Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dykumų gėlės įkvėptas pastatas vadinamas įspūdingiausiu nauju muziejumi pasaulyje

Dohos pakrantėje dešimt metų kurtas Kataro Nacionalinis muziejus vadinamas architektūros ir meno šedevru. Šiemet atidarytas muziejus lankytojus kviečia pasivaikščioti 1,5 km ilgio taku ir atrasti šios Artimųjų Rytų tautos istoriją.
Kataro nacionalinis muziejus
Kataro nacionalinis muziejus / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 2 Kataras Kelionės

Muziejaus centre esantis pastatas gali pasirodyti kaip tarpusavyje nesusijusių diskų kratinys, tačiau šis dizainas buvo kruopščiai apgalvotas. Architekto Jeano Nouvelio įkvėpimu tapo dykumos rožė – susikristalizavęs mineralų darinys, randamas druskos dykumose.

2019 m. balandį atidarytas Kataro Nacionalinis muziejus pasakoja, kaip ši šalis vystėsi laikui bėgant – pradedant geologinėmis ir biologinėmis perspektyvomis ir baigiant tautos svarba žmonijos istorijoje. Čia ekspozicijose pinasi tradiciniai eksponatai su multimedija ir interaktyvumu.

Muziejų aplankė ir šiuo metu Dohoje viešintis fotografas Alfredas Pliadis. Pasižvalgykite po įspūdingas erdves nuotraukų galerijoje:

Pastato kūrėjas, žymus architektas Jeanas Nouvelis aiškina, kad minėti diskai atsirado ne tik estetikos sumetimais, bet ir praktiniais. Kataras yra svilinančiai karšta šalis, ir į skirtingas puses išsivartę diskai suteikia daugiau pavėsio.

Interjeras taip pat nenusileidžia įspūdingam eksterjerui – čia atkartojama diskų tema, grindys tai lengvai pakyla, tai nusileidžia. Lyg vaikščiotum po pačią dykumos gėlę.

Vos atidarytas, muziejus sulaukė ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesio – išskirtiniam jo dizainui liaupsių negailėjo tokie grandai kaip CNN, „Vogue“, „The Telegraph“ ir kt. bei vadino įspūdingiausiu šių metų nauju muziejumi.

Lankantis Dohoje, verta apsilankyti ir ne ką mažiau pribloškiančiame Islamo meno muziejuje, pastatytame dirbtinėje saloje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius