-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 05 /13:43

Europoje situacija vis blogėja: A.Veryga siūlo keisti paveiktų šalių sąrašo sudarymo tvarką

COVID-19 valdymo komiteto posėdyje pirmadienį pritarta, kad Lietuva keistų dabar esančius kriterijus, pagal kuriuos valstybės įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pranešė, kad kitas šalis norima vertinti pagal pačios Lietuvos epidemiologinę situaciją.
Paplūdimys Kipre
Paplūdimys Kipre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dabar valstybė patenka į Lietuvos skelbiamą paveiktų šalių sąrašą, jeigu joje per pastarąsias 14 dienų buvo daugiau nei 25 COVID-19 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

„Šalis į paveiktų šalių sąrašą siūloma įtraukti tokiu atveju, jeigu tos šalies sergamumo rodiklis viršytų mūsų šalies sergamumo rodiklį ne mažiau nei 10 proc.“, – pranešė A.Veryga.

Tokį pasiūlymą trečiadienį svarstys Vyriausybė.

A.Veryga pabrėžė, kad trečiosios šalys būtų vertinamos atskirai, pavyzdžiui, būtų atsižvelgiama į jų testavimo apimtis. „Tikrai ne kiekvienu atveju galima pasitikėti šalių skelbiama informacija“, – pridūrė ministras.

Pirmadienio duomenimis, Lietuvos rodiklis yra 51.6 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis, tuomet teoriškai iš paveiktų sąrašo galėtų būti išbrauktos:

  • Italija (45.0)
  • Vokietija (34.1)
  • Lenkija (49.8)
  • Graikija (43.8)
  • Bulgarija (38.9)
  • Norvegija (28.2)
  • Estija (51.6)

Visgi ministras nedrįso spėlioti, ar, pavyzdžiui, Graikija būtų tikrai išbraukta, kadangi situacija sparčiai keičiasi tiek Lietuvoje, tiek Graikijoje. „Teoriškai gal ir gali išsibraukti, bet tikrai reikėtų labai atsargiai vertinti“, – sakė A.Veryga.

„Siūlyčiau nerizikuot“, – patarimą planuojantiems keliones į šią šalį davė ministras. Lietuvos ir Graikijos sergamumo rodikliai, anot jo, yra pernelyg arti vienas kito.

Keisti paveiktų šalių sąrašo sudarymo tvarką verčia išaugęs sergamumas Europoje. Kaip 15min jau rašė, ES/EEB erdvėje yra likusios tik 4 valstybės, kurių Lietuva dar nėra įtraukusi į paveiktų šalių sąrašą. Tai – Latvija, Lichtenšteinas, Kipras ir Suomija.

„Deja, bet situacija daugelyje šalių yra blogėjanti“, – apie Šengeno erdvės valstybes sakė A.Veryga. Anot jo, tik keturiose šalyse per pastarąją savaitę yra užfiksuoti nežymūs sergamumo rodiklio gerėjimai – Maltoje, Liuksemburge, Kroatijoje ir Šveicarijoje. Visgi sumažėjimas yra nedidelis ir dar neleidžia daryti gilesnių išvadų.

„Visose kitose valstybėse situacija yra blogėjanti“, – pridūrė ministras. Net ir kaimyninėje Latvijoje yra išaugęs sergamumas – jos rodiklis pirmadienį yra 29.2.

Visose kitose valstybėse situacija yra blogėjanti, – pridūrė ministras.

A.Veryga priminė, kad Suomija paskelbė atnaujinanti vidaus sienų kontrolę ir ėmė riboti atvykimą iš kitų Europos valstybių, tarp jų – ir Lietuvos.

Dabar atvykti į Suomiją galės tik tie užsieniečiai, kurie joje teisėtai gyvena, dirba, studijuoja arba keliauja šeimyniniais reikalais, pavyzdžiui vyksta į vestuves, laidotuves ar pan. Pasienio patikros punkte Suomijos pareigūnai prašys pateikti kelionės tikslą įrodančius dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius