Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 05 05 /16:09

Černobylyje sulaikytas lietuvis „stalkeris“ – gavo baudą ir turi palikti šalį

Kijevo policija pranešė, kad per gegužės mėnesio išeigines buvo sulaikyta 12 pažeidėjų, kurie neteisėtai pateko į saugomą Černobylio zoną. Pareigūnams įkliuvo ir lietuvis. Pažeidėjams skirtos maždaug 13 Eur siekiančios baudos, o užsieniečiams – ir deportacija. Lietuvis pripažino, kad bandė „tartis“, tačiau kareiviai nesusigundė ir 500 Eur kyšiu.
Ukrainos pareigūnai Černobylyje sulaikė 12 pažeidėjų
Ukrainos pareigūnai Černobylyje sulaikė 12 pažeidėjų / Kijevo policijos ir 123rf.com nuotr.

Didžioji dalis sulaikytųjų yra ukrainiečiai, tačiau pareigūnams įkliuvo ir lietuvis, taip pat – JAV bei Jungtinės Karalystės piliečiai. Jauniausiam – 19 metų, vyriausiam – 31-eri, informavo Kijevo policija.

Naujiena apie sulaikytą lietuvį feisbuke pasidalijo Šarūnas Jasiukevičius, pats organizuojantis ekskursijas į Černobylio zoną, parašęs apie šią pavojingą vietą ir knygą.

„Praeites žvalgo“ pseudonimu žinomas Šarūnas 15min pasakojo, kad Černobylio zona yra nuolat prižiūrima ir kontroliuojama pareigūnų.

„Tai yra branduolinis objektas – saugomas, prižiūrimas. Teritorijoje yra atominė elektrinė, keturios branduolinių atliekų saugyklos. Visa teritorija yra užteršta radiacija, tai privalo būti kontroliuojama. Nuolat patruliuoja kariuomenė, policija, saugumiečiai.

Kaip yra ir su Ignalinos AE – ekskursijos juk joje irgi daromos, bet tai nereiškia, kad tu pats gali eit visur, landžiot. Turi gauti leidimą.

Ekskursijos Černobylyje vyksta su leidimais, registracija. Padarytas turistinis maršrutas, kuris yra saugus, radiacija išvalyta. Turistus prižiūri ir kontroliuoja pareigūnai – sako, kur dėti koją, kur galima ir kur negalima eiti“, – 15min pasakojo Š.Jasiukevičius.

Ne visiems užtenka tik tokios ekskursijos, tai pareigūnams tenka teritoriją saugoti nuo vadinamųjų „stalkerių“, kurie pro spygliuotą vielą į teritoriją patenka nelegaliai ir jau tuomet po ją vaikštinėja ten, kur nori, o ne kur leidžiama.

Š.Jasiukevičius pats neslepia, kad šioje uždaroje Ukrainos teritorijoje ir jis ne visada lankosi teisėtai. Tiesa, buvo įkliuvęs tik vieną kartą, tačiau į areštinę vykti tąkart nereikėjo.

„O šiuos pagavo nacionalinė gvardija – kareiviai. Tai jau liūdna – su kariuomene nesusitarsi“, – pripažino jis.

Sulaikytiesiems „stalkeriams“ pareigūnai surašė protokolus dėl radiacinio saugumo tvarkos pažeidimo ir perdavė teismui. Visiems gresia maždaug 13 Eur siekianti bauda, o užsieniečiams – ir deportacija iš šalies, pranešime informavo pareigūnai.

Bauda, atrodo, juokinga, bet yra kiti niuansai, kodėl „stalkeriai“ verčiau mėgina susitarti ir siūlo net dešimt ar daugiau kartų nei bauda didesnį kyšį. „Tave sulaiko, veža į areštinę, vyksta apklausa. Laiko areštinėje per naktį, tuomet kitą dieną veža į teismą... Jeigu nesusišneki, ieškomas vertėjas, o tam gali reikėtų dar dviejų dienų“, – apie procesą pasakojo „Praeities žvalgas“.

Be to, pareigūnai turi teisę konfiskuoti nusikaltimo įrankius. „Į tą kategoriją papuola viskas, su kuo žmogus patenka į uždarą teritoriją. Čia kaip jau pasirodys pareigūnams – gali sakyti, kad batai užteršti radiacija, tai šok iš batų. Gali ir didelių nuostolių apturėti, jeigu nuspręs konfiskuoti telefonus, fotoaparatus, navigacijas, dozimetrus ir t. t.“, – aiškino Š.Jasiukevičius.

Deportacija reiškia, kad per numatytą valandų skaičių yra privalu palikti šalį. Jeigu uždelsi ilgiau – tai bus laikoma nelegaliu buvimu Ukrainoje ir už tai grės jau kita bauda.

„Be to, pase gali įrašyti, kad apribotas atvykimas į Ukrainą, pavyzdžiui, metams ar dviem. Kaip teismas nuspręs, tokį spaudą ir dės į pasą“, – sakė pašnekovas.

Sulaikytas lietuvis ir pats parašė Š.Jasiukevičiui. Jis pasakojo, kad su draugais įkliuvo miške netoli Pripetės, o su pareigūnais dar bandė „susitarti“ – siūlė net 500 Eur kyšį. Bet, anot jo, „pasitaikė tokie kariškiai, kurie buvo ir Donecke, tai niekaip neėmė“.

Visiems pažeidėjams buvo skirtos baudos. Lietuviui, kaip ir kitiems užsieniečiams, nurodyta per 5 dienas palikti Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius