Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aukščiausias planetos kalnas, į kurį dar niekas nėra įkopęs

Kasmet šimtai žmonių įkopia į aukščiausią mūsų planetos viršukalnę Everestą. Šimtai. Per visą istoriją jų jau tūkstančiai, ir šie skaičiai tik auga. Daug žmonių svajoja kada nors pasiekti Everesto viršūnę, tačiau kodėl nepasvajojus apie Gangkhar Puensumą? Juk tai – aukščiausias planetos kalnas, bet tik kitame sąraše.
Gangkhar Puensumas
Gangkhar Puensumas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Gangkhar Puensumas – aukščiausia viršukalnė Žemėje, į kurią dar niekada nėra įkopęs žmogus. 7570 metrų aukščio kalnas yra Himalajuose, kažkur tarp Butano ir Kinijos. Butanas, žinoma, šią viršukalnę laiko aukščiausiu savo šalies kalnu, o Kinija mano, kad jis gali būti Tibete. Tokiose vietose, kur reljefas yra įgavęs trijų dimensijų formą sunku braižyti linijas žemėlapyje.

Žemėlapiai, beje, visada buvo Gangkhar Puensumo problema. Kalnas pirmą kartą išmatuotas dar 1922 metais, tačiau žemėlapiai buvo tokie netikslūs, kad pirmoji ekspedicija net nesugebėjo surasti šio kalno. 1983 metais Butanas atvėrė sienas alpinistams, todėl jau 1985 metais keliautojai bandė pasiekti Gangkhar Puensumo viršūnę. 1986 metais britai išmatavo Gangkhar Puensumą ir patvirtino, kad jis yra Butane, o jo viršūnė yra pakilusi į 7570 metrų aukštį. Tais pačiais metais ekspedicija pabandė įkopti į šią viršūnę, bet ir vėl nesėkmingai.

Kodėl taip sunku įkopti į Gangkhar Puensumą? Na, egzistuoja ne viena priežastis. Kalnas yra pakankamai status, o jo šlaitai – pavojingi. Tačiau didžiausias iššūkis yra būtent tai, kad ten dar nėra buvę žmonių. Taigi, nėra jokių pramintų takų, pažymėto maršruto ar aiškaus supratimo, pro kur kopti geriausia. Tiesa, greitu metu niekas ir nepasikeis.

1994 metais Butanas uždraudė kopti į didesnius nei 6000 m kalnus. Šis draudimas yra susijęs su vietiniais religiniais įsitikinimais – kalnai yra šventi. Nepaisant to, 1998 metais japonų ekspedicija gavo Kinijos alpinistų asociacijos leidimą ir ruošėsi pagaliau įsmeigti pirmą vėliavą Gangkhar Puensumo viršūnėje. Tačiau, kaip tikriausiai supratote, Butanas tam prieštaravo ir priminė, kad tai – ne Kinijos reikalai. 2003 metais alpinizmas Butane buvo visiškai uždraustas.

Pasaulyje yra bent 20 7–7,5 km aukščio viršukalnių, kuriose dar nėra buvęs žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius