-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlyno Čarlio kontrolės poste nebebus JAV karių

Berlyne pristatyta nauja taisyklė, kuria uždrausta JAV kariais apsirengusiems aktoriams pozuoti ir imti pinigus iš Čarlio kontrolės posto (Checkpoint Charlie) lankytojų. Ši vieta yra geriausiai žinomas buvęs perėjimas tarp Rytų ir Vakarų Berlyno Šaltojo karo metu nuo 1947 iki 1991 m.
Čarlio postas (Checkpoint Charlie) 1961 ir 2000 m.
Čarlio postas (Checkpoint Charlie) 1961 ir 2000 m. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čarlio kontrolės postui tokį vardą davė Vakarų sąjungininkai. Po Berlyno sienos griūties prie jo traukia minios turistų.

Vokietijos leidinys „Bild“ rašo, kad nors prie posto pozuojantys aktoriai tikina, kad priima tik savanoriškas aukas už nuotrauką kartu ir štampą pase, per slaptą operaciją Vokietijos sostinės policininkai išsiaiškino, jog realybė – ne tokia.

Pareigūnų teigimu, galiojanti tvarka yra ne savanoriškos aukos, o aiški rinkliava – 4 Eur už nuotrauką su JAV karių uniformomis vilkinčiais vyrais. Sėkmingomis dienomis aktoriams pavyksta uždirbti net iki 5 tūkst. eurų per dieną.

Tą išsiaiškinusi vietos policija įspėjo aktorių agentūrą, kuri čia siunčia savo darbuotojus, kad tokia praktika yra neteisėta. Taip rinkti pinigus galima tik gavus specialų leidimą, o jis nėra išduotas Čarlio kontrolės postui. To daryti ir neketinama.

Aktoriai prie Čarlio posto stovi jau maždaug 17 metų, tokiame pasirodyme dalyvauja apie dešimt jų. Po policijos sprendimo jų agentūra „Dance Factory“ pareiškė, kad ginčys tokį draudimą. Jie neigia, kad esą mokėti nenorintys turistai būna griežtai nuvejami.

Aktorių buvimas prie Čarlio posto yra ne kartą kritikuotas viešojoje erdvėje. Tokios praktikos kritikai teigia, kad ši turistinė atrakcija sumenkina istorinę kontrolės posto reikšmę ir subanalina jo prasmę.

Ši vieta vadinama pavyzdžiu, kaip Berlyno sienos istorija sudisnėjinama. Abiejuose posto pusėse pilna suvenyrų parduotuvių, greito maisto restoranų ir prekeivių, tikinančių, kad pardavinėja Berlyno sienos gabalėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius