Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Visa tiesa apie Bulgarijos Saulėtosios pakrantės kurortą ir patarimai keliaujantiems pirmą kartą

Kai žengiau pirmuosius žingsnius ant minkšto ir šilto Bulgarijos paplūdimio smėlio, o akimis nužvelgiau Juodąją jūrą, pagalvojau, kokia ji panaši į platų, banguotą ir milžinišką vandenyną. Bangos ritosi viena po kitos, palikdamos duobes krante, nešdamos smėlį paskui save, purslais taškydamos besimaudančius poilsiautojus, o saulė sąžiningai šildė, išpildydama Saulėtosios pakrantės pavadinimą.
Paplūdimys Bulgarijoje
Paplūdimys Bulgarijoje / Kelionių reikalų nuotr.

Pats didžiausias Bulgarijos pajūrio kurortas, šalies vizitinė kortelė – Slančev Briagas, lietuviškai – Saulėtoji pakrantė. Kurortas yra ir vasaros pramogų sostinė su visą parą pulsuojančiu audringu gyvenimu, mylima jaunimo ir azartiškų poilsiautojų. Pas mus apie Bulgariją atsiliepiama gana skeptiškai, daugelis pabuvojusių skundžiasi akivaizdžiai matomu sovietiniu palikimu, nešvara ir prastu aptarnavimu. Prisiklausę nuomonių, nusprendėme, kad laikas Bulgariją patirti patiems. Taigi dalinamės savo įspūdžiais apie Saulėtąją pakrantę.

Verta paminėti, kad kurortas buvo pastatytas „nuo nulio“ 1958 m., o pirmieji lankytojai sutikti jau po metų. Pagal pirminį planą, kurortas turėjo būti tikras pajūrio rojus, ramybės ir poilsio oazė šeimoms su mažais vaikais, kur daug žalumos ir nuostabiai platūs ir erdvūs paplūdimiai. Tokiam rojui sukurti buvo atvežta 550 000 kubinių metrų derlingo dirvožemio, pasodinta 300 000 medžių kartu su 770 000 dekoratyvinių krūmų, 100 000 rožių, 200 000 kopų žolių.

Deja, viso to nebėra, ir šiandien Saulėtoji pakrantė virtusi triukšmingu viešbučių, restoranų, barų ir naktinių klubų kompleksu su miniomis turistų. Didžiąją dalį turistų sudaro Didžiosios Britanijos piliečiai, vokiečiai, daug lenkų turistų ir, be abejonės, rusų. Vieni renkasi Bulgariją dėl ganėtinai žemų kainų, kiti važiuoja čia kaip etatiniai turistai, nes taip daro jų artimieji bei draugai daugelį metų. Taip daugiau galima pasakyti apie rusų poilsiautojus.

Paplūdimys

Kiekvieną rytą, po pusryčių, apsiginklavę paplūdimio amunicija (pripučiamais ratais, čiužiniais, kastuvais ir kibirėliais, kamuoliais ir skėčiais nuo saulės) tūkstančiai viešbučių gyventojų išeina į pagrindinį „darbą“ – paplūdimį, kur 30–60 metrų pločio smėlio ruože bandys užsiimti vietas. Ir nesvarbu, kad odos spalva primena virtą vėžį, vis tiek „darbas“ jiems pirmoje vietoje.

Paplūdimys iš tiesų neblogas, smėlis primena mūsų Baltijos pajūrį, o pro šalį, į akis smėlį berdamas, praeinantis ir šaukiantis vaisių ir ledų pardavėjas, verčia jaustis tarsi gulėtum savo krašte. Pliaže yra laisvos zonos, kur galima gulėti ant savo rankšluosčio, ir mokami gultai bei skėčiai. Visa diena kainuoja 10 BGN (apie 5 Eur). Mes ilsėjomės sezono pabaigoje, tai pliaže vietos buvo užtektinai. Vanduo buvo komfortiškai šiltas – apie 25–26 laipsnius. Jūra banguota, kartais atsiridendavo nemažos bangos, kurios vertė iš kojų, o su tokiom bangom atplaukdavo ir galvos dydžio medūzos…

Pajūrio promenada

Pagrindinė Saulėto kranto arterija – plati ir ilga pajūrio promenada, kuri tęsiasi iki pat Nesebaro miesto. Tai vieta, į kurią vakarais plūsta pasivaikščioti minios žmonių. Promenadoje vienas šalia kito įsikūrę restoranai, viešbučiai, suvenyrų parduotuvės, barai bei įvairios pramogos, kurių čia kiekvieno skoniui: nuo senų, kvestionuotinos būklės atrakcionų, retro stiliaus fotoateljė, elektrinių triračių nuomos iki fotografijų su egzotinėmis papūgomis, ryškiai nelegaliai atvežtų krokodiliuku, tatuiruočių salonų iki Jupiterio stebėjimo už 5 GBN.

Viskas be galo neskoninga, tuščia ir net vulgaru.

Iš tiesų vaikščiojimas promenada primena Gariūnų turgų su rūbų, batų, apatinių kioskais ir kitais blizgančiais plastmasiniais menkniekiais. Viskas be galo neskoninga, tuščia ir net vulgaru. Ne kartą tėvai praeidami raudonavo prieš vaikus negalėdami paaiškinti, ką daro suaugusieji, pavaizduoti ant didelio margo rankšluosčio ar kitų daiktų. Ima pyktis, kad išėjus vakare pasigrožėti jūra, deja, jos nematai, nes visa pakrantė apstatyta šiuo „turgumi“. Tokį vaikštinėjimą lengvina tik faktas, kad čia niekas netampo už rankų ir įkyriai nekalbina kaip Turkijos ar Egipto kurortuose. Šioje gatvėje zuja ne tik turistai, bet ir elektriniai triračiai vežimėliai bei paspirtukai, kurie rengia lenktynes tarp pėsčiųjų ir įkyriai pypina norėdami pravažiuoti.

Maistas ir kainos

Pirmas dalykas, kas nustebino, – Bulgarija nėra tokia pigi šalis, kaip visi kalba ir džiaugiasi. Kainos daugiau orientuotos į britų bei vokiečių turistus. Parduotuvėse vanduo kainuoja apie 0,65 Eur, alus 1 Eur, vynas nuo 3 Eur, didelis kapučino puodelis prie paplūdimio – 2,5 Eur. Vaisius pirkdavome iš gatvės prekeivių. Čia jie kiek pigesni nei pas mus, pavyzdžiui: figos 7–8 GBN (3,5–4 Eur), slyvos – 2 GBN (1 Eur), persikai, nektarinai – 2 GBN.

Aptarnavimas, kiek teko susidurti, klaikus. Tokių prastų pardavėjų kaip bulgarai dar niekur neteko matyti, jie absoliučiai nesuinteresuoti parduoti. Vietoj atsakymo į klausimą sulaukdavome numykimo ir kamuolinių cigarečių dūmų į veidą. Vienas iš pigesnių prekybos centrų „Mladost“ yra netoli viešbučio „Kuban“, aukščiausio visame kurorte.

Kavinėse galima rasti pigesnio maisto ir gėrimų, tačiau tokios vietos viliojančiai neatrodo. Į restoranus nėjome, nes turėjome puikų maitinimą viešbutyje, tad patiekalų komentuoti negalime. Surasti tradicinę virtuvę Saulėtoje pakrantėje tikras vargas, nes pagrindinė promenada prikimšta greito maisto restoranų, kebabinių, burgerinių, picerijų, kinietiško maisto restoranų ir t.t. Kurorte yra atskiri restoranai, orientuoti į britų ar vokiečių turistus, siūlantys šnicelius ir mėsainius, o vietinis guliašas lieka užmarštyje… Geriausia, ką galima rasti vietinio, tai šviežiai kepamos bulgariškos bandelės, įdarytos brinza ar kumpiu. Vienos kaina apie 1 Eur.

Ką aplankyti būnant Saulėtojoje pakrantėje?

Poilsiaujant Saulėtojoje pakrantėje, ūžiančiame ir įvairiomis šviesomis blyksinčiame kurorte, kultūrinės autentikos ar istorijos pėdsakų nė su žiburiu nerasi, o leidžiant kiauras dienas tarp barų, viešbučių ir restoranų, pasieki tokį tašką, kai ištinka kultūrinis troškulys. Tokiu atveju, verta važiuoti iki šalia esančio UNESCO saugomo Senojo Nesebaro miesto. Plačiau apie mūsų apsilankymą rasite čia. Yra keli būdai, kaip pasiekti Nesebarą: galite važiuoti autobusu už 1,30 BGN arba pramoginiu traukiniu už 4 BGN. Arba dardėti arklių traukiama karieta su pusiau romu vadeliotoju už 100 BGN (51 Eur). Mieste daug vietinių turistinių agentūrų, už nedidelę kainą siūlančių ekskursijas į visas žymias Bulgarijos vietas: Burgasą, Varną, Rožių slėnį ir net Turkijos Stambulą.

Viešbučio pasirinkimas

Kelionių reikalų nuotr./Viešbutis Saulėtame krante
Kelionių reikalų nuotr./Viešbutis Saulėtame krante

Kadangi buvome prigąsdinti, kokie atsilupę, griūvantys, netvarkingi ir visokie kitokie yra Bulgarijos viešbučiai, savąjį rinkomės labai ilgai ir atsakingai. Pagrindiniai mūsų patarimai renkantis viešbutį Bulgarijoje:

  1. Nepasitikėkite demonstruojamomis viešbučio nuotraukomis, nes dažniausiai jos yra darytos vos pastačius viešbutį, ir, natūralu, viskas atrodo labai dailiai. Ieškokite internete turistų įkeltų realių fotografijų. Mes labai mėgstame šiuos tinklalapius: https://www.turpravda.com/ arba https://www.tripadvisor.com/
  2. Neapsigaukite skambiu teiginiu, kad viešbutis renovuotas, nes dažniausiai renovuojama registratūra, baseino zona ar baras. Renovacija nereiškia, kad atnaujina visą viešbutį.
  3. Paskaitykite kuo daugiau įvairių atsiliepimų – ne tik iš lietuvių ar rusų turistų, bet ir vokiečių, anglų ir kt.
  4. Įsidėmėkite, kad viešbutis pirmoje linijoje nuo jūros negarantuoja gero poilsio, ir mes tuo įsitikinome. Visi prabangūs viešbučiai yra šalia šurmuliuojančios promenados, kurioje vakare ir naktį „kala“ barų ir naktinių klubų muzika bei šūkauja įsiaudrinę praeiviai. Įvertinkite, kad gyvendami tokioje vietoje kartu į „viskas įskaičiuota“ paketą gausite ir nemokamą diskoteką non-stop.
    Kelionių reikalų nuotr./Viešbutis Saulėtoje pakrantėje
    Kelionių reikalų nuotr./Viešbutis Saulėtoje pakrantėje

Mes pasirinkome 4 * „Lion Sunny Beach“ ir likome patenkinti. Iki jūros eidavome 7 min. Viešbutis ramus, jokios muzikos ar triukšmo. Kambarius valė kiekvieną dieną, personalas labai paslaugus, maitinimas geras, tik vakarienės metu būdavo gana ilga eilė prie karštųjų patiekalų. Daugumą viešbučio svečių sudarė vokiečiai, britai ir lenkai. Viešbutis tvarkingas, tik nelabai orientuotas į mažuosius poilsiautojus, mat jiems pramogų ar žaidimų aikštelės nebuvo.

Apibendrinimas

Saulėtoji pakrantė primena Ukrainos ir Palangos samplaiką, kur pareigingi turistai, nuolat ieškantys lankytinų objektų, gali atsipalaiduoti ir gerai pailsėti. Bulgariją pasieksite greičiau nei nuvažiuosite iki Baltijos jūros – vos 2 val. lėktuvu. Tiesiog prieš skrisdami turite išsigryninti savo kelionės tikslą: jeigu vykstate pabūti prie jūros ir pasilepinti saule smėlio paplūdimyje su kelis eurus kainuojančiomis šviežiomis sultimis ir knyga, tuomet Bulgarija tikrai geras pasirinkimas.

Daugiau kelionių:

Instagram – https://www.instagram.com/kelioniureikalai/

Facebook – https://www.facebook.com/kelioniureikalai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius