Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

900 metų senumo pilis Slovakijoje: įvertinta UNESCO ir kino filmų kūrėjų

Lietuviai jau seniai pamėgo keliones į vaizdingus Slovakijos kalnus, tačiau ši šalis garsėja ne tik gamtos turtais, bet ir savo pilių gausa. Jei iš jų reikėtų išrinkti pačią įspūdingiausią, be abejonės, tai būtų Spišo pilis, kuri yra įtraukta ir į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.
Spišo pilis Slovakijoje
Spišo pilis Slovakijoje / Vida Press nuotr.

Važinėjant šiaurės rytų Slovakijoje sunku nepastebėti banguotame slėnyje įsikūrusios Spišo pilies. Ji rymo ant aukštos, uolėtos kalvos ir užima daugiau kaip 4 ha plotą. Šis nacionalinis kultūros paminklas yra vienas didžiausių pilies kompleksų Vidurio Europoje.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Spišo pilis Slovakijoje
Ados Alejūnaitės nuotr. / Spišo pilis Slovakijoje

Daugiau nei 900 metų

Seniausias rašytinis Spišo pilies paminėjimas siekia 1120 m. Pradžioje ji buvo pasienio tvirtovė, vėliau pilis daugelį amžių tarnavo kaip krašto valdovų būstinė.

XV a. antroje pusėje pilies savininkas Stefanas Zapolskis ją pertvarkė į didingą aristokratų rezidenciją. Čia buvo rūmai, riterių salė ir šventosios Elžbietos koplyčia. Įdomu tai, kad šioje pilyje gimė jo sūnus Janas, kuris vėliau tapo Vengrijos karaliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius