams arba nukentėjusiems nuo mafijos padeda kiekviename žingsnyje. Daugiausia tai susiję su teisėsauga, policija bei vyriausybinės pagalbos pasiekimu. Nors ir egzistuoja įstatymai, kurie saugo ir padeda nukentėjusiems nuo mafijos, tačiau siekiant aktyviai pademonstruoti mafijos bejėgiškumą, reikalingas ir koncentruotas bei greitas valdžios reagavimas.

Indrės Štarkaitės nuotr./Susitikimas su antimafijos judėjimo dalyviais
Indrės Štarkaitės nuotr./Susitikimas su antimafijos judėjimo dalyviais

Į Palermą – ne tik dėl mafijos

Vietos verslininkai kol kas tegali apgailestauti, kad dauguma turistų atvyksta į Siciliją ir Palermą suvilioti istorijų būtent apie mafiją, o ne dėl čia esančių puikių istorinių ar architektūrinių objektų.

Turistams – mafija labai dažnai tiesiog traukos objektas, kai tuo tarpu Sicilijai, tai jau ne vieną dešimtį ją persekiojantis prakeiksmas.

Kad jie įdomūs ir tikrai verti dėmesio, VOYAGE kelionės dalyviai įsitikino patys, pasivaikščioję po Palermo gatveles.

Pasirinkimas, kaip ir kodėl aplankyti šį miestą, – jūsų. Daug kas net nežino, kad mieste yra didžiausias teatras visoje Italijoje ir net trečias pagal dydį – Europoje.

Šio statinio projektas paremtas tobula oro cirkuliacijos sistema, absoliučiai nereikalaujančia papildomo oro vėdinimo. Čia rasite ir išskirtinę erdvę – tobulos apskritimo formos kambarį, kuriame gali girdėti viską, kas vyksta bet kurioje patalpos vietoje.

Patirtį, kurią VOYAGE dalyviai gavo bendraudami su įvairių sričių atstovais Sicilijoje, jie stengsis perteikti ir savo projektuose. Kaip sako projekto autorė Simona Šimulytė, dabar viskas priklauso tik nuo pačių dalyvių.

Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo Gėdos aikštė – tiesiai prieš savivaldybės pastatą
Indrės Štarkaitės nuotr./Palermo Gėdos aikštė – tiesiai prieš savivaldybės pastatą

Antrosios savaitės pabaigoje dešimt jaunuolių iš Lietuvos savo idėjas pristatys investuotojui iš Didžiosios Britanijos tikėdamiesi, kad jos sudomins verslininkus ir tai bus jų kelio į sėkmę pradžia.

Indrės Štarkaitės nuotr./Netradiciniai mokymai
Indrės Štarkaitės nuotr./Netradiciniai mokymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius