Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 08 13

Vykdami į Gdanską, užsukite į Malborką: iš jo pilies pabėgo didysis kunigaikštis Kęstutis

Turbūt pamenate, kad kažkurioje savo pasakojimo dalyje sakiau, jog po to, kai sukritikavau naujai nutiestą europinę geležinkelio vėžę nuo Lenkijos sienos iki Kauno, su manimi susisiekė žmogus, žinantis Lietuvos geležinkelių virtuvę, ir pasakė, kad mano kritika neteisinga ir be reikalo aš taip. „Puiku, – atsakiau jam. – Prašom papasakoti, kur suklydau, ir aš mielai pasitaisysiu, nes ir pats labai noriu išgirsti, kad problema iš tikrųjų yra tik komunikacijoje.“
Marienburgo pilis
Marienburgo pilis / Polandmfa nuotr.

Žmogus man pažadėjo tą padaryti artimiausiu metu. Po to pažado praėjo ne tik artimiausias, bet ir šiek tiek tolimesnis metas, tačiau aš to paaiškinimo vis dar nesulaukiu. Kadangi buvau žadėjęs perduoti visą gautą informaciją jums, kol kas galiu pasakyti tik tiek, jog vis dar neturiu jokių žinių ir tą patį pažadą pakartoti dar kartą.

O kol sėdžiu parimęs ir tos informacijos laukiu, palikime geležinkelį ramybėje ir toliau keliaukime po šalį automobiliu. Kad ir kaip mums patiktų traukiniai, automobilis vis tiek yra kompaktiškesnė transporto priemonė, suteikianti daugiau mobilumo, laisvės. Paskutinėje pasakojimo apie keliones po Lenkiją dalyje automobiliu išvykome į Gdanską, tad judėkime ta kryptimi toliau.

Jau anksčiau minėjau, kad, pasirinkus vieną iš kelių maršrutų Lenkijos pajūrio link, galima užsirauti ant Olštyno miesto, lietuviškai vadinamu Alnaštynu. Kodėl toks keistas pavadinimas?

Nes Olštynas ilgus amžius, net sakyčiau, kone visada, priklausė Prūsijai, o vėliau Vokietijai priklausančiam Rytų Prūsijos regionui, su kuriuo lietuviai nuo amžių amžinųjų turėjo ypatingą santykį, nes jame kadaise gyveno mūsų broliai prūsai. Taigi, Alnaštyno pavadinimas yra ne jokios kitos, o tik prūsiškos kilmės.

Olštyno istorija yra kažkiek panaši į visų Rytų Prūsijos miestų, kartu ir Klaipėdos bei Gdansko. Skirtumas yra gal tik tas, kad jokios kitos šalys, kaip Lietuva Klaipėdos atveju ar Lenkija Gdansko, į Olštyną pernelyg nesikėsino ir jo neperėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius