Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24 /10:50

EK ruošia pokyčius kelionėms – atsirastų „galiojimo laikas“ skiepams

Europa ir vėl paniro į naujų COVID-19 atvejų potvynį. Vasarą jau atrodė, kad skiepijimui įsibėgėjus Europos Sąjungoje kelionių taisyklės tapo daugmaž vienodos ir gana aiškios, o lapkritį ir vėl atsiranda vis daugiau skirtumų. Europos Komisija (EK) žada dėl to imtis priemonių ir jas bent šiek tiek suvienodinti.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Euractiv.com praneša, kad EK ketina siūlyti svarbų pokytį ES skaitmeniniam COVID pažymėjimui – atsirastų data, iki kada galioja pasiskiepijimo faktas. Šiuo metu šiame visoje Bendrijoje ir kai kuriose kitose šalyse galiojančiame pažymėjime nėra numatyta galiojimo data.

„Mes turime išvengti fragmentacijos“, – Strasbūre šią savaitę sakė sveikatos komisarė Stella Kyriakides, pabrėždama bendrų taisyklių būtinybę.

Euractiv.com šaltiniai teigia, kad pasiūlymai ambasadoriams turėtų būti pateikti dar trečiadienį, o gruodžio pradžioje EK oficialiai pasiūlys į pažymėjimą įtraukti trečiosios dozės faktą.

Žmogus paskiepytu bus laikomas 9 mėnesius nuo pilnos vakcinacijos fakto – tuomet reikės skiepytis sustiprinančiąja doze norint pratęsti ES skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimą.

Bent pora Europos šalių jau anksčiau buvo paskelbusios, kad savarankiškai įveda galiojimo laiką paskiepijimo faktui. Kroatija bei Austrija pasirinko tą patį laikotarpį – 270 dienų, t.y. maždaug 9 mėnesius.

Šiuo metu pažymėjimą galima gauti pilnai pasiskiepijus nuo koronaviruso, per pastarąsias 180 dienų persirgus šia liga arba gavus neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Kai buvo priimti sprendimai dėl COVID pažymėjimo, dar buvo maža tyrimų, per kiek laiko po skiepijimo apsauga nuo koronaviruso sumažėja. Dabar vis daugiau tyrimų rodo, kad imunitetas pradeda smarkiai mažėti praėjus 6–7 mėnesiams.

Vis daugiau Europos valstybių atsisako taisyklės, kad neigiamą testo rezultatą turintiems galiotų tokios pat laisvės, kaip ir turintiems imunitetą – t.y. paskiepytiems arba persirgusiems. Vienur nepasiskiepiję negali patekti į viešbučius. Kitur – nei į barus, nei į kavines, nei į nebūtinų prekių parduotuves. Dar kitur tenka laikytis net ir komendanto valandos nuo 21 val. vakaro. (Daugiau skaitykite čia: Be skiepo – apgailėtinos atostogos: Europos šalys su griežčiausiais ribojimais nepasiskiepijusiems )

Ar ES skaitmeniniame COVID pažymėjime atsirastų pokyčių šiuo klausimu, nepranešama.

Lietuvoje šią savaitę vis dar aktyviau registruojamasi revakcinacijai, o Vilniaus ir Kauno savivaldybės prognozuoja, kad gyventojai aktyviau skiepysis iki švenčių. Apie tai žiūrėkite reportaže:

VIDEO: 15/15: ar išties Vilniaus vakcinacijos centre nusidriekusios eilės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius