Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiškas Meksikos katilas: nuo Čičen Icos iki tobulo paplūdimio poilsio

Į labiausiai turistų pamėgtų pasaulio valstybių dešimtuką patenkanti Meksika – tikras kontrastų lobynas. Nuo actekų ir majų civilizacijų paminklų, neįprastos augmenijos ir gyvūnijos, ugnikalnių, egzotikos, įspūdingų miestų iki beprotiškai gražiausių paplūdimių. Keliaujantiems į Meksiką nekyla klausimas, ką pamatyti. Pažinčiai su šia šalimi pasiryžę turistai suka galvą, kaip galybė lankytinų objektų suguls į kaip visada per trumpą kelionės laiką.
Teotiuakanas
Teotiuakanas / 123rf.com

Įvairialypis Meksikas

Dažno turisto pažintis su Meksika, kurią per metus aplanko per 20 mln. keliautojų, prasideda viename didžiausių pasaulio miestų – šalies sostinėje Meksike. Čia savo kelionę pradeda ir iš Lietuvos pažintinę kelionę į Meksiką pasirinkę atostogautojai. Tarp kone pusantro tūkstančių architektūros paminklų, daugiau nei 150 muziejų ir galerijų, nesuskaiFčiuojamo kiekio kavinių, bulvarų, restoranų ir gražiausių parkų verda itin intensyvus gyvenimas.

VIDEO: Nepamirštama pažintis su Meksikos egzotika: kodėl būtent ji?

Šalies sostinė Meksikas, turintis beveik 20 milijonų gyventojų, pastatytas ant povandeninio ežero. Vandens telkinys, dėl besaikio vandens vartojimo, kiekvienais metais nusenka keletą centimetrų ir miestas tuo pačiu šiek tiek „pasmunka“.

Meksikas drąsiai vadinamas viena gražiausių sostinių ne tik savame žemyne, sunku atrasti lygių ne tik Pietų Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Erdvus, modernus, tačiau turintis ką pasiūlyti ir mėgstantiems slankioti siauromis, vietine dvasia alsuojančiomis gatvėmis. Meksikas iš tiesų itin atviras įvairaus stiliaus keliautojams – ir tiems, kuriuos traukia pramogos bei naktinis gyvenimas, ir tiems, kurie trokšta susipažinti su kitokia, ypatinga ir tikrai labai savita kultūra.

123rf.com/Meksikas
123rf.com/Meksikas

Istorinis Meksiko miesto centras pasigrožėti nuostabia kelių šimtmečių senumo architektūra suvilioja daugelį turistų. Vienas iš pagrindinių objektų yra jau daugiau nei 200 metų skaičiuojanti Metropolijos katedra, kurioje darniai susipina renesanso, baroko ir neoklasicizmo architektūra. Tai – didžiausia ir įspūdingiausia katedra visoje Amerikoje.

Dėmesio verta ir viena didžiausių pasaulių aikščių – Zocalo, itin rekomenduojama užsukti į Tautos rūmus ir aplankyti senovinės actekų Tenochtitlan griuvėsius. O triukšmingiausia sostinės vieta – Garibaldžio aikštė. Temstant čia susirenka grupės muzikantų ir dainininkų, vadinamų mariači, be kurių negalima įsivaizduoti ne tik sostinės, bet ir visos šalies.

123rf.com/Metropolijos katedra
123rf.com/Metropolijos katedra

Lankantis Meksikoje neužsukti į vieną įspūdingiausių pasaulio miestų – Teotiuakaną – prilygtų kone nuodėmei. Vietos unikalumą jau atspindi pats pavadinimas. Išvertus jis reiškia „vietą tų, kurie prilygsta dievams“. Šio miesto architektūra, Mirusiųjų kelias ir Dievo Ketcalkoatlio šventykla tikrai nepaliks abejingų. Būtina aplankyti ir žymiąsias Saulės bei Mėnulio piramides, kurių paskirtis buvo kitokia nei egiptietiškųjų. Jos tarnavo ne kaip kapavietės, o kaip religinės šventovės.

Nuo sidabro kasyklų iki „Smaragdo miesto“

Kiekvienas Meksikos miestas, regis, turi savo „cinkelį“, autentišką dvasią. Vienas iš tų, su kuriais turistai mielai susipažįsta – Tasko. Teoriškai šio miesto gyventojai save gali laikyti turtuoliais – kiekvienam jų vidutiniškai tenka 100 kg brangaus metalo. Tasko – juvelyrų miestas, dar vadinamas pasaulio sidabro sostine. Čia kiekvienas senas namukas turi savo veidą, savitą langų formą, įrėmintą plytų mūro, savą balkono konfigūraciją, savą ketaus pinučių raštą.

Senomis sidabro gavybos tradicijomis garsėjantis miestas kviečia susipažinti ne tik su jo istorija, bet ir pasivaikščioti jaukiomis gatvelėmis bei neaplenkti mažų parduotuvėlių, džiuginančių sidabro papuošalų mėgėjus. Galiausiai, privalu nepamiršti ir Tasko miesto pasididžiavimo – nuostabios Santa Prisca bazilikos.

123rf.com/Tasko
123rf.com/Tasko

Kalbant apie miestus, verta paminėti ir kultūros centro vardą gavusią Oaksaką. Čia dažniausiai turistų keliai veda į nepaprastą archeologinę vietą Monte Albaną. 600 m. pr. Kr. laikus menantis kompleksas, įsitaisęs virš žaviojo Oachakos slėnio, turistams dovanoja tikrai nepaprastą reginį.

Pati Oaksaka iš tiesų yra vienas gražiausių Meksikos kampelių, dažnai dar pavadinama „Smaragdo mistu“. Tokį pavadinimą nulėmė žalios spalvos statybinės medžiagos, naudotos miesto statybai. Jaukų pasivaikščiojimą Smaragdo miestu neabejotinai turėtų vainikuoti „pasimatymas“ su Santo Domingo katedra bei netoli esančiu vienuolynu.

Kraštovaizdis, kuris užburia

Turininga kultūrinė ir istorinė programa – toli gražu ne viskas, kuo keliautojus pakeri Meksika. Gamtos mylėtojams kelionė į šią šalį irgi virsta pasaka. Sumiderio kanjonas leidžia iš arčiau pažinti nepakartojamą Meksikos kraštovaizdį. Plaukiant upe tarp itin stačių, net 1 000 aukštį siekiančių uolų. Nusišypsojus sėkmei, keliautojams čia pavyksta pamatyti ir įdomią vietinę gyvūniją.

123rf.com/Sumiderio kanjonas
123rf.com/Sumiderio kanjonas

Ramiai pasiplaukiojus įspūdingo grožio Grijalvos upe, galima kardinaliai pakeisti kryptį – prie džiunglių įsikūrusios Palenkės link. Judant šia kryptimi, būtina stabtelėti prie Misol-Ha krioklių, kur galima pasigrožėti – priešingai nei Sumiderio kanjone – tropine augmenija.

Tai, kuo didžiuojasi

Įdomias, traukiančias, kvapą gniaužiančias Meksikos vietas vargu ar galima suskaičiuoti. Tačiau meksikiečiai turi tokių, kurių neaplankius vargu ar galėtumėte sakyti, jog esate buvę šioje šalyje.

Pirmiausia – tai pati Palenkė, sugriautas majų miestas. Senąją civilizaciją menantis miestas itin kontrastingas – Užrašų, Saulės ir Kryžiaus šventyklos bei Karalių rūmai yra apsupti itin tankių džiunglių. Palenkėje kadaise buvo itin daug įspūdingo grožio pastatų, iki šių laikų geriausiai išliko šventykla, ant kurios matyti hieroglifų įrašai. Šis miestas dėl savo didelės svarbos 1987 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

123rf.com/Palenkė
123rf.com/Palenkė

Kelionė į Meksiką tikrai neturėtų apsieiti be legendinės Čičen Icos aplankymo. Čičen Ica – šventas majų miestas, pastatytas dar IV a. Pagrindinė Čičen Icos piramidė, arba tvirtovė, kaip ją vadina meksikiečiai, įkūnija ritualiniams pastatams būdingus bruožus. Per 600 metų majai sukūrė daugybę panašių paminklų. 987 m. šventas miestas Čičen Ica dėl neaiškios priežasties buvo apleistas žmonių. Tai viena iš istorijos mįslių.

Būtent čia kadaise buvo ekonominis, politinis ir religinis majų civilizacijos centras. Nuostabaus grožio Kukulkano piramidė, Karių šventykla, Jaguaro sostas, Šventasis altorius – šie ir kiti šalia esantys kultūros paminklai nepalieka abejingų.

123rf.com/Čičen Ica
123rf.com/Čičen Ica

Rojaus kąsnelis

Po intensyvaus miestelių ir lankytinų objektų naršymo dažnas keliautojas pasvajoja apie kelias dienas ramaus poilsio ant jūros kranto. Meksika, ypač Meksika, šį norą gali išpildyti su kaupu. Smėlėtų paplūdimių, kuriuos skalauja žydras jūros vanduo ir apgaubusios palmės, Meksikoje tikrai ne vienas ir ne du.

Vienas populiariausių ir puikiausiai turistams išvystytų kurortų – Kankunas. Karibų jūros pakrantėje įsitaisęs miestas poilsiautojams siūlo ne tik puikią infrastruktūrą, šurmulingą kurortinį gyvenimą ir naktines pramogas, bet ir jaukią balto smėliuko ir šiltos jūros idilę. Kankunke dera ir dangoraižiai, restoranai, kavinės bei barai, ir palmių miškai bei koralų rifai.

123rf.com/Kankunas
123rf.com/Kankunas

Poilsiautojų džiaugsmui čia beveik niekada nelyja. Tokio kelių dienų atotrūkio nuo realybės tikrai neatsisakytų nė vienas poilsiautojas. O tiems, kurie didžiąją dalį kelionės „maišo“ gražiausius Meksikos kampelius, Kankunas – lyg puikus desertas.

Daugiau informacijos rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius