Ar saugu keliauti į Turkiją? Ką pataria Lietuvos URM

Turkija trečiadienį pradėjo didelio masto puolimą prieš kurdų kontroliuojamus rajonus Sirijoje. Ką dėl šios situacijos reikia žinoti keliaujantiems į Turkiją?
Turkijos lėktuvas kyla iš karinės bazės šalies pietryčiuose
Turkijos lėktuvas kyla iš karinės bazės šalies pietryčiuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija Turkiją yra įtraukusi į šalių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąrašą.

Patariama nesiartinti prie Turkijos–Sirijos pasienio zonos arčiau kaip 10 km atstumu

Rekomenduojama nevykti, o esantiems – nedelsiant išvykti iš pietryčių Turkijos regionų, besiribojančių su Sirija ir Iraku. Patariama nesiartinti prie Turkijos–Sirijos pasienio zonos arčiau kaip 10 kilometrų atstumu.

Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojama nevykti į šias Turkijos provincijas dėl teroristinių aktų pavojaus:

  • Chatajaus (Hatay)
  • Kiliso (Kilis)
  • Gaziantepo (Gaziantep)
  • Šanliurfos (Urfa)
  • Mardino (Mardin)
  • Širnako (Širnak)
  • Chakario (Hakkari) provinciją, besiribojančią su Iraku
  • Dijarbakyro (Diyarbakir) provinciją dėl joje besitęsiančių susirėmimų tarp Turkijos karinių pajėgų bei PKK teroristinės organizacijos grupuočių.

Visus šiose Turkijos provincijose esančius Lietuvos piliečius URM ragina elgtis itin atsargiai ir dar neužsiregistravusius – užsiregistruoti Užsienio reikalų ministerijos kelionių registracijos sistemoje.

15min nuotr./Turkijos pajėgos įsiveržė į Sirijos Rytus
15min nuotr./Turkijos pajėgos įsiveržė į Sirijos Rytus

Specifinių patarimų esantiems populiariuose kurortuose – Antalijoje, Bodrume ir kt. – nėra nurodoma.

Informuojama, kad rekomenduojama stebėti saugumo situaciją vietoje, vengti masinio susibūrimo vietų, ypač demonstracijų, itin apdairiai elgtis prekybos centruose, viešajame transporte ir išlikti budriems. „Taip pat rekomenduojame atidžiai sekti vietos valdžios institucijų, viešbučio ar turizmo agentūros rekomendacijas bei nurodymus ir jais vadovautis“, – rašoma rekomendacijose.

Anot URM, terorizmo išpuolių grėsmė Turkijoje išlieka, kurie dažniausiai įvyksta šalies pietryčiuose. Išpuoliai dažniausiai yra nukreipti prieš Turkijos valdžios institucijas ir pareigūnus, taip pat civilius gyventojus.

Didžiuosiuose miestuose ir pagrindiniuose keliuose Turkijos policijos pareigūnai gali sustabdyti transporto priemones siekdami atlikti asmens dokumentų patikrą. „Siūlome su savimi visada turėti asmens dokumentus“, – rekomenduoja URM.

Tuo tarpu į Siriją Lietuvos URM rekomenduoja išvis nevažiuoti. „Visiems Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojama nevykti į šalį, esantiems Sirijoje rekomenduojama nedelsiant išvykti“, – rašoma rekomendacijose.

Turkija trečiadienį pradėjo didelio masto puolimą prieš kurdų kontroliuojamus rajonus Sirijos šiaurės rytuose ir po intensyvaus bombardavimo surengė sausumos puolimą, kuriam sąlygas sudarė JAV karių atitraukimas. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius