-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Beprotybė“: turistų minios skuba ropštis į Uluru, nes tuoj tai bus draudžiama

Ilgos eilės turistų kopia į Ajerso uolą (Uluru) Australijoje, nors senieji šių žemių savininkai ir prašo to nedaryti. Tačiau keliautojai, kuriems labiau rūpi ne pagarba šiai vietai, o pliusas savo kelionėse, net vaikus velka į žymiosios uolos viršūnę.
Turistų minios skuba ropštis į Uluru
Turistų minios skuba ropštis į Uluru / Vida Press/Twitter/Instagram nuotr.

Daugiau nei 3 kilometrų ilgio raudona uola Uluru-Kata Tjuta nacionaliniame parke yra vienas geriausiai atpažįstamų gamtos objektų visame pasaulyje. Ji įtraukta ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Prie Uluru turistai traukia jau daugiau nei 70 metų. Daugelis neatsispiria ir norui užkopti ant jos – įspūdinga ne tik pati uola, bet ir nuo jos atsiveriantys vaizdai.

Prie Uluru uolos Australijoje pastaruoju metu padaugėję lankytojų – nuo spalio mėnesio į šį pasaulio paveldo sąrašo objektą nebebus galima kopti, tad keliautojai dar skuba tą padaryti.

Uluru-Kata Čiutos nacionalinio parko vadovybė dar 2017 m. vienbalsiai priėmė sprendimą uždrausti turistams ropštis į Uluru. Nuspręsta, kad draudimas įsigaliotų po dvejų metų, tad artėjant šiai datai turistai dar mėgina suspėti tą padaryti.

„Instagram“ ir „Twitter“ tinkluose gausu nuotraukų, kaip ilgos eilės žmonių lipa į uolą. Australijos televizija ABC skelbia, kad keliautojai dėl tikslo net nepaiso taisyklių ir elgiasi dar nepriimtiniau nei anksčiau – vaikšto ten, kur draudžiama, nelegaliai statosi palapines, palieka krūvas šiukšlių.

Prie uolos apsilankęs Glennas Minettas ABC pasakojo, kad jį šokiravo matytas vaizdas – visur buvo pilna turistų, jie kopė petys į petį. Dar daugiau – tėvai savo mažesnius vaikus kone vilko į uolos viršūnę. „Beprotybė“, – taip matytus vaizdus apibūdino jis.

„Australijos Everestas“, – komentavo vienas „Twitter“ vartotojas, apeliuodamas į šiais metais susidariusias mirtinas spūstis ant aukščiausio planetos kalno.

Senieji Uluru šeimininkai – anangu gentis – jau seniai prašo lankytojų nesiropšti ant uolos dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jiems tai yra šventa vieta, dievų buveinė. Ir antra – jie sako besijaučiantys atsakingi už belipančiųjų mirtis ir sužeidimus.

Nuo šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio yra patvirtintos 37 žmonių mirtys. Paskutinis mirusysis – 76-erių turistas iš Japonijos, kuris į Uluru kopė praėjusių metų liepą.

„Parks Australia“ atstovas teigė, kad 87 proc. turistų nelipa į Uluru – jiems užtenka tik pamatyti šią uolą. Tačiau patvirtino, kad lankytojų šis parkas susilaukia daugiau. Praėjusiais finansiniais metais čia atvyko beveik 400 tūkst. lankytojų – 20 proc. daugiau nei metais prieš.

Atstovas tikino, kad visgi ne tik kopimo draudimas paskatino turistus čia atkeliauti. Praėjusiais metais į netoliese esantį oro uostą padaugėjo skrydžių iš kitų Australijos miestų, todėl lankytojų skaičius ir išaugo, ypač – per mokinių atostogas.

Diena, kai įsigalios draudimas – spalio 26-oji, pažymės ir 34 m. sukaktį, kai Uluru buvo perduota tradiciniams savo šeimininkams aborigenams.

Uluru – Australijos viduryje (Uluru-Kata Tjuta nacionalinis parkas) esanti viena iš didžiausių Žemėje pavienių uolų. Jos ilgis – 3,8 km, užimamas plotas – 3,33 km². Aukštis – 348 m, nors lygumoje esančios uolos viršūnė iškilusi 862,5 metrus virš jūros lygio. Pasak geologų, šis smiltainio monolitas – tik milžiniško luito viršūnė. Kita jo dalis po žeme leidžiasi gilyn dar 6 kilometrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius