Europos medikai skelbia pavojų: iš Afrikos ir Azijos turistai persiveža nežinomų bakterijų

Švedijos medikai skambina pavojaus varpais – pastaruoju metu po Afriką ir Azijos šalis keliaujantys turistai vis dažniau parsiveža iš ten pavojingą bakterinį užkratą, kurio kol kas neveikia jokie vaistai. Švedijos medicinos universiteto tyrimai parodė, jog turistai gimtinėn parsiveža vidurių bakterijas, itin atsparias bet kuriam gydymui, rašo švedų „Svenska Dagbladet“.
Tuberkuliozės bakteriologijos laboratorijoje
Keliautojų vidurius puola nežinomos bakterijos

Medikai tyrė 242 pacientus, kurie sunegalavo po kelionių po Indiją, Tailandą, Egiptą ir kitas ne Europos valstybes. Turistai grįžo namo, į Švediją, jau sunegalavę. Čia kreipėsi į vietos medikus, bandė gydytis žinomais antibakteriniais vaistais. Tačiau rezultatų ir visiško pasveikimo nesulaukta.

Remiantis medikų atliktu tyrimu, pavojingos bakterijos apkartino vos 3% keliavusių po Europą gyvenimą. Tačiau jau kas penktas grįžęs iš Tailando ir blogai pasijutęs žmogus buvo apsikrėtęs būtent minėtomis bakterijomis, nuo jų sunegalavo ir kas antras grįžęs iš Egipto ir į medikus kreipęsis pilietis. O Indijoje  blogai pasijutusių ir pavojingas bakterijas pasigavusių keliautojų buvo 3 iš 4.

Teigiama, jog pasigauti pavojingą ligą galima net nepasiekus Azijos. Amerikiečių mikrobiologai išsiaiškino, jog dažnai pakanka atsisėsti į savo vietą lėktuve, kurioje jau sėdėjo apsikrėtęs žmogus. Tiesa, bakterijos veikia ne visus žmones, jos renkasi „pažeidžiamiausius“ organizmus.

Neseniai atlikta studija parodė, jog pavojingiausia ir purviniausia keleivių sveikatai vieta lėktuve – ne tualeto grindys ar unitazo paviršius, o sėdynės kišenė, esanti priešais sėdimą lėktuvo vietą. Visi turistai skrydžio metu būtinai liečia šią kišenę ir joje esančias korteles bei žurnalus.

Medikai ir toliau tyrinėja nežinomą bakteriją ir bando rasti tinkamą gydymo būdą. Būtent todėl jie perspėja keliautojus būti atsargesnius kelionėse po Aziją ir Afriką, primena apie skiepų ir apsaugos priemonių būtinybę bei būtiną asmeninę higieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius