Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: mažėja raudona zona

Nuo pirmadienio, rugsėjo 27 d., kas savaitę skelbiamame paveiktų šalių sąraše raudoną zoną paliko net trys šalys – Danija, Suomija, Liuksemburgas, ir dvi teritorijos – Maljorka (Ispanija) ir Reunjonas (Prancūzija). Kartu su iš žalios zonos perėjusia Čekija, jos papildė geltoną zoną. Tai reiškia, kad iš jų atvykusiems nuo COVID-19 ligos nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems asmenims izoliuotis nereikės, tačiau jie turės išsitirti prieš ir po atvykimo, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugsėjo 23 d.
Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugsėjo 23 d. / 123rf.com/ECDC nuotr.

Tačiau raudoną zoną papildė Slovakija, iš kurios nuo pirmadienio atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems asmenims bus privalomas tyrimas prieš kelionę ir 10 dienų izoliacija atvykus.

Žalioje zonoje lieka vienintelė šalis Lenkija. Atvykstantieji ar grįžtantieji iš jos keliautojai dar iki atvykimo turės testuotis.

ECDC iliustr./Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugsėjo 23 d.
ECDC iliustr./Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugsėjo 23 d.

Zona

NVSC anketa

Izoliacija*

COVID-19 tyrimas*

Ne anksčiau nei 48 val. iki kelionės pradžios

10 dienų

PGR ne anksčiau 72 val. iki atvykimo arba antigeno testas ne anksčiau 48 val. iki atvykimo

Raudona ir pilka

Taip

Taip

Taip

Geltona

Taip

Ne

Taip ir pakartotinis PGR tyrimas 3–5 dieną po atvykimo

Žalia

Taip

Ne

Taip

* Izoliacija ir tyrimas nereikalingas paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą arba persirgusiems asmenims

Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir įsigalioja artimiausią pirmadienį. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) žemėlapiais, užsienio valstybės yra skirstomos į skirtingų spalvų zonas, kurioms galioja atitinkami reikalavimai. Lietuvoje sudaromame paveiktų šalių sąraše šalis priskiriama konkrečios spalvos grupei pagal labiausiai paveikto šalies regiono spalvą. Trečiosios šalys, kurios neteikia duomenų ECDC, patenka į pilkąją zoną.

COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašas (galioja rugsėjo 27–spalio 3 d.)

Šalis (teritorija)

Taikomi reikalavimai keliautojams

Šalys, priskiriamos raudonai ir pilkai zonai

Europos ekonominės erdvės šalys

Prieš atvykstant į Lietuvą, ne anksčiau, nei 48 val. iki kelionės pradžios, privaloma užpildyti anketą ir gautą patvirtinimą (QR kodą) pateikti vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę arba, jeigu vykstama savo transportu, NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos Respublikos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenys: vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai turi užsiregistruoti ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį, išskyrus, kai keliaujama keleiviniu transportu.

Keleivio anketos nereikia pildyti kruizinių laivų keleiviams, jeigu laivo įgula NVSC pateikia Jūrinę sveikatos deklaraciją, vadovaujantis Tarptautinėmis sveikatos priežiūros taisyklėmis ir NVSC medicininės-karantininės kontrolės taisyklėmis.

Privalomas tyrimas dėl COVID-19 (pripažįstamas PGR arba antigeno testas, serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas). Tyrimas nereikalingas paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą arba persirgusiems asmenims, yra ir kitų išimčių, kurios skelbiamos čia https://nvsc.lrv.lt/isimtys.

PGR tyrimas dėl COVID-19 turi būti atliktas ne seniau nei prieš 72 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas, antigeno testas turi būti atliktas ne seniau nei prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas. Neigiamą tyrimo rezultatą įrodantį dokumentą prieš kelionę privaloma pateikti vežėjui. Testą dėl COVID-19 bus privaloma turėti asmenims nuo 16 metų imtinai. Užsieniečiai, vežėjų transportu atvykstantys į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių, neturi vežėjui pateikti neigiamo tyrimo atsakymo, tačiau privalo per 24 valandas nuo atvykimo užsiregistruoti tyrimui Lietuvoje.

Išimtis taikoma keliaujantiems savo transporto priemone asmenims, kurie turi turėti ne seniau nei prieš 72 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto PGR tyrimo neigiamą atsakymą arba ne seniau nei prieš 48 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto antigeno tyrimo neigiamą atsakymą arba per 24 val. nuo atvykimo turi registruotis ir atlikti tyrimą Lietuvoje.

Pasienio darbuotojai, kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną, asmenys, vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai, turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįždami ar atvykdami į Lietuvą atliktą tyrimą dėl COVID-19 ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą, jei vyksta savo transportu.

Privaloma 10 dienų izoliacija (izoliuotis nereikia paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą arba persirgusiems asmenims, yra ir kitų išimčių, kurios skelbiamos čia: https://nvsc.lrv.lt/isimtys):

  • galima pasivaikščioti lauke, bet nenutolti toliau kaip 1 km nuo izoliavimo vietos ir privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Draudžiama lankytis žmonių susibūrimo vietose;

  • gyvenant su kitais asmenimis reikia izoliuotis atskirame kambaryje, tačiau kartu gyvenantiems asmenims izoliuotis nereikia;

  • būtina laikytis kitų izoliacijos reikalavimų.

Izoliacijos laiką galima sutrumpinti ne anksčiau kaip 7-ą izoliacijos dieną atlikus COVID-19 (PGR) tyrimą mobiliame punkte arba savo lėšomis ir gavus neigiamą rezultatą.

Jeigu paskiepyti asmenys izoliuojasi dėl to, kad atvykimo į Lietuvą dieną nebuvo praėjęs 14 dienų terminas po vakcinacijos, jie gali susitrumpinti izoliacijos laikotarpį suėjus 14 dienų po vakcinos dozės suleidimo, kai asmuo buvo paskiepytas:

antra vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės;
viena vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos dozė;
bent viena vakcinos doze, kai vakcina suleista asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu.

Apie tai, kad suėjo 14 dienų po vakcinacijos, prašome pranešti NVSC užpildant elektroninę formą adresu nvsc.lrv.lt/sutrumpinti.

Asmenims, kuriems buvo sutrumpinta izoliacija arba yra taikomos izoliacijos išimtys, 14 dienų nuo atvykimo į Lietuvą reikės riboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių. Dirbantiems asmenims rekomenduojama tik nuvykti į darbą ir namus, jei nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Bendraujant su kitais asmenimis, išlieka reikalavimas dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, taip pat laikytis saugaus atstumo ir kitų bendrųjų COVID-19 prevencijos priemonių.

Izoliacijos vietą, gavus NVSC leidimą, galima palikti

  • vykstant į kitą izoliavimo vietą, jei asmuo dėl pagrįstų priežasčių ją turi pakeisti (ne daugiau kaip 2 kartus izoliacijos laikotarpiu).

Izoliacijos vietą, informavus NVSC, galima palikti:

  • kai asmuo turi laikyti brandos egzaminą pakartotinėje sesijoje. Jie turi laikytis specialių sąlygų;

  • išvykti iš Lietuvos ir palikti izoliacijos vietą nepraėjus izoliavimo laikotarpiui, informavus NVSC, galima asmenims, gyvenantiems ar dirbantiems užsienyje ar kai būtina išvykti sveikatos priežiūros tikslais.

Izoliacijos vietą galima palikti be NVSC informavimo:

  • organizuojant artimo žmogaus laidotuves, palaikų pargabenimą ir (arba) dalyvauti artimo žmogaus šermenyse/laidotuvėse arba lankyti terminalinės būklės pacientų;

  • vykstant į gydymo įstaigą ėminių iš nosiaryklės ir ryklės dėl COVID-19 tyrimo;

  • vykstant į gydymo įstaigą sveikatos priežiūros paslaugoms gauti;

  • vežant savimi negalintį pasirūpinti asmenį į gydymo įstaigą sveikatos priežiūros paslaugoms gauti;

  • asmenis, kurie turi vykti į teisiniams reikalams tvarkyti būtiną vietą;

  • asmenims, kurie turi dalyvauti savo vestuvėse;

  • aukšto meistriškumo sportininkams, aukšto meistriškumo sporto specialistams, aukšto meistriškumo sporto instruktoriams, sporto medicinos personalui, vykstančiam į aukšto meistriškumo sporto pratybas, treniruočių stovyklas, varžybas ir su jų sporto veikla susijusias institucijas ar įstaigas;

  • asmenims, turintiems nuvykti į valstybės institucijas, įstaigas ir organizacijas jų kvietimu ar teisiniams reikalams tvarkyti būtiną vietą;

  • iš anksto užsiregistravus Karštąja COVID-19 linija telefono numeriu 1808 arba užregistravus NVSC nuvykti į mobilųjį punktą ėminių iš nosiaryklės ir ryklės dėl COVID-19 ištyrimo ar nuvežant ten savimi pasirūpinti negalintį asmenį;

  • keliautojams, kai turi vykti vakcinuotis paskirtu laiku antrąja COVID-19 vakcinos doze;

  • ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, kai turi vykti vakcinuotis paskirtu laiku – bet kuria vakcinos doze.

Sąraše nurodytų kategorijų darbuotojai, kurių kelionės tikslas susijęs su darbo funkcijų vykdymu (trečiųjų šalių piliečiams, atvykstantiems į Lietuvos Respubliką darbo funkcijų vykdymui atskiru atitinkamos valdymo srities ministro leidimu), kai atvykus į Lietuvą atliekamas PGR tyrimas ir gaunamas neigiamas PGR tyrimo rezultatas, gali palikti izoliavimo vietą ir darbo metu nuvykti į darbo ar verslo reikalams tvarkyti būtiną vietą.

Airija

Austrijos Respublika

Belgijos Karalystė

Bulgarijos Respublika

Estijos Respublika

Graikijos Respublika (įskaitant Kretą, Rodą, Santorinį, Korfu, Kefaloniją, Zakintą, Tasą)

Ispanijos Karalystė (išskyrus Maljorką Tenerifę ir Gran Kanariją)

Italijos Respublika

Kipro Respublika

Kroatijos Respublika

Latvijos Respublika

Lichtenšteino Kunigaikštystė

Nyderlandų Karalystė

Norvegijos Karalystė

Prancūzijos Respublika (išskyrus Majotą ir Reunjoną)

Rumunija

Slovakijos Respublika

Slovėnijos Respublika

Šveicarijos Konfederacija

Vokietijos Federacinė Respublika

Kitos šalys

Afganistano Islamo Respublika

Albanijos Respublika

Alžyro Liaudies Demokratinė Respublika

Amerikos Samoa*

Andoros Kunigaikštystė

Angolos Respublika

Antigva ir Barbuda

Argentinos Respublika

Armėnijos Respublika

Aruba*

Australija

Azerbaidžano Respublika

Bahamų Sandrauga

Bahreino Karalystė

Baltarusijos Respublika

Bangladešo Liaudies Respublika

Barbadosas

Belizas

Benino Respublika

Bermuda*

Bisau Gvinėjos Respublika

Bolivijos Daugiatautė Valstybė

Botsvanos Respublika

Bosnija ir Hercegovina

Brazilijos Federacinė Respublika

Brunėjaus Darusalamas

Burkina Fasas

Burundžio Respublika

Butano Karalystė

Centrinė Afrikos Respublika

Čado Respublika

Čilės Respublika

Dominikos Sandrauga

Dominikos Respublika

Dramblio Kaulo Kranto Respublika

Džibučio Respublika

Egipto Arabų Respublika

Ekvadoro Respublika

Eritrėjos Valstybė

Esvatinio Karalystė

Etiopijos Federacinė Demokratinė Respublika

Fidžio Respublika

Filipinų Respublika

Gabono Respublika

Gajanos Respublika

Gambijos Respublika

Ganos Respublika

Gibraltaras*

Grenada

Guamas*

Gvatemalos Respublika

Gvinėjos Respublika

Haičio Respublika

Hondūro Respublika

Indijos Respublika

Indonezijos Respublika

Irako Respublika

Irano Islamo Respublika

Izraelio Valstybė

Jamaika

Japonija

Jemeno Respublika

Jordanijos Hašimitų Karalystė

Juodkalnija

Jungtinės Amerikos Valstijos

Jungtiniai Arabų Emyratai

Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė

Kaimanų salos*

Kalėdų sala*

Kambodžos Karalystė

Kamerūno Respublika

Kanada

Kataro Valstybė

Kazachstano Respublika

Kenijos Respublika

Kinijos Liaudies Respublika

Kirgizijos Respublika

Kiurasao*

Kolumbijos Respublika

Komorų Sąjunga

Kongo Demokratinė Respublika

Kongo Respublika

Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika

Korėjos Respublika

Kosovo Respublika*

Kosta Rikos Respublika

Kubos Respublika

Kuko salos*

Kuveito Valstybė

Laoso Liaudies Demokratinė Respublika

Lesoto Karalystė

Libano Respublika

Liberijos Respublika

Libijos Valstybė

Madagaskaro Demokratinė Respublika

Malaizija

Malavio Respublika

Maldyvų Respublika

Malio Respublika

Maroko Karalystė

Maršalo Salų Respublika

Mauricijaus Respublika

Mauritanijos Islamo Respublika

Meksikos Jungtinės Valstijos

Mianmaro Sąjungos Respublika

Mikronezijos Federacinės Valstijos

Moldovos Respublika

Monako Kunigaikštystė

Mongolija

Montseratas*

Mozambiko Respublika

Namibijos Respublika

Naujoji Zelandija

Nauru Respublika

Nepalo Federacinė Demokratinė Respublika

Nigerijos Federacinė Respublika

Nigerio Respublika

Nikaragvos Respublika

Omano Sultonatas

Pakistano Islamo Respublika

Palestina*

Panamos Respublika

Papua Naujosios Gvinėjos Nepriklausomoji Valstybė

Paragvajaus Respublika

Peru Respublika

Pietų Afrikos Respublika

Pietų Sudano Respublika

Prancūzijos Polinezija*

Puerto Riko Sandrauga*

Pusiaujo Gvinėjos Respublika

Ruandos Respublika

Rusijos Federacija

Sakartvelas

Saliamono salos

Salvadoro Respublika

Samoa Nepriklausomoji Valstybė

San Marino Respublika

San Tomė ir Prinsipės Demokratinė Respublika

Saudo Arabijos Karalystė

Seišelių Respublika

Senegalo Respublika

Sent Kitsas ir Nevis

Sent Lusija

Sent Vinsentas ir Grenadinai

Serbijos Respublika

Siera Leonės Respublika

Singapūro Respublika

Sirijos Arabų Respublika

Somalio Federacinė Respublika

Sudano Respublika

Surinamo Respublika

Šiaurės Makedonijos Respublika

Šri Lankos Demokratinė Socialistinė Respublika

Šventasis Sostas (Vatikano Miesto Valstybė)*

Tadžikistano Respublika

Tailando Karalystė

Taivanas*

Tanzanijos Jungtinė Respublika

Terksas ir Kaikosas*

Togo Respublika

Tongos Karalystė

Trinidado ir Tobago Respublika

Tuniso Respublika

Turkijos Respublika

Turkmėnistanas

Tuvalu

Ugandos Respublika

Ukraina

Urugvajaus Rytų Respublika

Uzbekistano Respublika

Vanuatu Respublika

Venesuelos Bolivaro Respublika

Vietnamo Socialistinė Respublika

Zambijos Respublika

Zimbabvės Respublika

Žaliojo Kyšulio Respublika

Šalys, priskiriamos geltonai zonai

Čekijos Respublika

Danijos Karalystė

Prieš atvykstant į Lietuvą, ne anksčiau, nei 48 val. iki kelionės pradžios, privaloma užpildyti anketą ir gautą patvirtinimą (QR kodą) pateikti vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę arba, jeigu vykstama savo transportu, NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos Respublikos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenys: vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai turi užsiregistruoti ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį, išskyrus, kai keliaujama keleiviniu transportu.

Keleivio anketos nereikia pildyti kruizinių laivų keleiviams, jeigu laivo įgula NVSC pateikia Jūrinę sveikatos deklaraciją, vadovaujantis Tarptautinėmis sveikatos priežiūros taisyklėmis ir NVSC medicininės-karantininės kontrolės taisyklėmis.

Privalomas tyrimas dėl COVID-19 (pripažįstamas PGR arba antigeno testas, serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas). Tyrimas nereikalingas paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą ir persirgusiems asmenims, yra ir kitų išimčių, kurios skelbiamos čia https://nvsc.lrv.lt/isimtys.

PGR tyrimas dėl COVID-19 turi būti atliktas ne seniau nei prieš 72 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas, antigeno testas turi būti atliktas ne seniau nei prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas. Neigiamą tyrimo rezultatą įrodantį dokumentą prieš kelionę privaloma pateikti vežėjui. Testą dėl COVID-19 bus privaloma turėti asmenims nuo 16 metų imtinai. Užsieniečiai, vežėjų transportu atvykstantys į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių, neturi vežėjui pateikti neigiamo tyrimo atsakymo, tačiau privalo per 24 valandas nuo atvykimo užsiregistruoti tyrimui Lietuvoje.

Išimtis taikoma keliaujantiems savo transporto priemone asmenims, kurie turi turėti ne seniau nei prieš 72 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto PGR tyrimo neigiamą atsakymą arba ne seniau nei prieš 48 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto antigeno tyrimo neigiamą atsakymą arba per 24 val. nuo atvykimo turi registruotis ir atlikti tyrimą Lietuvoje.

Pasienio darbuotojai, kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną, asmenys, vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai, turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą dėl COVID-19 ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą, jei vyksta savo transportu.

Privalomas antras tyrimas dėl COVID-19, kuris turi būti atliktas 3-5 dieną po atvykimo. Registruotis reikia Karštosios linijos interneto svetainėje www.1808.lt arba trumpuoju numeriu 1808. Reikalavimas atlikti tyrimą netaikomas COVID-19 liga persirgusiems arba nuo šios ligos pilnai paskiepytiems žmonėms, oficialių delegacijų nariams ir vaikams iki 12 metų.

Izoliacija netaikoma.

Islandijos Respublika

Ispanijos Karalystė (tik Maljorka, Tenerifė ir Gran Kanarija)

Liuksemburgo Didžioji Hercogystė

Maltos Respublika

Prancūzijos Respublika (tik Majotas ir Reunjonas)

Portugalijos Respublika (įskaitant Madeirą)

Suomijos Respublika

Švedijos Karalystė

Vengrijos Respublika

Šalys, priskiriamos žaliai zonai

Lenkijos Respublika

Prieš atvykstant į Lietuvą, ne anksčiau, nei 48 val. iki kelionės pradžios, privaloma užpildyti anketą ir gautą patvirtinimą (QR kodą) pateikti vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę arba, jeigu vykstama savo transportu, NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos Respublikos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenys: vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai turi užsiregistruoti ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį, išskyrus, kai keliaujama keleiviniu transportu.

Keleivio anketos nereikia pildyti kruizinių laivų keleiviams, jeigu laivo įgula NVSC pateikia Jūrinę sveikatos deklaraciją, vadovaujantis Tarptautinėmis sveikatos priežiūros taisyklėmis ir NVSC medicininės-karantininės kontrolės taisyklėmis.

Privalomas tyrimas dėl COVID-19 (pripažįstamas PGR arba antigeno testas, serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas). Tyrimas nereikalingas paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą ir persirgusiems asmenims, yra ir kitų išimčių, kurios skelbiamos čia https://nvsc.lrv.lt/isimtys.

PGR tyrimas dėl COVID-19 turi būti atliktas ne seniau nei prieš 72 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas, antigeno testas turi būti atliktas ne seniau nei prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas. Neigiamą tyrimo rezultatą įrodantį dokumentą prieš kelionę privaloma pateikti vežėjui. Testą dėl COVID-19 bus privaloma turėti asmenims nuo 16 metų imtinai. Užsieniečiai, vežėjų transportu atvykstantys į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių, neturi vežėjui pateikti neigiamo tyrimo atsakymo, tačiau privalo per 24 valandas nuo atvykimo užsiregistruoti tyrimui Lietuvoje.

Išimtis taikoma keliaujantiems savo transporto priemone asmenims, kurie turi turėti ne seniau nei prieš 72 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto PGR tyrimo neigiamą atsakymą arba ne seniau nei prieš 48 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą atlikto antigeno tyrimo neigiamą atsakymą arba per 24 val. nuo atvykimo turi registruotis ir atlikti tyrimą Lietuvoje.

Pasienio darbuotojai, kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną, asmenys, vykstantys darbo reikalais, mokiniai ir juos į ugdymo įstaigą vežantys asmenys, studentai ir stažuotojai, turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą dėl COVID-19 ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą, jei vyksta savo transportu.

Izoliacija netaikoma.

* Teritorijos, nesančios JT narėmis

IŠIMTYS DĖL TYRIMŲ IR IZOLIACIJOS (galioja rugsėjo 27–spalio 3 d.)

Reikalavimai dėl izoliacijos nėra taikomi, tačiau tyrimas dėl COVID-19 yra privalomas

  • asmenims, atvykusiems iš šalių, priskiriamų geltonos ar žalios spalvos zonai;

Toliau išvardytiems asmenims išimtys dėl izoliacijos taikomos tik tuomet, jeigu jų kelionės tikslas susijęs su darbo funkcijų vykdymu:

  • asmenims, kurie naudojasi imunitetais ir privilegijomis pagal 1961 m. Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių, 1963 m. Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių, taip pat pagal kitas Lietuvos tarptautines sutartis ir teisės aktus, jų šeimos nariams (sutuoktiniui arba partneriui, asmens ir (ar) sutuoktinio arba partnerio vaikams (įvaikiams), tėvams (įtėviams), globėjams) (toliau – šeimos nariai), kitiems jų artimiesiems giminaičiams ir juos aptarnaujančiam personalui, oficialių delegacijų nariams, taip pat diplomatams ir diplomatines atstovybes aptarnaujančiam personalui;

  • NATO ir NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui bei jų šeimos nariams ir kitiems jų artimiesiems giminaičiams, taip pat tikrosios karo tarnybos kariams;

  • pareigūnams, vykdantiems ekstradicijos, asmenų perdavimo ar perėmimo užduotis;

  • užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvos žvalgybos institucijas su nacionalinio saugumo užtikrinimu susijusiais tikslais, atitinkamai Lietuvos krašto apsaugos ministro ar Lietuvos valstybės saugumo departamento direktoriaus leidimu;

  • sveikatos priežiūros specialistams;

  • pasienio darbuotojams, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantiems Lietuvos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenims, vykstantiems darbo reikalais, mokiniams ir juos į ugdymo įstaigą vežantiems asmenims, studentams ir stažuotojams;

  • jūrininkams, išskyrus įgulų narius, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais;

  • aukšto meistriškumo sportininkams, aukšto meistriškumo sporto specialistams, aukšto meistriškumo sporto instruktoriams, sporto medicinos personalo darbuotojams, dalyvaujantiems tarptautiniuose turnyruose, kurių organizavimui nustatytos ir patvirtintos atskiros tarptautinės taisyklės dėl COVID-19 pandemijos valdymo;

  • iš Baltarusijos grįžusiems Lietuvos piliečiams – mokytojams, vykdantiems lituanistinį švietimą mokyklose Baltarusijoje bei dvasininkams, vykdantiems sielovadinį darbą Baltarusijoje;

  • Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR vidaus reikalų ministerijos Aviacijos valdybos darbuotojams.

Į Lietuvą atvykstantiems asmenims reikalavimas dėl izoliacijos ir testo nėra taikomas

  • tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, kai Lietuvoje užtikrinami tik būtinieji sustojimai (degalų papildymui, higienos poreikių užtikrinimui ir pan.). Ši išimtis taikoma, kai kelionės tikslas nebūtinai susijęs su darbo funkcijų vykdymu;

  • turintiems asmens sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų iki grįžimo/atvykimo į Lietuvos Respubliką. Siekiant pasinaudoti izoliacijos išimtimi, gydymo įstaigos dokumento nereikia, jei asmeniui COVID-19 diagnozuotas Lietuvoje ir duomenys pateikti Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje. Tuo tarpu norint pasinaudoti išimtimi dėl testavimo, gydymo įstaigos dokumento, persirgus Lietuvoje, pateikti nereikia, jei į Lietuvą grįžtama savo transportu. Ši išimtis taikoma, kai kelionės tikslas nebūtinai susijęs su darbo funkcijų vykdymu;

  • asmenims, turintiems gydymo įstaigos dokumentą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmens skiepijimas viena iš nurodytų COVID-19 vakcinų („COVID-19 Vaccine Janssen“, „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“) pagal valstybės, kurioje buvo atlikta vakcinacija, kompetentingos institucijos patvirtintą skiepijimo schemą yra baigtas, jeigu po COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinos dozės suleidimo yra praėję ne mažiau kaip 14 dienų ir asmuo buvo paskiepytas:

    • antra vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės;

    • viena vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos dozė;

    • bent viena vakcinos doze, kai vakcina suleista asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu.

  • oficialių delegacijų nariams, tiek keliaujant vežėjų transportu, tiek kitais būdais;

  • tyrimo dėl COVID-19 rezultatai bei vakcinaciją ar persirgimą įrodantys dokumentai turi būti pateikti viena iš Europos sąjungos oficialių kalbų.

Reikalavimas dėl testo atlikimo prieš atvykstant į Lietuvą netaikomas, tačiau izoliacija yra privaloma

  • užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro leidimu (tokie asmenys privalo per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką kreiptis į Karštąją koronaviruso liniją tel. numeriu 1808 ar COVID-19 tyrimus atliekančią įstaigą ir užsiregistruoti COVID-19 tyrimo atlikimui bei paskirtu laiku atlikti tyrimą).

Užsieniečiams, atvykstantiems vežėjų transportu į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro leidimu testo atsivežti nereikia (tokie asmenys privalo per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką kreiptis į Karštąją koronaviruso liniją tel. numeriu 1808 ar COVID-19 tyrimus atliekančią įstaigą ir užsiregistruoti COVID-19 tyrimo atlikimui bei paskirtu laiku atlikti tyrimą).

Reikalavimai dėl testo ir izoliavimo ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, bei taikomos išimtys

Ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis (kai jų kelionės tikslas susijęs su darbo funkcijų vykdymu):

  • reikalavimai dėl testo:

    • jei planuojamas buvimo Lietuvoje laikas yra trumpesnis nei 24 val. testo nereikia (bet jei vežėjas paliko transporto priemonę kitoje šalyje ir skrenda į LT lėktuvu kaip keleivis - testas reikalingas prieš patenkant į lėktuvą, kaip ir kitiems keleiviams)

    • testas reikalingas, jei iš anksto žinoma, kad buvimo Lietuvos teritorijoje laikas yra ilgesnis, nei 24 val. (ekipažų ir įgulų nariai, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais ir atvyksta vežėjų transportu turi atsivežti testą; kiti ekipažų ir įgulų nariai, atvykstantys kitais būdais – gali arba tyrimą atsivežti, arba pasidaryti LT)

    • jei tokie asmenys lieka LT ilgiau nei 24 val. neplanuotai (išskyrus atvejus, kai dėl objektyvių aplinkybių, pavyzdžiui, procedūrų muitinėje, pasienyje ar pan., asmuo neplanuotai užtruko ilgiau), jiems reikia registruotis tyrimui per 24 val.

  • izoliacijos reikalavimai:

    • izoliacija privaloma nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką iki išvykimo iš jos teritorijos dienos, bet ne ilgiau kaip 10 dienų nuo grįžimo/atvykimo (izoliacijos terminą galima susitrumpinti, 7 izoliacijos dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą)

    • izoliacija netaikoma, kai jie:

  • pristato krovinį ar atvyksta jo pasiimti nelikdami Lietuvos Respublikoje ar vyksta tranzitu per Lietuvos Respubliką;

  • vyksta darbo reikalais į Baltarusiją, Estiją, Latviją, Lenkiją ar Kaliningrado sritį, grįžta į per Lietuvą 24 val. ir kitoje šalyje neturi artimų kontaktų.

Reikalavimai vaikams

  • vaikams iki 16 m. nėra reikalavimo prieš atvykstant į Lietuvos Respubliką turėti neigiamą tyrimo atsakymą;

  • vaikams iki 12 metų, atvykusiems iš raudonai ir pilkai zonai priskiriamų šalių, izoliacija netaikoma. Jeigu kartu su vaiku keliavusiems asmenims yra privaloma izoliacija, rekomenduojama tokiems vaikams nelankyti ugdymo įstaigos kartu keliavusių asmenų izoliacijos laikotarpiu;

  • vyresniems vaikams (nuo 12 iki 16 metų), atvykusiems iš raudonai ir pilkai zonai priskiriamų šalių, izoliacija netaikoma tuo atveju, jeigu jie turi ne anksčiau nei 72 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikto SARS-CoV-2 PGR tyrimo arba ne anksčiau nei 48 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikto antigeno testo neigiamą rezultatą. Jei tyrimas atliekamas Lietuvoje, privaloma izoliuotis iki tyrimo rezultato gavimo;

  • vyresniems vaikams (nuo 12 iki 16 metų), atvykusiems iš geltonai zonai priskiriamų šalių, privalomas PGR tyrimas, kuris turi būti atliktas 3–5 dieną po atvykimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius