Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES skaitmeninį COVID pažymėjimą jau turi daugiau kaip milijonas europiečių

Daugiau kaip milijonas europiečių jau gavo Europos Sąjungos skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuriuo siekiama sudaryti palankesnes sąlygas laisvam piliečių judėjimui pandemijos metu, antradienį pranešė Europos Komisija.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / 123rf.com nuotr.

ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas tai pranešė Europos Parlamentui prieš balsavimą dėl skaitmeninio COVID pažymėjimo įtvirtinimo įstatymu, prasidedant svarbiam vasaros kelionių sezonui.

Prognozuojama, kad tam bus pritarta aiškia balsų dauguma, europarlamentarams ir 27 Bendrijos šalims pasiekus susitarimą dėl detalių. Balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti anksti trečiadienį.

Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra vieningas ir visoje ES pripažįstamas dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie žmogaus paskiepijimą nuo koronaviruso, persirgimą šia liga ar turimą neigiamą testą. Jo tikslas – supaprastinti dokumentų patikros procesą pasieniuose.

Kiekviena šalis individualiai nustato savo reikalavimus atvykstantiems žmonėms, todėl prieš vykstant rekomenduojama pasidomėti konkrečioje valstybėje galiojančiomis taisyklėmis.

Oficialiai skaitmeninis COVID pažymėjimas turi įsigalioti nuo liepos 1-osios, tačiau Europos Komisija nori, kad kuo daugiau šalių pradėtų jį išduoti anksčiau. Nemažai ES valstybių, tarp jų Lietuva, jau yra įteisinusios šį pažymėjimą.

„Kuo daugiau pažymėjimų išduosime anksčiau, tuo lengvesnis bus procesas vasarą. Kitu atveju rizikuojame liepos 1-ąją susidurti su didžiuliu sprogimu, o to negalime sau leisti“, – sakė D.Randersas.

Devynios šalys

Antradienio duomenimis, skaitmeninį COVID pažymėjimą jau išduoda devynios šalys, tarp jų atostogautojų pamėgtos Graikija, Ispanija bei Kroatija, taip pat Vokietija – didžiausia išvykstamojo turizmo rinka Europoje. Likusios penkios šalys yra Lietuva, Bulgarija, Čekija, Danija bei Lenkija.

„Daugiau kaip milijonas piliečių jau gavo tokius pažymėjimus, daugelis kitų gaus ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais“, – sakė D.Reyndersas.

ES skaitmeninį COVID pažymėjimą galima atsisiųsti į bet kurį įrenginį arba jį atsispausdinti. Abiejose versijose yra QR kodas, kuriame įrašyta būtina informacija, ir skaitmeninis parašas, kad būtų užtikrintas pažymėjimo autentiškumas.

Europos Komisija sukūrė tinklų sietuvą, per kurį visus pažymėjimo parašus bus galima patikrinti visoje ES. Pažymėjimo turėtojo asmens duomenys juo nebus perduodami, nes tai nebūtina skaitmeniniam parašui patikrinti.

Siekiant užkirsti kelią tapatybės duomenų vagystėms, į pažymėjimą įtraukiami tik minimalūs duomenys apie jo turėtoją. ES įstatymo dėl pažymėjimų galiojimas turi baigtis po metų, kad jie netaptų nuolatiniai ir ateityje nebūtų naudojami iš valdžios galios pozicijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina

ES įstatymų leidėjai ir valstybės narės taip pat sutarė, kad visose ES šalyse bus pripažįstamas pasiskiepijimas tik Europos vaistų agentūros (EVA) patvirtintomis vakcinomis – „BioNTech/Pfizer“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“.

Tačiau atskiros šalys taip pat gali nuspręsti pripažinti – tik savo teritorijoje – ir kitas vakcinas, pavyzdžiui, kiniškas ar Rusijos „Sputnik V“.

Pinigai ir nuolaidos

Kad būtų užkirstas kelias nepaskiepytų žmonių, ypač jaunesnių europiečių, dar neturėjusių galimybės gauti skiepą, diskriminavimui, didelis dėmesys taip pat skiriamas testavimui.

Parlamentas nenustatė, kad COVID-19 testai kelionėms būtų nemokami, tačiau išgavo iš Europos Komisijos pinigų ir nuolaidų testų įperkamumui didinti.

Pasak D.Reynderso, taip pat vyksta darbas dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo išplėtimo, kad jis būtų pripažįstamas ir už Europos ribų.

Vyksta derybos ir su Jungtinėmis Valstijomis dėl tam tikro abipusio vakcinavimo pripažinimo.

Tačiau problema ta, kad JAV nėra vieningo, federalinės vyriausybės remiamo pažymėjimo – šalyje išduodama tik daugybė valstijų remiamų ir privačių vakcinavimo kortelių, kurių užsienyje beveik neįmanoma patikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius