Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vestbruko gyventojai džiaugiasi upėje besisukančiu ledo disku ir jį vadina ančių karusele

Į Presumpskoto upę Vestbruke keliaujančios antys vėl gali pasidžiaugti dideliu besisukančiu ledo disku.
Ledo diskas Presumpskoto upėje JAV
Ledo diskas Presumpskoto upėje JAV / „Scanpix“/AP nuotr.

Vestbruko (Meinas, JAV) gyventojai vėl džiaugiasi matydami upėje susidariusį didelį taisyklingos formos ledo diską. Jis čia pasirodo ne pirmą kartą. Presumpskoto upėje toje pačioje vietoje ledo diskas pasirodė ir 2019, ir 2020 metais. Kadangi ant jo dažnai tupia antys, vietiniai šį diską vadina ančių karusele.

Vestbrukas nėra vienintelė vieta pasaulyje, kur susidaro ledo diskai. Tiesą sakant, pirmą kartą šis fenomenas aprašytas dar 1895 metais. Tokie besisukančio ledo diskai fiksuoti ir Europoje, ir Šiaurės Amerikoje, ir Azijoje. Visur, kur yra žiema. Tiesa, bet kur jie nesusiformuoja.

Sraunios upės taip greitai neužšąla, nes tekantis vanduo neleidžia susidaryti kristalams. Upės užšąla šiek tiek žemesnėje temperatūroje. Ledas pirmiausia formuojasi ten, kur vanduo juda lėčiausiai. Pavyzdžiui, pakrantėse tarp nendrių.

VIDEO: Westbrook ice disk forms on Presumpscot River

Pakrantėse esantis ledas, upės dugno nelygumai ir kiti faktoriai kartais suformuoja sūkurius. Jie gali būti pastebėti ir vasarą, bet tuomet jie nieko nestebina. Tačiau žiema sūkurio centras, kuris juda santykinai lėtai, gali suledeti. Prasidėjusi vandens kristalizacija tuomet plinta į šonus ir taip po truputį užauga ledo diskas. Tam reikia stabilaus sūkurio, šaltos temperatūros, tinkamos oro drėgmės, todėl ledo diskai yra pakankamai retas fenomenas.

Meino ledo diskas yra labai didelis – 2019 metais jo skersmuo pasiekė 91 metrą. Estijoje panašios formacijos skersmuo buvo apie 20 metrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius