Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nykštukas“ San Marinas: apsiginklavęs iki ausų, bet tik žaisliniais ginklais

„Eiti pas nykštukus“ – tokia frazė aktuali ne tik buityje, bet ir kelionėse. Europoje nykštukinių valstybių – septynios. Kiekviena ji – ypatingai maža, bet reikalaujanti atskiro dėmesio. Tokias valstybes, dėl savo dydžio ir gyventojų skaičiaus, aš vadinu Kėdainiais.

Nykštukinės valstybės Europoje prašo atskiro plojimo atsistojus. Juk nedidelė žmonių bendruomenė, vienas kitą iki skausmo pažįstantys piliečiai sugeba sukurti tokią gerovę, kad turtingiausiųjų sąraše jie špygas gali rodyti visam likusiam pasauliui.

Vytauto Mikaičio nuotr./San Marinas
Vytauto Mikaičio nuotr./San Marinas

San Marinas – kaip koks ponas – įsitaisęs Italijos teritorijoje ant vienos iš keleto kalvų tarp Italijos Emilija-Romanijos ir Markės regionų. Tai – valstybė kalnas.

Vytauto Mikaičio nuotr./San Marinas
Vytauto Mikaičio nuotr./San Marinas

Ši šalis – kalnas, kuriame gyvena vos 35 tūkstančiai gyventojų, per plauką mums nepridarė gėdos Europos futbolo čempionato atrankoje. Lietuviai tik paskutinę sekundę sugebėjo laimėti prieš komandą, kurią (kaip juokaujama, bet juoko tame turbūt mažai) sudaro stalius, mokytojas, policininkas ir galbūt net vyru persirengusi moteris.

Vytauto Mikaičio nuotr./San Marino „riteris“ ir turistas iš Lietuvos
Vytauto Mikaičio nuotr./San Marino „riteris“ ir turistas iš Lietuvos

Apsilankęs San Marine galiu patvirtinti, kad šios šalies teritorijoje, rodos, sunku rasti vietą, kurioje kamuolys neriedėtų nuo kalno. Taigi, treniruotis jiems nelengva.

San Marinas tikrai nedidelis – Lietuvos teritorijoje tilptų 1000 San Marinų. Šalies sostinėje gyvena kiek mažiau nei 5000 gyventojų.

San Marinui nereikėjo ilgai galvoti, kur bus šios valstybės sostinė. Aukščiausioje šalies vietoje įsikūręs miestas ir tapo pagrindiniu šalies miestu. 

Tiesa, miesto pavadinimui sugalvoti sudaryta darbo grupė greičiausiai šį klausimą sprendė po audringo vakarėlio ir fantazijai tarė „ne“. Todėl pavadino paprastai: San Marino sostinė – San Marinas.

Nuostabą keliantys suvenyrai

Nors sostinės senamiestis mažas, bet palieka gerą įspūdį. Visgi parduotuvių vitrinos užduoda daugiau klausimų nei atsakymų. Marškinėliai „Taliban hunting club“. Įvairių dydžių ir milimetrų šautuvai, durklai, peiliai, platus nunčiakų asortimentas, automatai ir viskas, ko reikia nuožmiai kovai.

Vytauto Mikaičio nuotr./San Marino parduotuvių vitrinose esantys daiktai kelia klausimų
Vytauto Mikaičio nuotr./San Marino parduotuvių vitrinose esantys daiktai kelia klausimų

Vienos suvenyrų parduotuvės savininkas patikino, kad pardavinėjama tai, kas dabar populiariausia. Svarbus momentas – visi tie ginklai nėra tikri. Pasak jo, buvo užėjusi mada visiems pirkti laikrodžius, dabar jau jų niekas neperka. Tačiau žaisliniai ginklai – „ant bangos“.

Turistams skirtų atviručių kūrėjai taip pat verti atskiro paminėjimo. Pavyzdžiui, vienos atvirutės vaizdas: fone Titano kalnas su Guaitos bokštu, o šalia pusnuogė mergina, „patogiai“ pasirėmusi į uolą.

Vytauto Mikaičio nuotr./Fantaziją kaitinantys atvirlaiškiai, kurių sulaukė Vytauto draugai
Vytauto Mikaičio nuotr./Fantaziją kaitinantys atvirlaiškiai, kurių sulaukė Vytauto draugai

Neslėpsiu, kad porą tokių atviručių prigriebiau ir išsiunčiau draugams su linkėjimais aplankyti San Mariną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius