-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 miestai, kuriuos verta pamatyti Sakartvele

Artėjantis vasaros sezonas daugeliui neįsivaizduojamas be trumpesnių ar ilgesnių atostogų. Planuojant jas, dažnai ieškome krypčių, galinčių pasiūlyti tiek kokybišką poilsį, tiek akį traukiančias lankytinas vietas ir kraštovaizdį. Tarp Europos ir Azijos žemynų esantis Sakartvelas, ko gero, atitiktų ir reikliausio keliautojo keliamus reikalavimus.
Tbilisis, Sakartvelas
Tbilisis, Sakartvelas / 123rf.com nuotr.

Tai šalis, kurioje kultūros ir istorijos mylėtojai atranda daugiau nei tūkstantmečio senumo vietas, gamtą vertinantys žmonės – nepamirštamus kraštovaizdžius, o poilsinių kelionių gerbėjai – Juodosios jūros skalaujamus paplūdimius. Ką būtina aplankyti planuojant atostogas šioje Kaukazo regiono šalyje?

Kutaisi – patogi kelionės kryptis ilgajam savaitgaliui

123rf.com nuotr./Kutaisis
123rf.com nuotr./Kutaisis

Sakartvelo miestas Kutaisi yra įsikūręs pusiaukelėje tarp šalies sostinės Tbilisio ir Juodosios jūros kurortų bei gali pasigirti turtinga istorija, ne kartą turėtu vienos ar kitos valstybės sostinės titulu. Iš Vilniaus oro uosto tiesioginiu skrydžiu pasiekiamas miestas gali sužavėti net patį didžiausią istorinių vietų entuziastą. Kokios konkrečios vietos turėtų būti įtrauktos į „būtinų aplankyti" sąrašą?

Pačiame mieste stovinti Bagrati katedra iškilo prieš maždaug tūkstantmetį – 11 amžiuje. Šią katedrą pastatė karalius Bagratis III, kai Kutaisyje buvo įkūręs savo suvienytos valstybės sostinę. Dėl to kartvelams buvo itin svarbu atstatyti Osmanų imperijos invazijos metu 17 a. sugriautą religinį statinį, tapusį suvienyto Sakartvelo simboliu. Tai pavyko padaryti prieš mažiau nei dešimtmetį – 2012 m. Jei dar kyla abejonių, ar Bagrati katedra verta apsilankymo, jos paliekamą įspūdį įrodo tai, kad ji yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Dar vienas Kutaisi šedevras – Motsameta bažnyčia. Pasakojama, jog bažnyčios vieta pasirinkta ne šiaip sau – ji iškilo toje vietoje, kur musulmonai nukankino du kartvel7 princus. Dar vienas įdomus faktas – manoma, jog tarp netoli Kutaisi miesto esančio Gelačio vienuolyno ir Motsameta bažnyčios kadaise buvo išraustas požeminis tunelis.

Turistai, atvykstantys į Sakartvelą ir Kutaisi miestą, nepraleidžia progos aplankyti vadinamą „žvėrelių" fontaną Colchis. Jis išsiskiria tuo, kad jame atvaizduoti visi senieji Sakartvelo gyvūnai poromis, o puošybai panaudoti net keturi kilogramai aukso. Beje, šiai vietai skirti laiko patariama dienos pabaigoje – vakare jis pasipuošia įvairiausiomis spalvomis. Pažadame, kad vaizdas vertas dėmesio bei daugybės užfiksuotų kadrų.

Kutaisi yra puikus kelionės pasirinkimas trumpam pabėgimui nuo rutinos, pavyzdžiui, įprastam ar ilgesniam savaitgaliui. Į apylinkes čia dažnai organizuojamos vienos dienos išvykos, kur aplankomi įvairūs kriokliai, urvai bei įspūdingi kanjonai. Juose aktyvias pramogas mėgstantys keliautojai gali išbandyti vaikščiojimo, dviračių turus.

Poilsinei kelionei – Batumi kurortas

Batumio pajūrio kurortas jau tapo ne vieno turisto, mėgstančio poilsines keliones, nuolatiniu maršrutu. Ir taip yra ne veltui – šis miestas yra vienas iš labiausiai lankytinų vietų Sakartvele, kur kokybiškas poilsis suderinamas su šalies kultūros pažinimu. Batumi miestas yra Adžarijos, žinomos kaip autonominės respublikos, sostinė. Negana to, kad miestas gali pasigirti didžiausiu uostu visame Sakartvele, jis taip pat yra antras pagal dydį miestas ir vienas pagrindinių kurortų visoje šalyje.

Ką galima pamatyti ir nuveikti šiame kurorte? Be įprastų poilsinių atostogų atributų – maudynių Juodojoje jūroje, deginimosi paplūdimiuose ir pasivaikščiojimų pakrantėmis – rekomenduojama skirti bent pusdienį ir aplankyti Mirveti apylinkes. Kelionės metu galima apžiūrėti krioklį, tam skirtais dviračiais pasivažinėti kalnų keliukais, kur atsiveria upės vaizdai.

Dar viena dėmesio verta vieta yra Machakhela tarpeklis, kuris yra maždaug už 30 minučių kelio nuo Batumi. Užkopus ant kalvos atsiveria įspūdingi vaizdai, atskleidžiantys turtingą panoramą.

Nors kvapą gniaužianti gamta yra viso Sakartvelo skiriamasis ženklas, Batumi gali pasigirti abejingų nepaliekančiais parkais, botanikos sodu ir Mtirala nacionaliniu parku. Pastarajame turistų jau pamėgtos 1-2 dienų kelionės, nes parke yra įrengtos specialios piknikams skirtos vietos ir stovyklavietės. Devintajame kilometre turistams įrengta sustojimo vieta, kur sudaroma galimybė rinktis tolesnį pažinties su parku būdą: žygį pėsčiomis, jodinėjimą arkliu ar edukacinio pobūdžio ekskursiją.

Batumi botanikos sodas turėtų palikti neišdildomą įspūdį gamtos ir augalų mylėtojams. Ši vieta 1912 m. buvo įkurta garsaus botaniko ir geografo Andrejaus Krasnovo, o dabar sodo plotas siekia 111 ha ir didžiuojasi turėdama vieną gausiausių floros kolekcijų visame pasaulyje.

Tbilisis – prisilietimas prie įvairiapusės Sakartvelo kultūros

Keliautojai, aplankę Sakartvelo sostinę Tbilisį, pripažįsta, kad jo išskirtinumas – istorinės ir modernios architektūros kontrastas. Puiki to iliustracija yra stiklinis modernus Taikos tiltas, jungiantis Mtkvari upės krantus ir esantis netoli Tbilisio senamiesčio.

Kita miesto vieta, sulaukianti didžiulio turistų susidomėjimo, yra Narikala tvirtovė, iškilusi ant kalvos virš sostinės. Nors tiksli tvirtovės pastatymo data nežinoma, istorikai mano, kad ji gali siekti ankstyvuosius Viduramžius. Dabar tvirtovę galima pasiekti keliu iš Maidano aikštės. Kelias, aplenkdamas kairėje stovinčią Surb Gevork cerkvę, atveda prie tvirtovės vartų, už kurių matoma citadelė ir cerkvė. Pastaroji pastatyta labai seniai. Rusijos imperijos valdymo metais joje buvo parako sandėlis, kuris 1827 metais sprogo. Tik 1966 metais buvo atkasti cerkvės pamatai ir apie 2004 metus cerkvę atstatė. Beje, atidžiai įsižiūrėjus dar ir dabar galima pamatyti senuosius pastato pamatus.

Atostogos Tbilisyje yra patrauklios ir dėl santykinai neaukštų kainų. Aplankant Sakartvelą, turistai gali užsisakyti įvairių ekskursijų po miestą, pavyzdžiui, 3 valandų turas su gidu po senamiestį gali kainuoti vos 7 eurus, o visos dienos 11 valandų turas po Tbilisį, kurio metu aplankomos žinomos Ananuri, Gudauri ir Stepantsminda vietovės, vos 22 eurus. Pavažiavus šiek tiek už miesto galite rasti garsųjį vyno regioną Kakheti. Kalbama, kad taurė raudono sauso vyno Saperavi svarbiausiame Sakartvelo vyno regione yra būtinas geros kelionės po šią Kaukazo šalį atributas.

Galiausiai, vaikščiojant po Tbilisio senamiestį nepraleiskite progos paragauti tradicinio Sakartvelo patiekalo – šviežio chačapurio, kuris laikomas svarbia šios šalies kultūros dalimi ir yra įtrauktas į nematerialiojo Sakartvelo kultūros paveldo sąrašą.

Keliauti į Sakartvelą – saugu ir paprasta

Rytinėje Juodosios jūros pakrantėje įsikūręs Sakartvelas yra pasiekiamas tiesioginiu skrydžiu iš Lietuvos. Avialinijų „Wizzair" siūlomi skrydžiai į Kutaisi miestą vykdomi du kartus per savaitę – antradieniais ir šeštadieniais.

Ne ką mažiau svarbūs ir saugumo reikalavimai, kurie atvykstantiems į Sakartvelą yra itin paprasti. Nuvykus į šią šalį netaikomi saviizoliacijos reikalavimai, o grįžus į Lietuvą asmenims, persirgusiems koronavirusu ar vakcinuotiems pagal pilną vakcinacijos schemą, testuotis ir izoliuotis nereikia. Kokie dokumentai reikalingi norint pasinaudoti šia išimtimi skaitykite čia.

Svarbiausia žinia paskiepytiems pagal pilną vakcinacijos schemą – atvykstant į Sakartvelą šiems keliautojams nereikia pateikti neigiamo COVID-19 testo. Tuo tarpu nevakcinuoti keliautojai privalo turėti neigiamą koronaviruso testą, atliktą ne anksčiau kaip 72 val. iki atvykimo į šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius