Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltijos jūroje nufilmavo „oru sklendžiančius laivus“. Kaip tai galėjo įvykti?

Baltijos jūroje, Gdansko įlankoje, nufilmuotas neįprastas vaizdas – vienas „Youtube“ vartotojas įkėlė įrašą, kuriame atrodo, lyg dideli laivai sklendžia oru, neliesdami vandens paviršiaus. Iš tiesų tai yra sudėtingas optinis reiškinys – tik iliuzija.
„Sklendžiantys“ laivai Baltijos jūroje
„Sklendžiantys“ laivai Baltijos jūroje / Stop kadras

„Youtube“ vartotojas FLOU įrašu pasidalijo balandžio 18 dieną. Jis rašė, kad tądien laivus, „sklendžiančius“ virš jūros, nufilmavo Gdanske, Lenkijoje.

VIDEO: 4 ships floating in the air, levitation in the Baltic sea

Nieko stebuklingo čia nėra, nors vaizdas atrodo išties išskirtinai. Kas tai per reiškinys, prieš mėnesį paaiškino ir BBC meteorologas Davidas Braine'as, kai Jungtinėje Karalystėje pasklido panašios nuotraukos. Netolo Kornvalio krantų buvo nufotografuotas tanklaivis, kuris atrodė kaip ir laivai prie Gdansko – sklendžiantis oru.

Šis reiškinys yra taip vadinamas „viršutinis miražas“ (angl. superior mirage). „Jie pasirodo, kai susiklosto tinkamos oro sąlygos, vadinamos temperatūros inversija – kai šaltas oras yra arčiau jūros, o šiltas oras – virš jo“, – aiškino D.Braine'as.

Anot jo, kadangi šaltas oras yra tankesnis už šiltą, jis lenkia šviesą link to, kas stovi ant žemės ar pakrantėje, keisdamas tai, kaip atrodo tolimas objektas.

Neseniai socialiniuose tinkluose sklido ir dar vienas tokio miražo pavyzdys, šįkart prie Barselonos krantų.

Gavos paplūdimyje nufotografuotas „sklendžiantis miestas“, kuris atrodę lyg keliolika pastatų virš vandens. Bet tai buvo Fata Morgana – sudėtingas optinis reiškinys, susidedantis iš kelių miražų formų. Jis atsiranda taip pat dėl temperatūros inversijos.

Esant Fatai Morganai, horizonte esantys objektai, pvz., salos, uolos, laivai, ledkalniai atrodo ilgesni ir pakilę virš žemės paviršiaus, lyg savotiškos „pasakų pilys“. Ir prie Barselonos tiesiog tebuvo krovininis laivas su konteineriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius