Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A350 pilotams uždrausta gerti kavą kabinoje

Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA) paskelbė uždraudžianti „Airbus A350“ orlaivio lakūnų kabinoje pilotams gerti kavą ar kokius nors kitus skysčius.
„Airbus A350“
„Airbus A350“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kavos ar gėrimų su ledu specialistai lėktuve nerekomenduoja gerti net ir keleiviams (kodėl, skaitykite čia), bet šįkart tai nėra susiję su mikrobais.

Draudimas atsirado dėl saugumo – dėl nerimo, kad kava ar kiti skysčiai netyčia gali būti išpilti ant valdymo skydo. EASA jau anksčiau prašė lakūnų laikyti skysčius toliau nuo skydo, tačiau dabar prireikė ir oficialaus draudimo.

Neseniai yra buvę du incidentai, kai išpilti skysčiai pilotų kabinoje galiausiai lėmė variklių išsijungimą viduryje skrydžio. Lapkritį Pietų Korėjos oro linijų „Asiana“ lėktuvas, skridęs iš Seulo į Singapūrą, turėjo leistis Maniloje. To priežastis – dešiniojo variklio išsijungimas po to, kai ant skydo buvo išpilta arbata.

123rf.com nuotr./Lakūnai
123rf.com nuotr./Lakūnai

Šių metų sausį amerikiečių „Delta“ orlaivis, skridęs tarp Detroito ir Seulo, taip pat susidūrė su nustojusio veikti variklio problema, todėl turėjo leistis Aliaskoje. Priežastis vėlgi panaši – variklis nustojo veikti, ir jo niekaip nepavyko vėl įjungti, nes ant skydo buvo išpiltas skystis. Šįkart – kava.

A350 pilotų kabinos skyde variklių įjungimo ir išjungimo mygtukai kompiuteriu sujungti su kiekvieno variklio aukšto slėgio išjungimo vožtuvu. Išpylus skystį, per kompiuterį pasiunčiamos variklio įjungimo/išjungimo komandos.

Anot EASA, tokiu atveju skrydžio metu gresia abiejų variklių išsijungimas. Dėl to gali tekti leistis avariniu būdu, o tai gali reikšti pavojų keleiviams ir pačiam orlaiviui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius