-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos kitaip – populiarėja atostogos ne tik kūnui, bet ir sielai

Jei prieš dešimt metų kas pasakydavo, kad važiuoja į jogos ar detoksikacijos stovyklą, dauguma tik pasukiodavo pirštą prie smilkinio ar mažų mažiausiai pagalvodavo: „Ir ko tie žmonės tik neprisigalvoja...“ Visgi dabar jogos ar meditacijos stovykla Himalajuose, lieknėjimo ar organizmo valymo atostogos Indijoje, moterims skirtos atostogos Gvatemaloje ar prabangių SPA ritualų savaitė Indonezijoje nieko nebestebina.
Balis: aukojimo ceremonija
Balis: aukojimo ceremonija / „Travel Planet“ nuotr.

Jei kada po atostogų jautėtės pavargę, galbūt ir jums vertėtų pagalvoti apie kitokią kelionę. Kelionę, kurios metu ne tik geriau pažinsite savo vidinį pasaulį, bet ir palepinsite savo kūną sveikatos ir grožio procedūromis.

Moterims skirtų kelionių užuomazgos – Senovės Romoje

Nors sakoma, kad SPA ir visos sveikatinimosi kelionės yra šio amžiaus atradimas, užuomazgų galime ieškoti Senovės Romoje, kuri perėmė vandens procedūrų patirtį iš graikų. Jokia kita didžioji civilizacija taip aistringai nesimėgavo pirtimis kaip romėnai. Ėjimas į pirtį jiems buvo svarbiausias dienos įvykis. Į pirtį eidavo ne tik prakaito nuplauti, bet ir gydyti ligas, masažų bei atsipalaiduoti. Ilgą laiką vyrai ir moterys pirtyse prausdavosi atskirai. Paprastai daugiau laiko čia praleisdavo vyrai, nes pirtys jiems buvo ne tik prausimosi vieta, bet ir svarbi politinių diskusijų ir bendravimo šventovė.

Galima juokauti, kad šiandien itin populiarėjančių moterims skirtų kelionių idėja buvo nusižiūrėta nuo senovės romėnų tradicijos. Žinoma, pamažu atsiranda ir vyrams skirtų kelionių, kurių metų stiprinama vyriška energija ar valia, tačiau šiuo metu aktyvesnės moterys, kurios ieško būdų ištrūkti iš nuolatinio bėgimo ir susigrąžinti jėgas.

„Travel Planet“ nuotr./Moteriškumo pamokos Balyje
„Travel Planet“ nuotr./Moteriškumo pamokos Balyje

Svarbu ne tik kur, bet ir su kuo

Jei apsisprendėte išbandyti atsinaujinimo atostogas, labai svarbu nuspręsti, kokios jos bus, kur norėtumėte nukeliauti ir su kuo. Jei rinksitės pagal lektorę, būtinai pasidomėkite jos patirtimi, paklausykite jos interviu, nes tokiose kelionėse labai svarbus žmogiškasis faktorius. Lektorė turi patikti kaip asmenybė, kad ja galėtumėte tikėti ir pasitikėti. Atostogos su charizmatiška pokyčių konsultante gali vykti bet kur, net ir Labanoro girioje. Tačiau, žinoma, maloniau ir lengviau įsisavinti naują informaciją ten, kur šilta, o akis džiugina žydras vanduo, žydinčios gėlės, balto smėlio paplūdimiai ar galingi kalnai.

Tarp žinomiausių lektorių vardų – įvairias asmeninio tobulėjimo technikas praktikuojanti Leonora Blekaitytė, vadinama Be You, taip pat Zuzana Bardovskaja, patyriminių ir transformuojančių kelionių organizatorė.

Tiesa, jei intensyvioms dvasinėms praktikoms su lektoriumi dar nesijaučiate pasiruošusi, paprasčiausia rinktis atsinaujinimo kelionę pagal šalį. Populiariausios kryptys nesikeičia jau ilgus metus: lyderiauja Indija ir Indonezija, o jei konkrečiau – Balio sala. Pakanka pasirinkti gerą SPA centrą, kuriame gausite individualią atsinaujinimo ir apsivalymo programą, praktikuosite jogą ir, žinoma, atstatysite jėgas su gydančiais bei atpalaiduojančiais masažais.

„Travel Planet“ nuotr./Atsiduoti SPA procedūroms
„Travel Planet“ nuotr./Atsiduoti SPA procedūroms

Atsinaujinimas pagal 5000 metų senumo gyvenimo meno tradicijas

Indija vis dar skamba tarsi magiškas burtažodis, kuris vieniems kelia šiurpą, o kitiems susižavėjimą. Visgi, kažką ši šalis turi, kad daugelis ten pabuvę grįžta pasikeitę – besišypsantys, atsipalaidavę ir išmokę ar bent pradėję mokytis viską priimti paprasčiau. Tokia indiška gyvenimo filosofija skamba labai paprastai, bet mums, vakariečiams, ji yra neįprasta, nes nuo pat mažens buvome mokyti siekti vis daugiau ir daugiau, o tai verčia mus nuolat skubėti ir patirti emocinę įtampą.

Indiška gyvenimo filosofija glaudžiai susijusi su ajurvedos tradicija, kuri rūpinasi žmogaus sielos, dvasios ir kūno harmonija. Vadovaudamasi šiuo požiūriu, ajurveda į sveikatą žvelgia labai plačiai, todėl žmogų gydo vaistažolėmis, joga, meditacija ar pančakarma – organizmo valymo procedūra, kurios metu šalinami toksinai ir žalingi proto bei dvasios impulsai.

„Mums įprasta valyti namus, siurbti kilimus, valyti langus, tačiau dažnai pamirštame, kad mūsų organizmui reikia to paties. Ajurvedinės atostogos Indijoje ir yra viso mūsų kūno ir proto valymas. Šiandien mums to ypač reikia, nes užsiteršiame cheminiais priedais, gaunamais su maistu, neigiamomis emocijomis bei informacijos pertekliumi“, – sako Eglė Janulevičiūtė Raie Dey, „Travel Planet“ kelionių vadovė ir organizatorė Indijoje.

Pasak Eglės, žmonės į Indiją atvažiuoja vedami skirtingų tikslų. Vieni nori išsigydyti įsisenėjusias ar lėtines ligas, kiti – atsikratyti nereikalingo svorio, trečius kamuoja stresas ir nemiga, o ketvirti nori atjaunėti ir atstatyti jėgas. Priklausomai nuo savijautos ir tikslų, ajurvedos gydytojas parenka pančakarmos procedūras. Pančakarma dažniausiai susideda iš gyvenimo būdo suderinimo su gamtos ritmu ir sezoniškumu, dietos, nosies valymo, vaistažolių pirties ar vonios, masažo ar kitos kosmetologinės procedūros ir lydyto sviesto (ghi) vartojimo.

„Travel Planet“ nuotr./Indija: Kerala
„Travel Planet“ nuotr./Indija: Kerala

Kai sergama rimtesnėmis ligomis, gali būti skiriamas virškinimo sistemos valymas sukeliant vėmimą arba viduriavimą, taip pat taikomas gydymas dėlėmis. Bet kuriuo atveju, kiekvienam žmogui parenkamas tik jam reikalingų žolelių, vaisių ir prieskonių mišinys, kuris gali būti naudojamas kaip arbata, kremas ar specialus liekninančio masažo ingredientas, prasiskverbiantis į odą ir padedantis deginti riebalus.

„Ajurvedos gydytojai ligas ar kitus sutrikimus diagnozuoja pasitelkę pulso nustatymo diagnostiką, patikrinę ligonio kūno temperatūrą, akis, liežuvį, nagus, plaukus, odą, šlapimą, tačiau prieš važiuojant į tokią kelionę patarčiau pasidaryti kraujo tyrimus Lietuvoje ar pasiimti gydytojų išrašus, kad gautumėte tikslesnį gydymą“, – teigia Eglė.

Pasak „Travel Planet“ kelionių Indijoje organizatorės, kad ir kokios procedūros skiriamos, gydymas yra labai švelnus ir jis koreguojamas atsižvelgiant į žmogaus savijautą. Remiantis ajurvediniu požiūriu, gydomas ne skrandis, inkstai ar kitas konkretus organas, bet rūpinamasi viso organizmo būkle ir emocijų balansu. Juk inkstai atspindi mūsų baimes, kepenys yra susijusios su pykčiu, o plaučiai bei kvėpavimo takų ligos – su liūdesiu ir savigrauža.

„Ajurveda pas mus laikoma alternatyvia medicina, tačiau Vakarų medicinos istorija skaičiuojama tik nuo tada, kai buvo išrastas penicilinas kiek daugiau nei prieš 100 metų. Tad ji tik kūdikis, palyginti su daugiau nei 5000 metų senumo ajurvedos tradicijomis, susiformavusiomis stebint gamtą. Todėl ajurvedinis gydymas yra tarsi grįžimas į gamtą ir į save“, – sako Eglė.

123rf.com nuotr./Joga
123rf.com nuotr./Joga

Reikalinga ir informacinė detoksikacija

Populiariausia vieta ajurvedinėms atostogoms – Kerala Pietų Indijoje, kuri garsėja savo SPA centrais, 600 kilometrų ilgio pakrante, gražiais paplūdimiais ir nacionaliniais parkais. Ten geriausia važiuoti spalio–balandžio mėnesiais. Mėgstantiems kalnus ir jogą, labai tinka važiuoti į Rišikešą. Geriausias metas lankytis šioje jogos ir meditacijos mekoje Himalajų papėdėje yra kovo–spalio mėnesiais.

Sveikatinimosi programai reikėtų skirti 10–14 dienų, o norintiems viso organizmo valymo – 21 dieną, nes per tokį laikotarpį susiformuoja nauji įpročiai. Taip net ir grįžus į namus bus lengviau išlaikyti kūno, proto ir sielos harmoniją.

„Ajurveda yra gyvenimo Indijoje dalis, ypač gaji Keraloje. Ne veltui tenykščiai žmonės gyvena ilgiausiai, palyginti su kitomis Indijos vietovėmis. Pavyzdžiui, moterys Keraloje, palyginti su Šiaurės Indijos gyventojomis, gyvena net 10 metų ilgiau. Jos nelaukia, kol nebegalės pavilkti kojų. Masažas yra jei ne kasdienis, tai bent jau savaitinis ritualas. Organizmo valymas – pančakarma – taip pat yra ne vaistas susirgus, bet įprasta profilaktinė priemonė siekiant išsaugoti sveikatą“, – pasakoja „Travel Planet“ kelionių Indijoje organizatorė.

Nereikia bijoti, kad nuvykę į SPA centrą būsite ten uždaryti ir daugiau nieko nepamatysite – po pietų yra kelios valandos laisvo laiko, kurio metu galite išeiti į miestą. Vis dėlto, kaip pasakoja Eglė, kai grįžti į gamtos ritmą, keliesi ir guliesi kartu su saule, nebesinori nei žmonių, nei triukšmo... Gali atrodyti, kad jaučiamės gyvybingi ir gyvenantis visavertį gyvenimą tik tada, kai pamatome ar sužinome kažką naujo. Bet iš tikrųjų šiuo metu mums labiausiai trūksta informacinės detoksikacijos.

Laiko stabdymas varpelio skambesiu

Balio salą Indonezijoje dauguma renkasi dėl poilsio, atpalaiduojančių masažų, puikaus maisto ir užburiančio gamtos grožio. Vis dėlto, be nuostabios gamtos ir svetingų vietinių gyventojų, kelionė į Balį gali tapti nepamirštama atgaiva ir sielai. Balyje labai populiarios apsivalymo ceremonijos, atliekamos šventyklose ar kriokliuose. Sanskrito kalba sakomos maldos ir skambantys varpeliai užburia ir tiesiog sustabdo laiką. Tai nėra turistinė pramoga, o Balio salos gyventojams įprasta sielos apvalymo tradicija. Vietiniai tiki maldų ir tokių apsivalymų galia bei pasakoja daugybę istorijų, kai vanduo pakeičia spalvą, jei žmogus yra stipriai užsiteršęs negatyviomis emocijomis.

Be masažų ir apsivalymo ritualų, svarbi moterims skirtų atostogų Balyje dalis yra pažintis su turtinga vietos kultūra ir papročiais, vietinių žmonių gyvenimo būdu, šokiu, muzika ar maisto ruošimo tradicijomis. Galima pačioms pasigaminti jaunystės ir sveikatos eliksyro – šviežio kokoso aliejaus – arba išmokti kurti tradicinius aukų krepšelius, Balyje vadinamus canang, kurie yra neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis ir vidinės ramybės šaltinis.

„Travel Planet“ nuotr./Balis
„Travel Planet“ nuotr./Balis

„Balio sala jau įsitvirtino lietuvių kelionių žemėlapyje. Dalis galbūt keliauja tiesiog pažinti vietinių žmonių gyvenimo, o dalis renkasi labiau specializuotas programas tik moterims, kurių metu pažintinė programa derinama su kūno ir sielos apsivalymo praktikomis“, – teigia moterims skirtas keliones organizuojanti Kristina.

Daugiausia turistų Balio sala sulaukia gegužės–liepos mėnesiais, taip pat per Velykas ir Kalėdas. Vis dėlto rekomenduojama keliauti prieš arba iš karto po aktyviausio turistinio periodo, tai yra kovo–gegužės arba spalio–lapkričio mėnesiais, nes oras tuo metu būna toks pat geras, nors kartais gali ir palyti, tačiau kainos daug patrauklesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius