-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gamtos pokštai Helsinkyje: šiemet nuo žiemos – tiesiai į vasarą

Suomijos sostinėje įprastai pavasariški orai atkeliauja kur kas vėliau, nei visoje Europoje. Visgi, Šiaurės Europa. Tačiau šiemet karščio banga smogė taip, kad viršijo pastarųjų dešimtmečių rekordus. Vos per savaitę medžiai be lapų spėjo sužaliuoti, o vietiniai bei miesto svečiai gali džiaugtis geru oru, šiltais vakarais ir filmų peržiūromis po atviru dangumi.
32007519_l
Helsinkio senamiesčio panorama / 123RF.com nuotr.

Rekordiškas karštis išviliojo visus džiaugtis bundančia gamta

„Kaip atrodo pavasaris Helsinkyje? Pas mus – tiesiai į vasarą!“, – linksmai atsakė Helsinkyje gyvenanti Monika Almantaitė. Šis pavasaris Suomijoje Monikai jau yra ketvirtas ir ji pati sakė nepamenanti tokių karščių – rekordiška temperatūra siekė beveik trisdešimt laipsnių.

„Šiuo metu pavasario teoriškai nelabai ir buvo. Praėjusią savaitę dar visi medžiai buvo be lapų, per savaitę jie pradėjo žaliuoti. Visa gamta bunda, viskas pradeda žydėti, – savo įspūdžiais dalinosi lietuvė. – Galima sakyti, kad tokio atšilimo dar nėra buvę. Tokia karščio banga niekada nebuvo smogusi taip staigiai.“

Kaip atrodo pavasaris Helsinkyje? Pas mus – tiesiai į vasarą!

Jau ketverius metus Helsinkyje gyvenanti lietuvė prisiminė, kad dažniausiai šiltesni orai būna gegužės pabaigoje ir ne anksčiau. Tačiau šiemet atskridusi karščio banga atnešė tikrą orų anomaliją.

„Dar nėra taip buvę, kad taip anksti ir taip staigiai viskas kardinaliai pasikeistų. Dar prieš savaitę buvo vos 8 laipsniai šilumos, o dabar termometro stulpeliai šoktelėjo beveik iki 30 laipsnių šilumos“, – stebėjosi M. Almantaitė.

Suomių metereologijos institutas skelbia, kad paskutinį kartą gegužės vidurį tokia aukšta temperatūra Suomijoje buvo užfiksuota tik 1996-ais metais.

Siūlo kuo daugiau praleisti laiko lauke

Prieš ketverius metus su mainų programa studijuoti į Suomiją atvykusi lietuvė susipažinusi su Skandinavišku gyvenimu čia ir liko. Šiandien ji čia studijuoja ir dirba, tad teko susipažinti ir su Helsinkio gyvenimu iš vidaus.

„Žmonės čia labai džiaugiasi geru oru ir bundančia gamta. Galėčiau pasakyti, kad suomiai kur kas didesnį dėmesį skiria tokio oro pasimėgavimui, nei lietuviai. Pas mus Lietuvoje tai, kad atėjo pavasaris ir viskas pradeda žaliuoti, yra kaip savaime suprantamas dalykas, tad ir dėmesys nėra labai į tai kreipiamas“, – nors ir suomiai yra gana uždaro būdo, tačiau Monika patikino, kad džiaugtis mažais dalykais jie tikrai moka.

123RF.com nuotr./Helsinkis
123RF.com nuotr./Helsinkis

Anot jos, gyventojai stengiasi kuo daugiau laiko praleisti lauke esant tokiam geram orui. Visi kiemai, skverai ir parkai tampa traukos centru poilsiui gamtoje.

„Visur tokiose vietose pas mus pilna žmonių. Kiek žinau, Vilniuje viena iš tokių vietų buvo pražydusios sakuros prie Baltojo tilto. Pas mus dar joms kiek ankstoka, bet kai pražys – neabejotinai bus masės žmonių taip pat“, – sakė M. Almantaitė.

Startas festivaliams ir kinas po atviru dangumi

Patirti suomiškus džiaugsmus galima ir per keletą dienų. Savaitgalio išvyka galėtų būti kaip alternatyva trumpam atotrūkiui nuo darbų, o Helsinkis – tinkama kelionės kryptis. Lėtu žingsniu pasimėgauti lankytinais objektais Helsinkyje galima bet kuriuo sezono metu. Garsioji Helsinkio katedra, kuri pagal savo svarbumą yra tarsi Eifelio bokštas Paryžiui – privalomas pamatyti objektas.

123RF.com nuotr./Helsinkio katedra
123RF.com nuotr./Helsinkio katedra

Pakilti ir pasigrožėti Helsinkio kraštovaizdžiu iš viršaus galima pasikėlus su Linnanmäki apžvalgos ratu, kuriuo šiltuoju sezono laiku galima pasikelti nemokamai.

Garsioji Helsinkio katedra, kuri pagal savo svarbumą yra tarsi Eifelio bokštas Paryžiui – privalomas pamatyti objektas

Paklausta apie pastarųjų dienų kultūrinio ir socialinio gyvenimo veiksmą Helsinkyje, M. Almantaitė akcentavo, kad visai netrukus prasidės įvariausių festivalių maratonas, kurie pritraukia milžiniškas žiūrovų minias iš pačių įvairiausių šalių.

Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad suomiai šiuo metų laiku ypač mėgsta eksperimentuoti su maistu. „Yra įvairiausių su maistu susijusių renginių. Žmonės daro piknikus, iškylas. Visi, kas nori ir gali, tiek restoranai, tiek pavieniai asmenys gali prekiauti savo maistu“, – apie suomių pomėgį smaližiauti ir eksperimentuoti su įvairiais patiekalais pasakojo M. Almantaitė.

Lietuvė pasakojo, kad iškirtinai savaitgaliais galima patekti į renginių sūkurį. Vienos populiariausių esant geram orui – filmų peržiūros po atviru dangumi.

123RF.com nuotr./Kinas po atviru dangumi
123RF.com nuotr./Kinas po atviru dangumi

„Prasideda filmų peržiūros, šokiai po atviru dangumi. Tiek skveruose, kiemuose – visur verda socialinis gyvenimas ir pasisėdėjimai“, – sakė M. Almantaitė.

Atvykus į Helsinkį tikrai nereikės maišytis miesto gatvėse tik tarp turistų – vietiniai žmonės yra linkę savo laisvą dieną išnaudoti taip pat produktyviai, mėgaujasi buvimu lauke ir mieste.

„Jeigu oras geras, žmonės stengiasi kuo daugiau būti lauke. Praktiškai netgi gali jaustis kaltu jei neišeini į lauką“, – juokais pasakė M. Almantaitė, patikinusi, kad savaitgalio išvykai į užsienį, Helsinkis yra tikrai įdomi kelionės kryptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius