Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Austrijos slidinėjimo kurortas gali sulaukti 2,5 tūkst. žmonių ieškinio dėl koronaviruso

Austrijos valdžia gali sulaukti kolektyvinio ieškinio dėl to, kaip reagavo į koronaviruso proveržį populiariame slidinėjimo kurorte Išglyje. Tą gali padaryti net apie 2,5 tūkst. turistų, – skelbia CNN.
Karantinuotas Išglis
Karantinuotas Išglis / imago images/Zeitungsfoto.at/Scanpix nuotr.

Išglis jau dabar yra tapęs Tirolio provincijos sostinės Insbruko prokurorų tyrimo objektu. Kaip buvo skelbta kovo pabaigoje, šimtai naujuoju koronavirusu infekuotų žmonių, tikėtina, užsikrėtė būtent šiame kurorte.

Tirolio valdžia kaltinama per vėlai reagavusi į pirmuosius koronaviruso židinio signalus provincijoje, ypač Išglyje. O toks pareigūnų neveiksnumas prisidėjo prie to, kad COVID-19 išplito po visą Europą.

Austrijos vartotojų apsaugos asociacija (VSV), kaltinanti pareigūnus dėl per lėtos reakcijos Išglyje, paskelbė, kad praėjus vos penkioms dienoms po kreipimosi į visuomenę savo interneto svetainėje sulaukta apie 2,5 tūkst. žmonių registracijos. Apie 80 proc. jų – Vokietijos piliečiai.

Asociacija CNN sakė, kad praėjusią savaitę yra užpildyti dokumentai prokuratūroje Insbruke. Prokuratūra patvirtino, kad pradėtas tyrimas.

VSV jau anksčiau pateikė skundą prieš Tirolio gubernatorių, merą, keltuvų kompanijas ir kitus susijusių bendrovių atstovus. Ji taip pat kreipėsi į visos Europos piliečius, kad šie atsilieptų, jeigu mano, kad galėjo būti užkrėsti koronavirusu per atostogas Tirolyje.

Savo svetainėje VSV skelbia: „Jeigu buvote slidinėjimo kurortuose Išglyje, Paznauntale, Sankt Antone prie Arlbergo, Zeldene arba Cilertalyje 2020 m. kovo 5 d. arba vėliau, o netrukus po to jums buvo diagnozuotas koronavirusas, jums gali priklausyti kreiptis dėl žalos atlyginimo. Tą padaryti turėtų Tirolio valdžia ir Austrijos respublika, jeigu mes pateiksime pakankamai įrodymų dėl aplaidumo.“

Asociacija aiškina, kad pasaulinė koronaviruso pandemija kvalifikuojama kaip nenugalima jėga (force majeure), ir niekas negali būti laikomas atsakingu dėl patirtos žalos. Tačiau slidinėjimo kurortų neuždarymas, nors pareigūnai žinojo arba turėjo žinoti apie masinės infekcijos pavojų, yra priežastis reikalauti žalos atlyginimo.

Praėjusią savaitę Insbruko prokuratūra CNN teigė, kad nurodė Tirolio kriminalinei policijai pradėti tyrimą dėl įtarimų nusikalstamu aplaidumu, dėl kurio kilo pavojus žmonėms užsikrėsti liga. Taip pat aiškinamasi, ar tikrai maitinimo įstaiga vasario pabaigoje nepranešė pareigūnams apie teigiamą jų darbuotojo testą dėl koronaviruso.

Tirolio gubernatorius aiškino, kad praėjus krizei bus svarbu išsiaiškinti, kur buvo padarytos klaidos, ir galbūt kokias procedūras ar struktūras reikia keisti. Tirolio valdžia tikina, kad kai gavo įspėjimą iš Islandijos, kurios piliečiams buvo diagnozuotas koronavirusas po grįžimo iš Išglio, ji nedelsiant ėmėsi visų būtinų priemonių. Iš tiesų kurortas buvo uždarytas tik praėjus savaitei po gauto įspėjimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis

Alaus žaidimai ir bendras švilpukas

Išglis ir aplinkiniai kaimai kiekvieną žiemą sutraukia apie pusę milijono turistų. Austrijoje yra nustatyta daugiau nei 10 tūkst. koronaviruso atvejų, iš jų beveik 2,5 tūkst. – Tirolyje. Šalyje nuo COVID-19 mirė daugiau nei 120 žmonių.

Daugiau apie tai, kodėl Išglis ir Tirolis kaltinami netinkamai reagavę į koronaviruso grėsmę, skaitykite čia: Kaip Austrijos slidinėjimo kurortas su alaus žaidimais padėjo koronavirusui išplisti Europoje.

Iš pradžių ir ekspertai, nagrinėdami Išglio atvejį, nesuprato, kad vienoje vietoje galėjo būti tiek daug užsikrėtusiųjų. Tačiau jiems pradėjus domėtis tuo, kas vyksta Išglio baruose ir klubuose, situacija ėmė aiškėti. Būtent su vienu baru – „Kitzloch“ – ir siejamas viruso židinys.

„Supratome, kad jie apsikeisdavo seilėmis, nes žaisdavo alaus žaidimą „Beer pong“ naudodamiesi burnomis“, – CNN aiškino Kopenhagos universiteto imunologijos ir užkrečiamų ligų profesorius Janas Pravsgaardas Christensenas. Žaidėjai kamuoliuką iš burnos spjauna į alaus bokalus. Tą patį kamuoliuką tada naudoja ir kiti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis

Ten lankęsis turistas iš Danijos H.Lerfeldtas prisiminė, kad „Kitzloch“ barmenai, įskaitant ir minėtą 36-erių asmenį, kuriam diagnozuotas virusas, pūsdavo žalvarinį švilpuką tam, kad žmonės pasitrauktų iš kelio darbuotojams, kai šie neša gėrimus. Kai kurie įsilinksminę klientai taip pat pūtė tą švilpuką, prisiminė turistas. „Galiu suprasti, kodėl žmonės norėjo tą daryti, o ir juk niekas nežinojo, kad jis sirgo“, – sakė danas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius