Aukščiausias pasaulyje liftas pakelia lyg į „Avataro“ filmo sceną

Ar norėtumėte savo akimis pamatyti kalnus, kurie įkvėpė filmo „Avataras“ kūrėjus? Tą galima padaryti Kinijoje, pasikėlus aukščiausiu pasaulyje liftu.
„Bailong“ liftai Kinijoje
„Bailong“ liftai Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trys „Bailong“ liftai kyla į 326 metrų aukštį Džangdziadzijė miškų parke centrinėje Kinijoje. Į svaiginančias aukštumas pakylama vos per 88 sekundes.

Vienu liftu vienu metu į smiltainio uolos viršūnę gali pakilti 46 žmonės.

„Viena iš priežasčių, kodėl čia atvykom, yra tai, kad ši vieta įkvėpė „Avatarą“, – pripažino 45-erių Qiao Ke, į parką atvykęs su šeima. – Filmas mums padaręs labai didelį įspūdį. Ir čia išties be galo gražu.“

Kasdien liftu pasikelia apie 8 tūkst. turistų. Tiesa, šis skaičius gerokai kritęs – prieš pandemiją vidutinis per dieną pakylančių žmonių skaičius buvo 18 tūkst.

Liftai buvo įrengti 2002 m. už svaiginančią kainą – 27 mln. JAV dolerių. Nors jie tapę svarbia turistine atrakcija, atsiranda ir nemažai kritikų. Vos prasidėjus statyboms 1999 m., ekspertai ir mokslininkai kritikavo projektą aiškindami, kad jis kenkia gamtai.

Kai liftai buvo baigti, iškart po atidarymo jie dar buvo sustabdyti trims mėnesiams dėl kilusių diskusijų ir abejonių dėl saugumo. Buvo svarstoma net juos išmontuoti, tačiau galiausiai, praėjus 10-iai mėnesių, jie vėl buvo atidaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius