Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buzludžos paminklas – 35 mln. dolerių kainavusi griūvanti komunistinė propaganda

Nuošalioje Buzludžos viršūnėje Bulgarijos kalnuose stovi neįprastas apleistas paminklas – skraidančios lėkštės formos pastatas, kuriuo norėta pašlovinti komunizmą. Kai žlugo komunistų režimas, paminklas liko apleistas ir niokojamas vagių, vandalų ir gamtos jėgų.
Buzludžos paminklas
Buzludžos paminklas / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Bulgarijos širdyje esantis paminklas vadinamas įspūdingu XX a. brutalizmo architektūros pavyzdžiu. Jį 1981 m. pastatė Bulgarijos Komunistų partija, tačiau struktūra buvo naudota tik 8 metus.

Pats kalnas yra 1868 m. mūšio tarp bulgarų ir turkų vieta. 1891 m. ant jo susitiko grupė socialistų, vadovaujamų Dmitrijaus Blagojevo, kad aptartų socialistinę Bulgarijos ateitį.

Šių įvykių įamžinimui tuometinė valdžia, kuriai didelę įtaką darė Sovietų Sąjunga, nusprendė pastatyti paminklą, kuris simbolizuotų komunizmą.

Darbai pradėti 1974 m., juos vykdė Bulgarijos armijos daliniai, jiems padėjo įvairūs amatininkai, atsakingi už skulptūras ir interjerą. Viduje buvo gausu komunistinės propagandos: atsirado dideli Lenino ir Markso paveikslai, kūjo ir pjautuvo ženklas ant lubų, o viršūnėje – raudonos žvaigždės langas. Statyboms išleista pinigų suma dabar atitiktų maždaug 35 mln. JAV dolerių.

Šis brutalizmo architektūros paminklas kasmet pritraukia vis daugiau tarptautinio dėmesio ir keliautojų. Šiemet po 8-erių metų pertraukos jo durys pirmą kartą buvo oficialiai atvertos – įleista nedidelė žurnalistų grupė, kuriai pristatyti restauracijos planai.

Paveldo apsaugos organizacija „Europa Nostra“ ir Europos investicijų banko institutas Buzludžos paminklą įtraukė į greičiausiai žemyne nykstančių kultūros paveldo objektų ir vietų sąrašą. Visus 7 objektus sąraše galite pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius