Nustebsite sužinoję, kaip bulves augina Lansarotėje

Nuo šviežių daržovių, išaugintų juodame vulkaniniame žvirgžde, iki žuvies ir vėžiagyvių, sugautų aplinkiniuose vandenyse – Kanarų sala Lansarotė gali pasigirti skania virtuve.
Bulvės
Bulvės / 123RF.com nuotr.

Bulvės, išaugusios ant vulkano

Tradicinis Lansarotės patiekalas yra bulvės „papas arrugadas“ (liet. „susiraukšlėjusios bulvės“), patiekiamos su česnakų, alyvuogių aliejaus, acto, žolelių ir kitų prieskonių padažu. Bulvės auginamos juodoje vulkaninėje dirvoje, pusiau dykumos sąlygomis, tad pasižymi išskirtiniu skoniu.

123RF.com nuotr./Bulvių auginimas Lansarotėje
123RF.com nuotr./Bulvių auginimas Lansarotėje

Delikatesu laikomos mažytės bulvytės „papas crías“, augančios uolėtose vietovėse ir savo mažumą kompensuojančios sodriu skoniu.

Bulvės patiekiamos su dviem padažais: raudonuoju „mojo“ su pipirais ir čili pipirais, o taip pat ir žaliuoju „mojo“, paskanintu petražolėmis ar kalendra. Žaliasis padažas tinka prie žuvies patiekalų.

123RF.com nuotr./Bulvės
123RF.com nuotr./Bulvės

Triušiena ir ožkiena

Atostogaujantiems Lansarotėje rekomenduojama paragauti troškintos ar ant grotelių keptos triušienos („conejo“). Dėl specifinio kraštovaizdžio saloje retai kada pamatysi besiganančius galvijus. Tad dažniausiai jautiena bus importuojama iš Pietų Amerikos ar kitų Kanarų salų. Taip pat galite paskanauti jauno ožiuko mėsos, kurią čia vadina „cabrito“ arba „baifo“.

123RF.com nuotr./Triušiena
123RF.com nuotr./Triušiena

Rojus žuvies mėgėjams

Jei mėgstate žuvį, tai Lansarotė yra vieta, skirta jums. Salos žvejai gali pasiūlyti daugybę įvairios žuvies ir jūros gėrybių. Kiekvieną dieną žvejybiniai laivai traukia į vandenyną gaudyti tuno („atún“), menkių („merluza“), kardžuvių („pez espada“), krabų („cangrejo“), omarų („langosta“) bei moliuskų („mejillones“).

123RF.com nuotr./Žuvis
123RF.com nuotr./Žuvis

Išskirtinis patiekalas – troškinys su sūdytu jūros karšiu. Neįprastai skamba ir patiekalas „vieja“ (liet. senutė) – papūgžuvė (angl. „parrotfish“), verdama su žvynais aliejuje ir acte.

123RF.com nuotr./Jūros gėrybės
123RF.com nuotr./Jūros gėrybės

Ožkos sūris

Atostogaudami Lansarotėje būtinai paragaukite ožkos pieno sūrio. Jis parduodamas prekybos centruose, taip pat jo galite rasti restorano meniu patiekiamo kartu su alyvuogėmis arba medaus padažu.

123RF.com nuotr./Sūris
123RF.com nuotr./Sūris

Skrudinti miltai „gofio“ nusileidžia tik bananams

Tradicinis Kanarų salų patiekalų ingredientas – vadinamasis „gofio“, skrudinti kukurūzų, kviečių ir miežių miltai. Tai labai svarbi maisto kultūros dalis Kanaruose, todėl dažnai jo dedama į įvairius patiekalus, norint juos sutirštinti (sriubas, padažus), o taip pat ir į ledus ar vaikams skirtą pieną.

123RF.com nuotr./Užkandis su kepintais miltais ir sūriu
123RF.com nuotr./Užkandis su kepintais miltais ir sūriu

Tradicinis „gofio“ gaminimo būdas yra perduodamas iš kartos į kartą. Gal todėl jis yra antras labiausiai vartojamas produktas Kanarų salyne po bananų.

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

Desertai ir vynai

Saldumynų mėgėjai gali pasimėgauti bienmesabe“ – turbūt vienu populiariausių desertų Kanarų virtuvėje. Jis gaminamas iš medaus, migdolų, kiaušinių ir romo. Taip pat galite paragauti tradiciniu „frangollo“ (pudingu su cinamonu, medumi ir brendžiu) arba „torrijas“ (saldžiais kukurūzų miltų kepiniais su medumi ir cinamonu). Šį desertą įprasta valgyti per Velykas, tačiau jo galima paragauti visus metus.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Lansarotė garsėja gana stipriu, iki 17 proc. stiprumo „Malvasías“ vynu. Vynas taip pat naudojamas gaminant „tinto de verano“ gėrimą („raudonąjį vasaros vyną“, kuriam sumaišomas vynas su limonadu) arba „sangría“, kuri šioje saloje gali pasirodyti gana stipri, palyginus su lietuviams įprasta sangrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius