Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsiveria poilsio Juodkalnijoje galimybės – kodėl būtent ji?

Linkusiems vasaros atostogas planuoti iš anksto dabar pats darbymetis. Tačiau išsirinkti būsimos kelionės kryptį ne taip ir lengva. Šiemet kelionių organizatoriai prie lietuvių poilsinių krypčių pridėjo dar dvi – Kroatiją ir Juodkalniją. Šį kartą būtent apie pastarąją. Ką vos penktadalį Lietuvos užimanti šalis gali pasiūlyti lietuvio atostogoms?

Kelionių pasaulyje taisyklė, kad kuo mažesnė šalis, tuo daugiau turi kuo nustebinti turistus, pasitvirtina gana dažnai. Vos 14 026 kv. km besidriekianti ir tik kiek daugiau nei 600 tūkst. gyventojų turinti Juodkalnija – neabejotinai viena iš tokių.

Kalnuota, miškinga, skalaujama gražiosios Adrijos ir nusėta įvairaus laiko bei stiliaus paveldo objektais: nuo neišdildomą įspūdį paliekančio tiesiog uoloje įsprausto vienuolyno, nepakartojamų nacionalinių parkų, autentiškumu dvelkiančių miestų Kotoro ar Perasto. Taigi norintiems suderinti kvapą gniaužiančius gamtos vaizdus su kultūra ir architektūros paminklais, Juodkalnija – vienas geriausių pasirinkimų.

123rf.com nuotr./Juodkalnija
123rf.com nuotr./Juodkalnija

Tiesa, dabar ne tik tiems, kurie nori derinti šiuos du dalykus. O ir tiems, kurie neįsivaizduoja atostogų be grynojo poilsio. Mat nuo šio sezono Lietuvos kelionių organizatoriai į Juodkalniją lietuviams siūlys ne tik pažintines, bet ir poilsines keliones. Ir vis dėlto, kodėl būtent ši kryptis?

Gamta – tokia, kaip niekur kitur

Pirmiausia poilsio į Juodkalniją traukia gamtos mėgėjai. Žmonės, kurie nori atitrūkti nuo miestų šurmulio ir panirti į didingų kalnų, žalumos, Adrijos jūros skalaujamų įlankų, parkų ir fjordų sukurtą ramybę.

123rf.com nuotr./Škoderio ežeras
123rf.com nuotr./Škoderio ežeras

Juodkalnijoje įkurti 5 vienas už kitą įspūdingesni nacionaliniai parkai, tačiau daugiausia turistų dėmesio sulaukia Škoderio ežero parkas. Nuostabaus grožio ežeras skalauja ne tik Juodkalnijos krantus, pastaroji juo dalijasi su Albanija. Ši vieta – iš tiesų įspūdinga, iš kokio taško bežiūrėtum į šį gamtos stebuklą, atsiveria nepakartojamas reginys. Tačiau iki Škoderio verta vykti ne tik dėl akimirkos. Čia galima itin turiningai praleisti ištisą dieną.

Nacionalinis parkas tapęs bene didžiausiais pelkinių paukščių namais Europoje, čia aptinkama daugiau nei 250 sparnuočių rūšių. Dalį jų tikrai galima pamatyti pasiryžus žygiui po parką pėsčiomis ar dviračiu.

Norintiems dar daugiau, reikėtų pasižymėti tikrai niekuo nenusileidžiantį, bet kiek kitokio stiliaus Lovčeno nacionalinį parką. Užsukusiems čia garantuojamas reginys, kurį pamatysi tikrai ne kasdien, vargu ar dar kada pamatysi – 1 600 m aukštyje pastatytą mauzoliejų Petrui II. Dažnai sakoma, kad jei kas nori pamatyti visą Juodkalniją lyg ant delno, turi užsiropšti būtent čia.

123rf.com nuotr./Pivos kanjonas
123rf.com nuotr./Pivos kanjonas

Tęsiant Juodkalnijos gamtos šedevrų temą, nederėtų praleisti Pivos kanjono. Atvykę prie Pivos upės keliautojai gali pasigrožėti ne tik unikaliu gamtos stebuklu, bet ir aplankyti Mratinę – viena aukščiausių Europos užtvankų. Įspūdingų vietovių mėgėjams į lankytinų vietų sąrašą reikėtų įsirašyti ir Taros kanjoną – giliausią Europoje ir antrą pagal dydį pasaulyje. Kanjono gylis siekia 1 300 m, o tokio vaizdo, kuris atsiveria nuo 82 m viršūnės, įsivaizduoti neįmanoma, būtina nuvykti ir pamatyti.

Galiausiai, itin verta užsukti ir į Lipos urvą. Pastarasis – itin pamėgtas ir įvertintas keliautojų, 2015-aisiais net tapo lankomiausia turistų vieta. Natūraliai gamtos suformuotos požeminės salės ir koridoriai, besitęsiantys net 2,5 km – itin žavi keliautojus.

Balkanų dvasia alsuojantys miestai

Tikrų tikriausia Juodkalnijos vizitinė kortelė – Kotoras. Gražiausiu šalies miestu jis tituluojamas ne veltui. Miestas, kuriame susipynė ne viena kultūrinė dvasia ir architektūrinė tradicija. Itin didelę įtaką miestui padarė venecijiečiai, miesto senamiestį apsupusi gynybinė siena, o į pačią miesto širdį veda treji vartai – Miesto, Upės ir Gurdičiaus. Itin autentiškas Kotoras kviečia turistus paslampinėti jaukiomis gatvėmis, prasieiti pajūriu, pasigrožėti, kaip vanduo, kalnai ir raudonstogių namelių jūra susilieja į vieną nepakartojamai jaukų reginį.

Itin didelio turistų dėmesio sulaukia ir Budva. Tai – ir keliautojų pamėgtas kurortas, ir pamėgta iš kitų Juodkalnijos vietų atvykstančių kurortų lankytina vieta. Budva tarp keliautojų garsėja kaip vienas universaliausių Juodkalnijos miestų. Jame – ir smėlio paplūdimiai dieną norintiems pagulinėti prieš saulę, ir gynybinė siena, jaukus senamiestis, net trys bažnyčios, trokštantiems pažinimo, o galiausiai – romantika ir naktinis gyvenimas, nusileidus kaitriai saulei.

Visai netoli Budvos – vos 9 km – galima rasti ir Sveti Stefano miestelį. Pastarasis unikalus tuo, kad yra įsikūręs lyg saloje. Iš žemyninės dalies į šį stebuklą galima patekti tiltu. Čia savo vilas įtaisiusi ne viena pasaulio žvaigždė, o iš viso čia apsistoję vos 400 gyventojų.

123rf.com nuotr./Budva
123rf.com nuotr./Budva

Pasižvalgyti ar apsistoti neabejotinai verta ir piratiškame Ulcine. Miestelis, kurio senamiestis patupdytas ant kyšulio, siūlo turistui kiek kitokios autentikos – rytietišką turgų, tradicines jūros gėrybes ir restoranus bei kavines su nepakartojamu vaizdu į jūrą. Pasimėgauti ja poilsiautojai gali tikrai į valias. Viena vizitinių Ulcinio kortelių – paplūdimai, kurie driekiasi net 18 km.

Juodkalnija tikrai turi ką pasiūlyti ir ramesnio poilsio mėgėjams. Vienas iš dažniausiai romantikų pasirinkimų – nuostabusis Petrovacas. Pušų ramybėje įsikūręs kurortas puiki vieta tiems, kurie trokšta poilsio atokesniame paplūdimio kampelyje su puikiu reginiu ir knyga rankoje. Vakare be šurmulio ir masinio naktinio gyvenimo jaukiai paskanauti jūros gėrybių. Šį kurortą itin dažnai renkasi ir šeimos su vaikais, mat paplūdimiai puikiai pritaikyti patiems mažiausiems poilsiautojams.

Išsiilgusiems ramybės ne ką prastesnis pasiūlymas ir Sutomorė. Ją keliautojai, ypač šeimos, pamilę dėl aukso spalvos pakrančių ir jas gaubiančio tankaus pušų masyvo. Sutomorės privalumas ir kitas – puikus susisiekimas, ketinantiems skirti laiko vienam ar kitam lankytinam objektui.

O galiausiai, kuriame kurorte bebūtumėt, kur bevyktumėt, bene svarbiausia aplankyti didžiausią Juodkalnijos pasididžiavimą – Ostrago vienuolyną. Jau 300 metų įspraustas į uolą, į žemę žiūrintis iš 900 m aukščio ir atvykusiems dovanojantis ne tik sielos atgaivą, bet ir įspūdingą reginį į Bjelopavličio lygumas ir kalnus. Jie kurios nors kelionių akimirkos ir išdils, šioji – tikrai ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius