Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amsterdamas – džiazas, meno galerijos ir erotika

Be gausybės provokatyvių minčių, kurios kyla pamąsčius apie šį liberaliomis istorijomis apipintą miestą, Amsterdamas turėtų asocijuotis ir su meno bei kultūros tvirtove. Tai – bohemiška dienos ramybe ir naktinio gyvenimo įkarščiu alsuojanti sostinė, kurią bent sykį gyvenime būtina aplankyti. Be to, dabar – pats palankiausias metas tą padaryti. Bendrovė airBaltic siūlo tiesioginius skrydžius į Amsterdamą.
Vintažiniai dviračiai prirakinti Amsterdamo centre
Amsterdamas / 123rf.com nuotr.

Net ir tie, kurie niekada nėra buvę Amsterdame, tikrai yra girdėję apie žymiuosius šio miesto kanalus, apgaubiančius miesto šerdį. Nyderlandų sostinė yra praminta „Šiaurės Venecija“ – 165 miesto kanalus ir 90 salų jungia net 1281 tiltai.

Tačiau estetinę nuostabą kelia ne tik tiltai, siauros, akmenimis grįstos, gatvelės, bet ir vaizdingojo kanalų rajono architektūra. 2010 m. Amsterdamo kanalų rajonas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

123rf.com nuotr./Amsterdamo senamiestis skalaujamas kanalo
123rf.com nuotr./Amsterdamo senamiestis skalaujamas kanalo

Dauguma šio rajono namų buvo pastatyti Nyderlandų aukso amžiaus metu. Viens su kitu sulieti įspūdingų formų pastatai atliko ne tik gyvenamosios, bet ir darbo vietos funkciją: namų rūsiai ir palėpės buvo pritaikytos įvairių atsargų bei prekių sandėliavimui

Dėl tankios miesto populiacijos, pereinamąsias namų erdves, tokias, kaip koridorių ir laiptus, buvo siekiama išplanuoti kuo taupiau.

Taigi, ant kiekvieno namo stogo buvo kabinamas kablys, kuriuo, virvių pagalba, per langus būtų galima įkelti baldus ar kitos reikmės daiktus. Žengdami senamiesčio gatvėmis pakelkite akis į dangų: ši tradicija – vis dar gyva!

Meno centrai

Net jeigu ir atvykote tik kelioms dienoms, atraskite bent keletą valandų ir dienos metu aplankykite vieną ar keletą pasirinktų muziejų: nuo klasikos iki post moderno.

Nyderlandų sostinė yra praminta „Šiaurės Venecija“ – 165 miesto kanalus ir 90 salų jungia net 1281 tiltai

Van Gogo muziejus talpina apie 200 tapybos darbų ir net 550 žymiojo dailininko eskizų. Tik čia jūs galite surasti vieną didžiausių pasaulyje Van Gogh darbų kolekcijų, kartu su menininko laiškais ir jo kolegų bei amžininkų darbais.

Didžiausia šalies meno „tvirtovė“ – Valstybinis muziejus (ol. Rijksmuseum) – kasmet pritraukianti daugiau nei 1 mln lankytojų, po beveik dešimtmetį trukusios renovacijos duris lankytojams atvėrė 2013 m. pavasarį.

Muziejus turi nuostabią Nyderlandų aukso amžiaus šedevrų kolekciją. Čia galima rasti Rembrants, Vermeer, Jacob Isaacksz van Ruisdael, Jan Steen ir daugybės kitų žymių olandų dailininkų darbų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iškilmingas renovuoto Valstybinio muziejaus atidarymas Amsterdame
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iškilmingas renovuoto Valstybinio muziejaus atidarymas Amsterdame
Darbai, kurie atspindi Nyderlandų istoriją ir tautinį charakterį, eksponuojami kartu su unikaliomis skulptūromis ir senoviniais tradiciniais baltais bei įvairiomis kitomis meninės ekspozicijomis.

Pagrindinėje Amsterdamo fotografijos galerijoje „FOAM“, išsidėsčiusioje per tris kanalo rajono namus, vienu metu yra eksponuojamos bent kelios skirtingos foto ir medijos parodos.

Galerijos erdvė yra pritaikyta įvairaus pobūdžio turinio pateikimui: nuo dokumentikos iki mados, istorijos ir šiuolaikinio meno darbų pavyzdžių.

Šokiruojančios istorijos palikimas

Žinantiems Anna Frank istoriją bus be galo įdomu apsilankyti jos slėptuvėjeAnna Frank namuose, pačiame miesto centre.

Čia rasite citatų iš žymiojo Anna Frank dienoraščio, istorinių dokumentų, fotografijų bei originalių daiktų, kurie priklausė nuo nacistinio režimo besislėpusiems šio namo gyventojams.

Apsilankę šiame name tikrai pajausite to istorinio laikmečio dramą – name tvyranti atmosfera vis dar dar išsilaikiusi iki šių dienų.

Klasikinės ir džiazo muzikos erdvės

Amsterdamo Concertgebouw salėje galite išgirsti pasaulinio garso muzikos įžymybes grojant nemokamai. Kai kurie pasirodymai – viešos repeticijos, kurias be jokio mokesčio gali aplankyti klausytojas.

Nemokami gidai, prie kurių ekskursijų galite prisijungti Centrinėje miesto aikštėje, yra nepakartojama miesto dovana turistams

Užklydę tinkamu metu, galėsite pasiklausyti net ir karališkojo „Royal Concertgebouw“ orkestro atliekamo repertuaro.

Tiems, kurių širdis linksta į džiazo pusę, siūloma apsilankyti „Bimhuis jazz“ studijoje.

Kiekvieną pirmadienį šios studijos klausytojai gali išvysti bendrus šokėjų ir muzikantų pasirodymus taip pat nemokamai.

Tačiau koncertai ir pasirodymai vyksta ne tik studijose ar koncertų salėse, bet ir kultūros baruose. Internete susiradę miesto vakaro programą tikrai atrasti jums įdomių renginių, klubų ar vakarėlių.

Leono Juodvalkio nuotr./Karalienės diena Amsterdame
Leono Juodvalkio nuotr./Karalienės diena Amsterdame

Turas po miestą – apie viską atvirai

Nemokami gidai, prie kurių ekskursijų galite prisijungti Centrinėje miesto aikštėje, yra nepakartojama miesto dovana turistams.

Šie savanoriai – dažniausiai jauni, entuziastingi ir iškalbūs vedliai jums aprodys ne tik kultūrinę miesto dalį, bet ir Raudonųjų žibintų kvartalą, garsiausias prezervatyvų parduotuves, suaugusiųjų kino teatrus, žymiausius senamiesčio barus bei papasakos šokiruojančių istorijų ne tik apie miesto praeitį, bet ir kasdienį gyvenimą.

Dalios Smagurauskaitės nuotr./Raudonųjų žibintų kvartalas dienos metu
Dalios Smagurauskaitės nuotr./Raudonųjų žibintų kvartalas dienos metu

Šiuos gidus kiekvieną dieną galite rasti atvykę į Dam Square. Jeigu nematote turistinės grupės, besibūriuojančios apie angliakalbį vedlį, luktelėkite. Turai periodiškai organizuojami kas 30 – 60 min.

Jeigu jau atvykote – kokį apžiūros būdą rinktis?

Jeigu norite pajausti miesto dvasią ir pažinti jo architektūrą tête-à-tête – išsinuomokite dviratį. Šalis žymi savo išskirtine dviračių kultūra, ir šiai transporto priemonei yra išplanuoti takai, suteikiama privilegija. Susigaudyti bus nesunku, o ir apkeliausite norimus taškus žymiai sparčiau.

123rf.com nuotr./Dviratis Amsterdame
123rf.com nuotr./Dviratis Amsterdame

Tiesa, niekas nepakeis lėto, romantiško ir nerūpestingo pasivaikščiojimo pėsčiomis. Beveik kiekvienoje gatvėje yra bent keletas kavinių, kuriose galėsite prisėsti pailsėti, išgerti puodelį kavos ir pasigrožėti miesto gyvybe. Juk keliaujame tam, kad pailsėtume.

Trečioji galimybė apžvelgti miestą „kitu kampu“ – sėsti į nediduką laivą, kuris praplukdytų jus pro gražiausias senamiesčio vietas. Taip iš arčiau turėsite galime pasigrožėti ne tik miesto architektūra, bet gyvenamųjų laivų–namų „alėjomis“!

Nuo šiol airBaltic siūlo tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į Amsterdamą, kurie vyksta 4 kartus per savaitę. Skrydžio kaina – nuo 49 eurų. Taip pat yra galimybė rinktis tolimųjų skrydžių kryptis į Afriką ir Šiaurės Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius