Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 10 /18:16

Dėl Prancūzijoje vykstančio streiko Europoje vėluoja šimtai skrydžių, iš Lietuvos – tik vienas

„Per prancūzų streikus paralyžuota visa Europos oro erdvė. Mes, pavyzdžiui, sėdime lėktuve Tenerifėje jau dvi valandas ir negalime išskristi į Amsterdamą. Sako, jog gali tekti laukti dar keturias valandas“, – apie netikėtus nemalonumus pasakojo keliautojas Mantas Bertulis. Vėluodamas daugiau nei 3 valandas lėktuvas vis dėlto išskrido.
„EasyJet“ lėktuve sėdintys keleiviai perspėti, jog atidėto skrydžio gali tekti laukti dar keletą valandų
„EasyJet“ lėktuve sėdintys keleiviai perspėti, jog atidėto skrydžio gali tekti laukti dar keletą valandų / Manto Bertulio nuotr.

Su skrydžių bendrovės „EasyJet“ lėktuvu iš Kanarų salos Tenerifės į Nyderlandų sostinę turėjęs išskristi lietuvis pasakojo, kad praėję visas procedūras oro uoste jie buvo susodinti į lėktuvą. Tik tuomet sužinojo, kad dėl Prancūzijoje vykstančių streikų šiuo metu esą niekam neleidžiama skristi per Prancūzijos oro erdvę.

„Tai jau dvi valandas laukiame (lėktuve – aut. past.). „EasyJet“ darbuotojai dalina vandenį keleiviams. Bet niekaip nesuprantu, kam reikėjo susodinti žmones į lėktuvą, jei žinojo apie streikus. Ir nejaugi negali aplinkui skristi...“, – kalbėjo iš Ispanijai priklausančios populiarios Kanarų salos, Tenerifės, į Amsterdamą, kartu su dar vienu lietuviu skrendantis M.Bertulis.

Pasak jo, kol kas visi keleiviai kantriai laukė atidėto skrydžio. Išlipti iš orlaivio panoro tik vienas keleivis.

Netrukus po to visiems orlaivyje buvusiems žmonėms įgula išdalino maisto davinius. 18.10 val. Lietuvos laiku, vėluodamas daugiau nei tris valandas, „EasyJet“ lėktuvas iš Tenerifės išskrido į Amsterdamą.

Iš Kauno atidėtas skrydis į Maljorką

VĮ Lietuvos oro uostai komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovės Indrės Baltrušaitienės teigimu, dėl streikų Prancūzijoje chaoso Lietuvos oro uostų darbe nekilo.

„Vėlavo tik vienas skrydis: „Ryanair“ lėktuvas iš Kauno oro uosto į Maljorką turėjo pakilti 15.30 val., bet buvo atidėtas iki 18.54 val.“, – sakė I.Baltrušaitienė.

Iš Tenerifės į Lietuvą poilsiautojus skraidinančios aviakompanijos „Small Planet Airlines“ skrydžiai iš Lietuvos kol kas vyksta be sutrikimų, 15min sakė įmonės atstovai. Tačiau yra atidėtų skrydžių Vokietijoje dėl to, jog jie kerta Prancūzijos oro erdvę.

Apie galimus nesklandumus perspėjo prieš porą dienų

AFP/„Scanpix“ nuotr./„easyJet“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„easyJet“

Bendrovė „EasyJet“ savo feisbuko puslapyje dar spalio 7 d. išplatino pranešimą, kad spalio 9-10 d. Prancūzijoje planuojamas nacionalinis streikas.

„Kadangi didelė dalis „EasyJet“ skrydžių vykdomi būtent per Prancūziją, tai turės įtakos mūsų skrydžiams ir į/iš Prancūzijos oro uostus (-ų), taip pat ir skrydžiams per Prancūzijos oro erdvę. Kaip ir kitos oro transporto bendrovės, kurioms taikomos Prancūzijos oro eismo taisyklės, laukiame galimų skrydžių vėlavimų ir atšaukimo“, – rašoma „EasyJet“ feisbuko paskyroje. Keleiviams žadama, kad apie visus pasikeitimus jie bus informuoti.

Portalas „The Independent“ rašo, jog dėl Prancūzijoje vykstančio streiko Europoje vėluoja ir atšaukti šimtai skrydžių. Dėl to nepatogumų patyrė mažiausiai 100 000 keleivių.

Prancūzijos oro eismo sąjungų nariai nustojo dirbti spalio 9-osios vakarą ir nedirbs iki spalio 11-osios, t.y. nuo pirmadienio iki trečiadienio ryto. Streikas vyksta dėl prezidento inicijuotos darbo reformos. Dėl to sutriko ne tik Prancūzijos oro uostų darbas – uždrausti ir skrydžiai per Prancūzijos oro erdvę.

Kada ir kokia keleiviams priklauso kompensacija už atidėtą skrydį?

  • Skrydį atšaukusi oro bendrovė privalo keliautojui išmokėti kompensaciją, kurios dydis priklauso nuo skrydžio atstumo: iki 1500 km – 250 EUR; daugiau nei 1500 km Europos Sąjungos viduje ir nuo 1500 iki 3500 km skrendant kitur – 400 EUR; didesnio atstumo atveju – 600 EUR.
  • Pagal Europos Teisingumo Teismo praktiką, jei skrydis nukeliamas, vartotojas taip pat turi teisę į kompensaciją.
  • Svarbu žinoti, kad, atidėjus skrydį dviem ar daugiau valandų, keliautojui gali priklausyti nemokama pagalba. Tai maitinimas ir gaivieji gėrimai, 2 skambučiai arba galimybė išsiųsti 2 elektroninius laiškus, apgyvendinimas viešbutyje (kai būtina pasilikti vieną ar daugiau naktų, arba kai būtina pasilikti ilgiau nei buvo numatyta), transportas iš oro uosto į apgyvendinimo vietą ir atgal.
  • Jei skrydis yra atšaukiamas, oro bendrovė privalo pasiūlyti vieną iš trijų alternatyvų: per 7 dienas grąžinti pinigus, pasiūlyti skrydį į kelionės vietą kuo artimesniu laiku arba pakeisti skrydį panašiomis sąlygomis kitu keliautojams tinkamu laiku.
VIDEO: Kelionių adovokatas paaiškino, kada ir kaip reikia reikalauti kompensacijos už atšauktus skrydžius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius