-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„2000 km istorijos“ raiteliai kirs Baltarusijos–Ukrainos sieną (nuotraukos, video)

Lietuviško projekto „2000 km istorijos” raiteliai, jojantys prie Juodosios jūros, antradienį kirs Baltarusijos–Ukrainos sieną. Prajoję pusę tūkstančio kilometrų dešimt raitelių keturiasdešimties parų kelionę nuo antradienio tęs buvusiomis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėmis jau Ukrainos teritorijoje.
„2000 km istorijos“ raitelių kelionės akimirka
„2000 km istorijos“ raitelių kelionės akimirka / Organizatorių nuotr.

Nusprendę įveikti iššūkį, kuriam niekas nesiryžo jau 600 metų, aštuoni vyrai ir dvi moterys žemaitukų veislės žirgais, rugsėjo 8 d. išjoję iš Senųjų Trakų (Lietuva) iki spalio 18 d. ketina pasiekti Očakovo miestelį Ukrainoje. Jodami raiteliai aplanko svarbiausius LDK istorinius objektus. „2000 km istorijos” žygio dalyviai jau aplankė Norviliškių pilį (LT), Alšėnus, Krėvą, Naugarduką, Slaniną. Ukrainoje šį savaitgalį planuojamas ilgesnis raitelių ir juos lydinčių keliautojų sustojimas Lucke.

„Įspūdžiai yra neeiliniai. Vaizdai ir apylinkės, pro kurias jojame labai vaizdingos, mūsų protėviai čia palikę reikšmingus pėdsakus ir apima išskirtinės emocijos keliaujant šiais keliais. Žinoma, nemažiau įdomi ir vertinga patirtis yra pati kelionė žirgais žygeivių būryje. Žirgai tapo mūsų ištikimais partneriais, nors nuovargis tiek fiziškai, tiek psichologiškai yra didelis, jausmas, kurį gauname jodami viską atperka“, – pasakoja pats su kumele Bomba žygyje jojantis „2000 km istorijos“ idėjos sumanytojas Giedrius Klimkevičius.

Žirgus kasdien apžiūri veterinaras, Sveikatos mokslų universiteto docentas, katedros vedėjas bei Stambių gyvulių klinikos vedėjas Audrius Kučinskas, suleidžia žemaitukams vaistų bei tyrimams paima jų kraujo. Daktaro laipsnį turintis veterinaras po kelionės ketina rašyti mokslinį–tiriamąjį straipsnį apie žemaitukų ištvermę.

„Šiems žirgams šita kelionė – visiškai nebaisi, nes jie negauna didelio krūvio. Tai nėra ištvermės varžybos, kuriose žirgams tenka bėgti 100 ir daugiau kilometrų. Daug diskutavome su raiteliais ir visi esame vieningos nuomonės, kad čia žemaitukai gauna mažesnį krūvį nei per varžybas. Jie bėga tiek, kiek patys to nori. Jei pavargsta, iš karto galvojama apie poilsio dieną, o jojant stojama valandai ar pusvalandžiui, žirgai parupšnoja žolytės, atsigeria, išsimaudo upėje“, – teigia A.Kučinskas.

Įjojus į Baltarusiją, Alšėnuose prie raitelių prisijungė benamis šuo, kuris tapo dar vienu ryžtingu ir lojaliu žygio dalyviu. Alšio vardą gavęs šuo, ištikimai lydi raitelius bei stovykloje atlieka sargo darbą. Žygio organizatoriai jau pasirūpino veterinariniais dokumentais, kad šuo galėtų tęsti kelionę Ukrainoje, o vėliau parkeliauti su žygeiviais į Lietuvą.

VIDEO: 2000km istorijos zygis: 11 diena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius