-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušta slidininkų metas: kurią slidinėjimo kryptį pasirinkti?

Vieniems ruduo kvepia krintančiais lapais, lietumi ir tingiu poilsiu, o kitiems žadina svajones apie Alpes ar kitus kalnus, pirmą nusileidimą slidinėjimo taku ir sniego apglėbtą kurortą. Slidinėjimo poilsio entuziastų, mėgėjų ir tų, kurie į tokį nuotykį pasiryžo leistis pirmą kartą, jau laukia geriausi Prancūzijos, Italijos ir Andoros kurortai. Plačiai „išsikeroję“ įvairaus sudėtingumo takai, maži ir jaukūs ar prabangesni apartamentai jau pasirengę slidininkų antplūdžiui.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / 123rf.com

Slidinėjimo poilsiui prijaučiantys atostogautojai kelionių planavimo ypatumais neišsiskiria nuo pažintinių, poilsinių ar egzotinių kelionių mėgėjų. Dalis jų mėgsta viską suplanuoti detaliai, būsimam poilsiui pasirengti iš anksto – net prieš gerą pusmetį, kiti – neskuba iki paskutinių minučių, gaudo geriausią prieš pat išskrendant išmetamą pasiūlymą. Taigi itin aktyviai slidininkai sujuda tada, kai vos prasideda slidinėjimo sezono pasiūlymai – dar pavasarį, o jau prieš pat sezoną – rudenį, juntama dar viena suaktyvėjimo banga.

Vieni mėgsta patys susiplanuoti keliones – naršo kompiuteryje, dėlioja maršrutą, patys ar paskaitę daugybę atsiliepimų renkasi kurortą bei viešbutį. Antri prioritetus teikia pačiam poilsiui, neturi laiko, o galbūt ir nenori, sukti galvos dėl detalių ar planavimo, nenori rizikuoti susidurti su nesklandumais, todėl renkasi kelionių organizatorių pasiūlymus. Tokį poilsio būdą, pasak vienos didžiausių Lietuvos kelionių organizatorių „Novaturo“, kasmet renkasi vis daugiau slidžių mėgėjų.

Projekto partnerio nuotr./Slidinėjimas
Projekto partnerio nuotr./Slidinėjimas

Tai nulemia kelios priežastys. Pastebima, kad žmonės kasdienėje rutinoje vis rečiau randa laiko pačiam kelionės planavimui, antra – vis dažniau ieškoma ir kelionės komforto. Norima nesukant galvos sėsti į lėktuvą ir po kelių valandų jau stovėti ant slidžių slidinėjimo trasoje. Prie to, beje, prisideda ir pačių organizatorių kasmet siūlomos naujovės. Pavyzdžiui, šiemet iki rugsėjo 30-osios slidinėjimo kelionę užsisakiusiems keliauninkams kelionių organizatorius įrangą gabena nemokamai, o slidinėjimo pasams suteikia nuolaidas. Lietuvių kelionių organizatoriai slidžių entuziastams ir pradinukams siūlo tris pagrindines kryptis – Prancūziją, Italiją ir Andorą.

Huezo ir Dvejų Alpių regionai – nauji regionai Prancūzijoje

Prancūzija – viena iš dažniausiai lietuviams siūlomų ir viena dažniausiai jų pasirenkamų slidinėjimo krypčių. To priežastis iš tiesų labai paprasta – Alpės turi labai daug ką pasiūlyti, o svarbiausia – skirtingo kalibro slidžių poilsio mėgėjams. Prancūzijoje savo svajonių poilsį atras ir tie, kurių lūkesčiai – ištisas dienas „nardyti“ kalnais pačiomis įvairiausiomis trasomis, ir tie, kuriems slidinėjimas – tik vienas iš tokio poilsio akcentų. Vieni kurortai įsitaisę netoli slidinėjimo centrų ir vakare atvykusiems gali pasiūlyti įsilieti į kavinių šurmulį, o kiti – atvirkščiai – įsikūrę atokiau nuo aktyvaus gyvenimo, siūlantys ramybę ir puikias sąlygas vakare su arbatos puodeliu, ištiesus pavargusias kojas pasimėgauti nepakartojamu Alpių grožiu.

Dažniausiai, pasirinkę Prancūzijos kryptį, tautiečiai suka populiariųjų Ženevos kurortų link – Trijų Slėnių ir Paradiski. Šiuos, veikiausiai, galima vadinti savotiškomis slidinėjimo „mekomis“. Itin gera sniego kokybė, per 600 km slidinėjimo takų, moderni įranga, puiki infrastruktūra ir daugybė žiemos pramogų – tuo lietuvius, pačius prancūzus ir viso pasaulio slidžių entuziastus vilioja Trijų Slėnių regionas.

Tarp adrenalino mėgėjų ne ką mažiau populiari ir niekuo nenusileidžianti Paradiski kryptis. Ši slidinėtojus patraukia dėl itin didelės trasų įvairovės ir atsiveriančių svaiginančių Alpių vaizdų. Paradiski plačiai atveria duris ir pasiūlo platų veiklos bei takų spektrą ne tik slidinėjimo asams, bet ir naujokams. Gerai įgudę slidžių asai gali mesti iššūkį sudėtingiausioms juodoms slidinėjimo trasoms, o tik pramokusiems stovėti ant slidžių siūloma daugybė plačių takų, vingiuojančių miškais ir suteikiančiais galimybę pasigrožėti įspūdingu kalnų bei į tolius išsidriekusių sniegynų reginiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos Alpės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos Alpės

Paradiski išskirtinumą nulemia itin didelis aukščių skirtumas – nuo 3250 iki 1200 m virš jūros lygio. Tai leidžia lepinti slidinėtojus ir pačiais įvairiausiais slidinėjimo takais, ir nepakartojamais vaizdais – horizonte daugybė į viršų besistiebiančių kalnų viršūnių, papuoštų sniego kepurėlėmis, arba – pats jo didenybė Monblanas.

Šiemet su kelionių organizatoriumi keliaujantys slidžių mėgėjai pakilę iš Lietuvos leisis ne kaip anksičau Ženevoje, o Liono oro uoste. Tai nulėmė, kad kelionių organizatoriais slidininkams atvėrė dar dvi Prancūzijos kryptis. Nedaug Alpių kurortų gali pasigirti puikiomis sąlygomis ne tik slidininkams, bet ir snieglentininkams, kalbant tiek apie trasas, tiek apie infrastruktūros kokybę. Huezo Alpės – būtent toks kurortas.

Pagal slidinėjimo plotą Huezo Alpės iš visų šalies slidinėjimo kurortų rikiuojasi 5 vietoje. Čia slidžių aistruoliams paruošta net 249 km aukštos kokybės slidinėjimo takų, į kuriuos kelia 74 keltuvai. Šį regioną slidinėtojai ir poilsiautojai neretai pavadina „saulės sala“, nes, nepriklausomai nuo sezono, saulės spindulių ir giedrų dienų čia netrūksta.

Antroji lietuviams siūloma Prancūzijos naujiena – Dvejų Alpių regionas. Labiausiai slidinėtojus šia kryptimi traukia kelios Dvejų Alpių ypatybės. Pirma – tai viena aukščiausiai įsitaisiusių slidinėjimo zonų, o tai slidinėtojams visada garantuoja natūralų sniegą. Antra – viena iš įspūdingiausių Dvejų Alpių trasų prasideda net nuo 3 600 m aukščio. Galite tik įsivaizduoti, koks jausmas ir koks reginys „pagauna“ leidžiantis nuo tokios viršūnės. Iš viso Dvejų Alpių regionas slidžių aistruoliams siūlo 96 nusileidimo trasas – 12 juodų, 22 raudonas, 45 mėlynas ir 17 žalių.

Kalnų pasiūlymas iš Italijos

Pasiruošusiems šokti į slides ir leistis kalnais pasiūlymų neabejotinai turi ir Italija. Ir šioje šalyje Alpių papėdės nusėtos kalnų miesteliais bei slidinėjimo kaimeliais, o pačiuose šlaituose – išraizgytos slidinėjimo trasos, kuriomis be paliovos su didžiuliu entuziazmu skrieja slidžių mėgėjai.

„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna di Campiglio
„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna di Campiglio

Pasiryžus traukti į Italiją, būtina tinkamai išspręsti ir kitą klausimą – kurį iš siūlomų regionų pasirinkti? Alta Valtelinos, Val di Solės, Val Rendenos, Val di Fiemmės, Val Gardenos ar Paganellos? Nors kartais atrodo, kad didžioji dalis slidinėjimo kurortų niekuo nesiskiria, daugiau ar mažiau ryškesnių savybių turi dažnas.

Alta Valteliną galima vadinti vienu iš elitinių Italijos slidinėjimo regionų. Įskaitant visus kurortus šiame regione, skaičiuojama apie 204 km įvairaus sudėtingumo slidinėjimo trasų. Natūralus sniegas ir aktyvaus poilsio entuziastus itin dažnai lepinanti saulė – tai šio kurorto vizitinė kortelė.

„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna
„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna

Sniego ir slidžių poilsiui pasiryžusiems pirmą kartą neretai rekomenduojamas Val di Solės regionas. Būtent tokį pavadinimą pastarasis gavo neatsitiktinai – atvykusieji čia nuolat lepinami švelniu ir lengvu oru, saulės spinduliais ir giedromis dienomis. Čia neretai vyksta ramesnio, tradicinio slidinėjimo mėgėjai, lygumų trasos Val di Solėje driekiasi daugiau nei per pusšimtį kilometrų. Tiesa, netoli Val di Solės įsitaisiusi dar viena slidinėjimui itin patraukli vieta – Val di Rendena, kuriame galima rasti garsų ir prestižiniu tituluojamą kurortą Madonna di Campiglio.

Kur kas platesnį sniego poilsio aistruolių būrį sutraukia garsusis Val di Fiemmė. Čia sutelpa ne tik slidžių, bet ir snieglenčių, biatlono, šuolių nuo tramplyno bei kitų žiemos sportų entuziastai. Beje, tai nereiškia, kad nepatyrusiems čia nėra ką veikti – Val de Fiemmėje veiklos ras ne tik pradedantieji, bet ir tie, kurie ant slidžių stotis nė nenusiteikę. Šiame regione apstu įvairiausio pobūdžio žiemos pramogų.

Tinkamą vietą Italijoje ras ir slidinėjimo poilsio išsiruošusios šeimos. Vienu tinkamiausiu slidinėjimui su mažyliais įvardijamas Val Gardena regionas. Slidinėjimo trasos visai netoli Austrijos įsitaisiusiame regione nusidriekusios per 900 km, o kelia net 600 keltuvų. Čia užtikrintos itin geros sąlygos slidinėti ištisą sezoną, o poilsiautojai gali rinktis, kokį tik pageidauja poilsį: jaukius, kiek atokiau esančius apartamentus, puikius viešbučius su maitinimu, vakarus prie židinio ir su arbata arba šėlsmą baruose bei kavinėse. Kitaip tariant, Val Gardena kurortas pasiryžęs išpildyti kiekvieno atvykusiojo lūkesčius.

Nuostabioji Grandvalyra

Dažną lietuvį slidinėjimo sąlygomis, trasų infrastruktūros kokybe ir nepakartojamu kraštovaizdžiu patraukia ir Andora. Čia kone visi keliai veda į šalies slidinėjimu centru vadinamą Grandvalyrą. Slidžių mėgėjai ir entuziastai pasibarsto po žymiausius žiemos sportą „glaudžiančius“ kurortus – Andorą, Enkampą, Eskaldesą, Kanilją, Soldeu El Tarterą, Grau Roigą arba Pas de la Casa.

Įvairaus kalibro poilsio pasiūla Andora nenusileidžia nei Prancūzijai, nei Italijai. Grandvalyros svetingumu nenusivils ir tie, kurie būtent čia nusprendė pradėti „jaukintis“ slidžių sportą, ir tie, kurie tikisi nuo ryto iki vakaro nenulipti nuo slidžių bei išbandyti įmantriausias bei sunkiausias trasas, kurių Andoros slidinėjimo „sostinėje“ yra per šimtą. Galiausiai, itin svetingai šis regionas priima ir keliautojus su mažyliais. Kone kiekviename kurorte veikia vaikų klubai, kurie visiškai pasirūpina vaikų užimtumu – nuo žaidimų, įvairiausių veiklų, sūpynių ar net pasivažinėjimų sniego automobiliais, o kai kur įkurtos net savotiškos vaikų slidinėjimo mokyklėlės.

Tiesa, veiklų Grandvalyroje netrūksta ir suaugusiems. Vieni tiesiog mėgaujasi ramiais pasivaikščiojimais kalnų apglėbtuose miesteliuose, kai su kiekvienu žingsniu atsiveria aikčioti verčiantys vaizdai – kaskart vis kitokie kalnų, sniegynų ir miškų masyvo deriniai. Kiti po nelengvos dienos ant slidžių mielai traukia į jaukias kavines, nedideles parduotuvėles ar barus, įsilieja į vienur daugiau, o kitur mažiau šurmulingą miestelio gyvenimą, prisijungia prie rengiamų švenčių ar teminių vakarėlių.

Plati tiek Italijos, tiek Prancūzijos, tiek Andoros kurortų ir slidinėjimo bei apgyvendinimo paslaugų pasiūla leidžia susikurti svajonių atostogas kiekvienoje iš minėtų šalių. Svarbiausias dalykas – susidėlioti prioritetus. Atsakyti sau į klausimus – trasos, besileidžiančios nuo svaiginančių aukščių ar lygumos, tik slidinėjimas ar visų žiemos sportų įvairovė, nemiegantis miestelis ar kalnų ir miškų ramybė, pusryčiai žiūrint į kalnus pro savo kambario langus ar restorane? O tada belieka krautis lagaminus ir tepti slides.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius